Dagens rett

Helstekt kalkunfilet med rødløksmarmelade og eplesaus

Det er på sin plass med et skikkelig festmåltid denne fredagen, og hva passer vel bedre enn kalkun?

I dag er hele verdens øyne rettet mot Oslo i det Nobels fredspris deles ut, og hvorfor ikke hedre årets vinner med denne fantastiske retten på kalkun?
 
Kalkun hører hjemme i julen, og de beste oppskriftene og videoene finner du på våre sider.
 
 
Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
 

Helstekt kalkunfilet med rødløksmarmelade og eplesaus

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

1 kalkunfilet (ca. 750 g)
smør til steking
salt og nykvernet pepper
Ovnsbakte rotgrønnsaker:
2 gulrøtter
1 bit sellerirot
2 små rødbeter
1-2 persillerøtter
4-6 poteter
2-3 ss olivenolje
salt og pepper
Rødløkmarmelade:
350 g løk i meget tynne skiver
50 g smør
¼ ts salt
1 ss balsamicoeddik
½ ts ripsgele
2 ss rørsukker
pepper
Eplesaus:
1 porsjon bearnaisesaus (pulver)
3 dl eplejuice
1 ½ dl fløte
12 druer
½ pakke sukkererter
Grønnsaker:
1 hode brokkoli
2 fedd hvitløk
parmesan
Rødkål med balsamico og tranebær:
1 lite hode rødkål, ca 650 g
4 dl rødvin
6 ss balsamicoeddik
1-2 ss brunt sukker eller rørsukker
125 g friske eller frosne tranebær
2 ss tranebærgelé (eller rips/rognebærgele)
salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte

Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper.

Sett inn et steketermometer i fileten og legg den i en ildfast form og stek den ved 180 grader i ca. 50 minutter (steketermometeret skal vise 65 grader).

La fileten hvile i minst 15 minutter før den skjæres i skiver og serveres med grønnsakene, kokte poteter og sausen.

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
Skrell grønnsakene og del dem i 3 cm store biter. Legg dem i en langpanne og hell over olivenoljen, salt og pepper. Bruk hendene og bland godt.

Stek grønnsakene på 180 grader 30 minutter, til grønnsakene er møre, og har begynt å få farge.

Rødløkmarmelade:
Smelt smøret i en tykkbunnet gryte med lokk over svak varme så det skummer.

Tilsett løken, salt, pepper, og sukker. Bland alt godt sammen. Sett gryten med lokk i ovn, 100 °C i 25 min. Rør flere ganger med tresleiv i løpet av koketiden.

Tilsett eddik, rødvin og rips og la alt stå i ovnen i ytterligere 30 min., men uten lokk. Serveres varm eller kald.

Eplesaus:
Pisk ut sausepulveret med fløte og eplejuice. Kok opp under omrøring.

Legg i halve utkjernede druer og sukkererter og la sausen småkoke et par minutter.

Grønnsaker:
Del brokkolien i mindre biter og kok den knapt mør i lettsaltet vann.

Finhakk hvitløk og dryss over den varme brokkolien. Høvle flak av parmesan over med en ostehøvel og server.

Rødkål med balsamico og tranebær:
Fjern den grove stilk-delen av kålen og snitt den veldig fint.

Legg kålen i en kjele og hell over rødvin og balsamicoeddik. La det surre over middels varme til kålen begynner å falle sammen, ca. 5 minutter.

Dryss over sukkeret. Tilsett tranebærene. Kok opp og la kålen stå og småkoke ca. 1 time, til kålen er helt mør og væsken nesten har kokt inn.

Rør inn gelé og smak til med salt og pepper.

Tips: Stek gjerne kalkunen i en stekepose, og ha gjerne litt rosmarin, timian eller annet krydder sammen med smøret i stekeposen.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
 

Forsiden akkurat nå

Det brygger opp til ny ølkrig

Importen av øl i butikkstyrke er nå så stor at hvert femte glass øl er brygget utenfor landets grenser. Mens noen frykter en reprise på ølkrigen fra begynnelsen av 2000-tallet, forklarer importør Carlsberg-Ringnes det hele med midlertidige kapasitetsutfordringer. Les hele saken

Til toppen