Her får du hjelp til å sette sammen en festmeny

Hurra for 17. mai! Den store festdagen fortjener selvfølgelig et skikkelig festmåltid slik som disse lekre rettene.

Dette er dagen da vi feirer oss selv, og et godt måltid er på sin plass selv etter all isen og pølsene.

De gode tipsene til en vellykket 17. mai finner du selvfølgelig på våre sider.

Norges største samling av 17. mai-oppskrifter og -tips finner du her

 
Forrett:

Se oppskrifter på flere gode forretter

Kald aspargessalat med spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 bunter grønn asparges
vann og salt til koking
basilikum
Aspargesvinaigrette:
4-5 kokte asparges
saften av ½ sitron
ca 1 dl olivenolje
salt og pepper
1 ss finhakket bladpersille

Fremgangsmåte

Skrell den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann. Avkjøl den raskt i kaldt vann.
 
Kjør 4-5 asparges i food processor sammen med sitronsaft og olivenolje til fin mos. Smak til med salt, pepper og persille.
 
Skjær resten av aspargesen i pene biter og vend dem i dressingen.

Legg alt på fat og garner med rikelig frisk basilikum. Server salaten til spekeskinke.

Denne salaten smaker godt både på koldtbord og salat på tur.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett :

Gode retter for en vellykket 17. mai finner du her

Rømmegrøt med spekeskinke

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 l seterrømme
3 ½ dl hvetemel
1 l melk
2 ts salt
 
Spekematstallerken med spekeskinke og fenalår

Fremgangsmåte

Kok rømmen under lokk i 2 minutter.
 
Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret fram. Skum av smøret og rør i resten av melet.
 
Spe med melken og rør til grøten er jevn og helt uten klumper. Kok grøten i 3 minutter. Smak til med salt.
 
Bruk smøret fra rømmen på grøten ved servering.
 
Serveres med sukker og kanel, og gjerne en god spekeskinke på flatbrød ved siden av (grøtpinne).
 

Flere deilige oppskrifter til koldtbordet finner du her

Tips: Server gjerne et godt utvalg av spekemat ved siden av med fenalår, spekeskinke, pølser og annet.
 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fylt okserullade

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

600 g mørbrad eller ytrefilet av storfe
4 skive bacon
150 g hvitost i skiver eller revet
3 ss tørkede urter (f.eks;rosmarin, persille, el.)
½ ts salt
½ ts grovmalt pepper
2 ss grillolje til pensling
4 trepinner eller grillspyd

Fremgangsmåte

Skjær et tynt lag av fileten øverst uten å skjære igjennom. Snu fileten og gjør det samme, men på motsatt side, slik at fileten kan trekkes ut i et sammenhengende stykke.

Legg baconskiver på tvers av fileten, legg over ost og urter. Rull sammen til en pølse.

Stikk inn trepinner for å holde rulladen sammen. Pensle med grillolje og brun rulladen på alle sider på høy varme.

Legg rulladen over på kald side av grillen, stikk et steketermometer inn i midten av den og legg på lokket.

Grill under lokk i ca. 30-40 minutter, til steketermometeret viser 60-65 grader.

Ta rullen av varmen og pakk det inn i aluminiumsfolie og la det ligge å hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp.

Skjær rullen i 2 cm tykke skiver. Servér med salat, bakte poteter og en god chilisaus, eller en deilig grillsalat .

Flere lekre grillretter finner du her

Tips: Du kan også steke denne okserullen i stekeovnen på 175 grader i ca 45 minutter eller til steketermometeret viser ca 60 grader.

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert:

Fristende, sommerlige desserter finner du her

Ekte karamellpudding

Antall porsjoner

6-8

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

2 dl sukker til glasering
6 dl melk eller Vikingmelk
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 vaniljestang (eller ½ ss vaniljesukker)
8 egg

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 120 grader.

Ha sukkeret i en 1 ½ l form, og sett den på en middels varm kokeplate (eller i en stekepanne hvis du har gamle former og induksjonstopp.)

Varm opp sukkeret til det har smeltet og er kastanjebrunt. Drei formen rolig slik at den blir jevnt glassert.

Puddingen:
Splitt vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha dem og vaniljestangen i en kjele.

Ha i melk, fløte og sukker. Kok opp under omrøring.

Avkjøl fløteblandingen og bland inn halvpiskete egg. Eggene må ikke vispes for mye, da det gir en pipete pudding (små-hullete).

Sil blandingen over i formen.

La formen stå i 10 minutter før den settes i ovnen (for å "sette" røren og hindre luftbobler).

Sett karamellpuddingen i en langpanne på nederste rille og hell kokende vann i pannen, ca halvveis opp på formen.

Stek i ca 2 timer ved 120 grader.

Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av en vætet skje om overflaten er fast. I så fall er puddingen ferdig.

Avkjøl puddingen i formen til neste dag.
 
Hvelv karamellpuddingen på fat før servering og pynt med pisket krem og bær.

Flere gode desserter finner du her

Fristende retter til koldtbordet

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Panna cotta

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

6 gelatinplater
1 vaniljestang
7 ½ dl kremfløte
100 g sukker
Bringebærsaus:
1 pakke frosne bringebær
100 g melis
2 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Gelatinplatene må bløtlegges i kaldt vann i 5 minutter før bruk.

Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og hele vanlijestangen i en tykkbunnet kjele med fløte og sukker.

Kok opp blandingen forsiktig mens du rører hele tiden. Ta kjelen av platen, ta ut vaniljestangen, og rør inn gelatinen.

Hell blandingen i seks små former eller glass. Avkjøl minst 2 timer før servering.

Ha tinte bringebær, melis og sitronsaft i en foodprocessor, kjør til massen er glatt og sil den.

Server desserten med litt frisk bærsaus og bjørnebær. Kan lages 1-2 dager før servering.
 
Panna cotta er en klassisk italiensk dessert som egentlig betyr "kokt fløte".
 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kaker :

Her finner du enda flere kaker til 17. mai

Pavlova

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

6 eggehviter
2 ts hvitvinseddik
4 dl sukker
1 ts maisenna
1 ts vaniljesukker
Fyll:
5 dl kremfløte
5 dl ferdig vaniljekrem
300 g friske bær

Fremgangsmåte

Marengsbunn:
Forvarm stekeovnen til 250 grader.

Tegn opp en sirkel på 26 cm i diameter på et bakepapir.

Visp eggehvitene til hardt skum i en helt ren bolle. Ha i eddiken mens du visper.

Tilsett sukker, maisenna og vaniljesukker litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper.

Når massen er blank og smidig har du den på bakepapiret, innenfor sirkelen.

Sett platen nederst i ovnen og senk varmen fra 250 grader til 100 grader.

Stek bunnen i ca 1 time, da er marengsen sprø på yttersiden og myk inni. La den avkjøles og flytt den forsiktig over på fat.

Fyll:
Rett før servering visper du fløten tilsatt sukker til krem.

Bland kremen med med vaniljekrem.

Pynt til slutt med rikelig med bær.

Ta vare på sommerens bær

Tips: Noen mynteblader gjør kaken enda flottere.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen