Hevder taxfreestopp gir miljøgevinst

CO 2 -utslippene vil falle kraftig hvis taxfree-butikkene fjernes, viser analyse.

Ni prosent fall i CO 2 -utslippene hvert år. Det blir miljøgevinsten dersom taxfreeutsalg stenges, viser beregninger Vista Analyse har utført for Samferdselsdepartementet.

Det betyr en reduksjon i CO 2 -utslippet på mellom 42 000 og 185 000 tonn hvert år, skriver Dagsavisen.

Årsaken til klimaeffekten er at nytten ved reisene reduseres, noe som igjen påvirker etterspørselen, hevdes det i rapporten.

Redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen slakter miljøanalysen, og hevder i en leder i avisen at det store spennet i anslaget for CO 2 -reduksjonen viser hvor usikker analysen er.

- Det vi trolig kan være enig om, er at antall forretningsreisende knapt påvirkes av kjøp av vin og tobakk i taxfreebutikkene, skriver Hegnar.

Han tror heller ikke at folk legger ferieplaner på bakgrunn av mulighetene for å handle alkohol og røyk.

- Vi tviler på at en familie som skal feriere i Miami eller Aten, vil la besparelsene ved innkjøp av varer i en taxfreebutikk avgjøre om reisen skal skje eller ikke, sier Hegnar.

Forsiden akkurat nå

Naturvinbar uten merkelapper

Bar Brutus er Norges kanskje første rendyrkete naturvinrestaurant med tilhørende tidsriktig grønnsaksdominert meny. Like etterlengtet for noen som provoserende for andre. Beliggenheten bak Botsen bidrar ellers med å utvide grensene for det urbane Oslo.  Les hele saken

Til toppen