Hjemmebakt brød til frokosten

Alle liker hjemmebakt brød! Apéritif gir deg oppskriftene på både brød og andre fristende bakverk til frokost, lunsj og matpakker.

Det er lite som er triveligere og mer avslappende enn sene og ikke minst lange frokoster. Eller en lunsj som strekker seg langt ut over ettermiddagen. Og ikke å forglemme en nistepakke laget med kjærlighet og gode råvarer.

Nybakt og saftig

For å få frem det beste av all denne velsmakende maten trenger vi brød - godt brød.

Nedenfor har vi samlet et knippe oppskrifter på brød du kan bake selv, og som garantert vil ta frokosten til nye høyder.

Frys gjerne ned

Frys bakverket du ikke spiser mens det fremdeles er ferskt, men husk å ta frem det du trenger til neste dag kvelden før.

Flere oppskrifter på brød finner du her

 

Dansk rugbrød

Antall porsjoner

2 brød

Ingredienser

Fordeig:
7 dl vann
350 g sammalt rug, fin
400 g sammalt rug, grov
2 dl solsikkekjerner
½ dl linfrø
3 ts salt

Hoveddeig:
1 ½ dl vann
1 pk gjær
200 g hvetemel
4 ss mørk sirup

Fremgangsmåte

Fordeig:
Bland sammen rugmel, solsikkekjerner, linfrø, salt og vann.

Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete.

Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer, gjerne natten over.

Hoveddeig:
Varm vannet til det er fingervarmt, 37 grader. Smuldre gjæren i den lunkne væsken.

Tilsett gjærblandingen, hvetemel og sirup i fordeigen.

Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete.

Dekk bakebollen med plast, og la den stå i ca. 1 time.

Del deigen i 2 like store emner. Form avlange brød.

Legg dem i smurte 2-litersformer. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd.

Dekk formene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 25–30 minutter til brødene fyller formene.

Sett stekovnen på 225 grader.

Stek brødene nederst i ovnen på 225 grader i 40–60 minutter. Avkjøl på rist.

Brød og annet bakverk til koldtbordet

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fletteloff

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 l hvetemel
1 ts salt
3 dl melk
50 g gjær (1 pakke)
3 ss smør /margarin
1 sammenvispet egg til pensling

Fremgangsmåte

Bland hvetemel og salt. Rør gjæren ut i lunken melk og ha i smeltet smør. Bland alt til en jevn deig. La den heve til dobbel størrelse.

Del deigen i to, og hver av de to i tre emner. Trill alle bitene  til strimler, ca  25 ca lange. Legg tre strimler ved siden av hverandre og flett dem sammen. Flett de tre siste strimlene på samme måte. Etterhev fletteloffen på bakepapirkledd stekebrett i ca. 30 minutter.

Pensle loffen med egg og stek den ved 220 grader i ca. 20-25 på midterste rille.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Julekake

Antall porsjoner

2 stk

Ingredienser

125 g smør
5 dl helmelk
1 pakke gjær
125 g sukker
1 ts malt kardemomme
650 g hvetemel
150 g rosiner

Fremgangsmåte

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen.

Ha i mel blandet med sukker og kardemomme og elt deigen godt sammen. Deigen skal være blank og smidig, og skal slippe bollen.

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 40 minutter.

Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller.

Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong.

Du kan også ha dem i en godt smurt brødform, ca. 2 liter. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted, ca. 30-40 minutter.

Visp sammen egget og pensle kakene. Stek de på 175 grader nederst i ovnen i ca. 30 - 40 minutter til de er gjennomstekte. Avkjøl på rist.

Julekaker og -desserter for enhver smak

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Potetlefser

Antall porsjoner

ca 8 lefser eller 24 lomper

Ingredienser

2 kg poteter
2 ts salt
5 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Kok potetene med skallet på. Skrell og mos dem mens de er varme, dryss over salt under mosingen.

Elt inn melet i potetmassen. Jo mindre mel, desto bedre smak og konsistens.

Trill den ferdige deigen til en pølse som deles i like store emner.

Kjevle ut hvert emne til en tynn leiv som stekes på takke.

Holdes varme under glasshåndkle.

Potetlefser kan brukes til så mangt

Tips: Har du ikke takke kan steke lefsene eller lompene i en tørr stekepanne.

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Saftig og raskt solsikkebrød

Antall porsjoner

1 brød

Ingredienser

7 dl hvetemel
1 ss bakepulver
2 dl solsikkefrø
1 ts salt
3 dl vann
½ dl meierismør, smeltet
3 dl mager kesam
1 dl solsikkefrø (til formen og på toppen)

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 grader. Du trenger en rund form, ca. 22 cm i diameter.

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Rør i vann, smeltet smør og kesam.

Smør formen og strø den med solsikkefrø. Ha i deigen. Strø over solsikkefrø.

Stek brødet i nedre del av ovnen i ca. 1 time, til du kjenner det er gjennomstekt (hører en hul lyd når du banker fra bunnen).

Avkjøl brødet på rist.

Tips: Dette brødet skal ikke heves og er derfor raskt å bake. Kesam i deigen gjør det ekstra saftig og godt.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grove brytebrød

Antall porsjoner

15 stk eller 2 brød

Ingredienser

2 dl vann
25 g smør
5 dl melk (erstatt evt. 1 dl melk med 1 dl rømme)
50 g (1 pk.) gjær
1 ts salt
1 egg
3 dl sammalt hvete, grov
ca. 850 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smelt smøret, ha i melken (rømmen) og varm til det er fingervarmt. Rør ut gjæren i væsken.

Tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen godt sammen slik at den blir passe fast og smidig. Sett den til heving under plast på lunt sted ca. 45 minutter.

Ta deigen på bakebordet og elt den godt. Del den i 15 emner som formes til boller.

Sett bollene tett sammen i smurt form/langpanne eller på bakepapir. Heves på lunt sted under plast ca. 15 minutter.

Sett ovnen på 200 grader.

Pensle rundstykkene med sammenvispet egg, strø evt. på litt revet ost eller valmuefrø.

Stek rundstykkene ved 200 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

Tips: Saftige rundstykker som metter og egner seg godt til frysing. Du kan også lage to store brød av denne oppskriften, steketiden er da ca 45 minutter.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lynbrød

Ingredienser

100 g valnøtter, grovhakket
3 ss havregryn
2 ½ dl melk
50 g (1 pk.) gjær
1 ts salt
ca. 5 dl hvetemel

Fremgangsmåte

OBS! Skal settes i kald ovn

Varm melken til den er fingervarm og rør ut gjæren i den.

Tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen lett sammen til den er passe fast og smidig.

Fordel deigen i langpannen (ca 18x25 cm) som er dekket med bakepapir, og sett den i kald ovn. Sett på ovnen til 225 grader og bak i ca 20 minutter.

Skjæres i så store ruter du ønsker når det er ferdig.

Tips: Dette spesielle og smaksrike brødet skal ikke heves og er derfor svært raskt å lage.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen