Hjemmelaget chutney må du bare prøve

Det er utrolig enkelt og raskt å lage chutney. Prøv en av disse oppskriftene som kan varieres i det uendelige.

Chutney er mest kjent som det kryddersterke «syltetøyet» som serveres sammen med indisk mat. Nanvet er da også avledet av «catni», det indiske ordet for kryddersterk.

Den perfekte gave

Men chutney passer ikke bare inn her. Det er nemlig et veldig artig følge til assortert ost eller til spekemat.

Se våre forslag til ostebord

Eller som smaksforsterker når du trenger å gi en rett eller saus et ekstra kick.

Prøv med en av disse sauseoppskriftene

Et glass med egenprodusert chutney er dessuten en veldig velkommen gave, så pass på å lage opp litt ekstra.

Syltete grønnsaker er også en morsom gave å gi

Om du lager mer enn du bruker i løpet av en uke, er det viktig at du følger samme hygieneregler som for sylting.

Dette må du vite når du skal sylte

Paprika- og løkchutney

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

800 g løk
3 store røde paprika
1 syrlig eple
½–1 rød chili, spansk pepper
2 ss olivenolje
1 dl lys sirup
¼ dl hvitvinseddik
1 ss salt
1 ss paprikapulver
2 dl syltesukker
½ dl grønnpepperkorn

Fremgangsmåte

Skrell løken, og kutt den i terninger.

Skyll paprikaen, ta ut kjernene og kutt i biter.

Skrell eplet, ta ut kjernehuset, og del det i båter.

Skyll chilien, og kutt i terninger.

Varm opp oljen i en gryte, og ha i grønnsakene og eplet. Fres i et par minutter. Tilsett sirup, eddik, salt og paprikapulver, og la koke under lokk i 20 minutter. Ta av lokket, og kok videre i 10 minutter.

Tilsett syltesukkeret og pepperkornene, og kok i 3–4 minutter. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Plommechutney

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 kg plommer
1 liten rød chili i biter
1 revet kinesisk hvitløk
5 dl brunt sukker
2½ dl hvitvinseddik
1 ss revet fersk ingefær
1 kanelstang
1 ss gule sennepsfrø
1 ss paprikapulver
Salt

Fremgangsmåte

Skåld plommene, fjern skallet, ta ut kjernene og kutt dem i biter.

Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte, og kok opp. Småkok til chutneyen til den har passe konsistens, ca. 45 minutter.

Smak til med salt. Hell over på varme, rene glass. Oppbevares kjølig.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gulrotchutney

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 kg små, tynne gulrøtter
2 delikatesseløk (små gule løk)
2 usprøytede appelsiner
2 dl vann
1 ts knust koriander
1 ss salt
2 ts svart pepper
2 ts karri
2 ts revet fersk ingefær
2 dl gule rosiner
4 dl hvitvinseddik
3 dl syltesukker

Fremgangsmåte

Skyll og skrell gulrøttene. Riv dem grovt.

Skrell løkene og skjær dem i terninger.

Vask appelsinene. Riv skallet, og press saften ut av appelsinene.

Bland gulrøtter, løk og appelsinsaft og -skall med vannet i en kasserolle, og la det småkoke under lokk ved svak varme i 5 minutter.

Tilsett resten av ingrediensene, og la det koke i ytterligere 5 minutter under omrøring.

Hell blandingen på varme, rengjorte glass. Sett på tette lokk. Oppbevares kjølig.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplechutney

Ingredienser

700 g epler
1 dl friskpresset appelsinjuice
2 dl honning
2 dl epleeddik
1 båt hvitløk
1 ss hakket ingefærrot
1 ts karve
1 ts kanel
1 ts salt
cayennepepper

Fremgangsmåte

Ta ut kjernehusene av eplene og kutt i biter (du trenger ikke ta av skallet). Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp. La blandingen putre over svak varme i minimum 45 minutter. Rør om av og til. Cayennepepper tilsettes alt avhengig av hvor sterk du foretrekker chutneyen. Avkjøles før den fylles over på glass.

Kan med fordel lages på forhånd og oppbevares på glass. Er godt til stekt svinekjøtt, kylling og oster.

Sendt inn av

Foto: Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stikkelsbær-chutney

Tilberedningstid

1 time og 15 minutter

Ingredienser

1 ½ kg stikkelsbær
250 g løk
175 g rosiner
350 g sukker
1 ts pickleskrydder
2 ts sennepsfrø
6 dl eddik

Fremgangsmåte

Skrell løken, skjær dem i små biter og kok dem møre i litt vann. La løken renne av seg.

Ha rene, rensede stikkelsbær i en kjele sammen med løken, rosiner og de øvrige ingrediensene.

Kok opp og la chutneyen småkoke i ca. 1 time til den er tyktflytende.

Fyll den over på rene glass eller krukker. Avkjøl og sett på lokk.

Tips: Pickleskrydder kan være vanskelig å få tak i, men da kan du bytte det ut med sursildkrydder.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Krydret chutney

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 kg tomater
¾ dl olivenolje
½ kg løk
2 hvitløksbåter
½ kg rød paprika
½ kg grønn paprika
200g rosiner
5 ½ ss Heinz Eple Cider Eddik
½ kg sukker
1 ½ ts nellik
1 ts ingefær
1 ts allehånde

Fremgangsmåte

Tomatene flåes ved at de dyppes i kokende vann. Deretter deles de i båter og kjernene fjernes. Løken og hvitløken finhakkes og paprika renses og skjæres i strimler. Oljen varmes og løk og hvitløk freses godt før paprika tas i. Deretter tas de øvrige ingrediensene over i kjelen. Det hele må få stå og småkoke i ca. 1 ½ time. Chutneyen tas over på helt rene glass eller krukker. Denne krydrete chutneyen er deilig både til kjøtt, hvitt kjøtt og fiskeretter.
Med fine sløyfer og bånd blir det straks en nydelig hjemmelaget gave å gi bort.

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tomatchutney

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

¾ dl god olivenolje
500 g løk
2 fedd hvitløk
500 g grønn paprika
1 rød chili
1 kg tomat
250 g rosiner
500 g sukker
1 ts malt ingefær
½ ts malt allehånde
5 dl god eddik (7%)
1 ts malt nellik

Fremgangsmåte

Lag et kutt i tomatene og legg dem i kokende vann. Ta dem opp etter noen få sekunder, skyll dem i kaldt vann og flå dem.

Tomatene deles og kjernene fjernes.

Varm opp olje og la finhakket løk, hvitløk og strimlet paprika frese noen minutter.

Legg tomater og resten av ingrediensene i kjelen med olje/løk/paprika. Rør godt rundt og la det småputre sammen i 1-1½ time.

Fyll blandingen på egnede glass mens den ennå er varm, men ikke kokende. Tomatchutney smaker godt til både kjøtt- og fiskeretter.

Fristende syltede grønnsaker

Tips: Med sløyfe og kort er et glass hjemmelaget chutney en hyggelig gave.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Chutney med fiken og tomat

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

500 g tomater, skåret i små biter
4-5 friske eller tørkede fikener, hver skåret i 4 båter
1 tørket chili
2½ cm frisk hakket ingefær
1 ts krydderblanding av fennikelfrø, spisskarve og sennepsfrø
4 ss demerarasukker
1 ss olivenolje
1 fedd hakket hvitløk
½ ts salt

Fremgangsmåte

Varm oljen i en panne. Når den er varm, har du i chili, ingefær, krydderblanding og hvitløk. Rør i noen få sekunder og tilsett tomater og sukker.

La retten koke på svak varme uten lokk i ca 15 minutter, til saften fra tomatene er nesten borte og massen har fått en tykk konsistens.

Tilsett fikenene og la retten trekke i ytterligere 5 minutter.

Serveres varm eller kald. Hvis du bruker tørkede fikener, tilsetter du dem samtidig med tomatene.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pærechutney

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 tomater
1 gul løk
½ dl rosiner
Skall av ½ appelsin
100 g brunt sukker
1 ss fersk revet ingefær
1½ dl hvitvinseddik, gjerne balsamicoeddik
1 krm malt kanel
1 krm malt muskatnøtt
2 pærer

Fremgangsmåte

Skåld tomatene, fjern skallet og kjernene, og skjær dem i terninger.

Skrell løken, og skjær den i terninger.

Ha tomat, løk, rosiner, appelsin, brun farin, ingefær, hvitvinseddik, kanel og muskatnøtt i en kasserolle, og kok til det er tyktflytende.

Skrell pærene, del dem i skiver og ta ut kjernehuset. Legg dem i chutneyen, og la småkoke til de er myke.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Aprikoschutney

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

8 ferske eller konserverte aprikoser
2 sjalottløk
½ dl lys sirup
½ dl hvitvinseddik
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skjær aprikosene i terninger.

Skrell løken, og skjær den i skiver.

Bland alle ingrediensene i en kasserolle, og kok i ca. 7 minutter.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kirsebærchutney

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

500 g kirsebær
500 g tomater
2 delikatesseløk (små gule løk)
1 hel kinesisk hvitløk eller 3–4 fedd vanlig hvitløk
½ rød chili
1¼ dl balsamicoeddik
1 ts salt
½ ts svart pepper
3 dl syltesukker

Fremgangsmåte

Skyll kirsebærene og ta ut steinene.

Skåld og flå tomatene, og skjær dem i terninger.

Skrell og hakk løk og hvitløk.

Skyll chilien og fjern kjernene. Hakk den fint, eller skjær den i tynne strimler.

Bland alle ingrediensene unntatt syltesukkeret i en kasserolle, og kok blandingen under omrøring i 15 minutter.

Tilsett syltesukkeret, og kok i 5 minutter. Ta kasserollen av platen, og skum av.

Hell chutneyen på varme, rengjorte glass. Sett på tette lokk. Oppbevares kjølig.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rabarbrachutney

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

500 g rabarbra i biter
150 g rosiner
1½ dl hvitvinseddik
3 dl sukker
2 ss revet, frisk ingefær
2 ts sennepspulver
1 ts salt
2 kryddermål kajennepepper

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en kjele, og la det trekke på svak varme under lokk i 10 minutter.

Rør om og kok under omrøring i ytterligere ca. 5 minutter til chutneyen får ønsket konsistensen.

Sendt inn av

Foto: Mats Widén

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen