Hjemmelaget pizza er best

Ingenting er så godt som en skikkelig hjemmelaget pizza. Se de gode oppskriftene her.

Napoli regnes som pizzaens oppfinnelsessted, selv om man kan spore tilsvarende måter å lage mat på til flere gamle kulturer.
 
I dag har pizzaen inntatt vårt hjemlige kjøkken også, og er for hverdagskost å regne.

Tynt, sprøtt og godt

En skikkelig pizza skal ha en tynn bunn som er stekt skikkelig sprø på høy varme over kort tid, gjerne bare 8 - 10 minutter på 300 grader med over- og undervarme.

Oppfinnelsen av Pizza Margherita i Napoli i 1889 regnes som pizzaens definitive kulinariske gjennombrudd som en rett for alle samfunnslag. Denne pizzaen ble laget til ære for den italienske dronningen med det samme navnet som besøkte Napoli dette året, og som ble servert den klassiske pizzaen toppet med tomat, mozzarella og basilikum.

Den tykke bunnen som så mange av oss har blitt introdusert for gjennom de mange pizzakjedene, er av en langt nyere oppfinnelse, og ble første gang servert ved Pizzeria Uno i Chicago i 1943.

Les mer om pizzaens historie her

Det er ikke den ting du ikke kan toppe en pizza med. Prøv gjerne flere forskjellige oster, spekemat, sjømat, biff, kylling, asiatiske spesialiteter, egg, ja det du måtte finne for godt.

Kun fantasien setter grenser

Basen er derimot viktig, så lag derfor en god pizzadeig fra bunnen av, og skal du bruke en tomatsaus som base er ikke dette bare enkelt å lage selv, men dessuten utrolig godt.

Flere pizzaoppskrifter finner du her

Pizzadeig

Antall porsjoner

4 store pizzaer

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

3 dl lunkent vann
½ pk gjær
2 ss olje
½ ts salt
ca. 7 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, mel og salt.

Elt deigen godt sammen til den blir smidig og glatt (ca 15 minutter for hånd).

Dekk bollen med et klede og la den heve til dobbel størrelse.

Ta av gode emner (litt store boller) og trill runde på et melet bord.

Kjevle deigen veldig tynt, gjerne ikke mer enn et par millileter tykk, og ha over på en bakeplate på et bakepapir.

Topp med hjemmelaget tomatsaus og den topping du selv ønsker og stek på maks temperatur med over- og undervarme i 8 - 10 minutter.

Se gode forslag til pizzatoppinger her

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hjemmelaget tomatsaus

Antall porsjoner

½ liter

Ingredienser

1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 ss tomatpuré
2 ts sukker
salt og kvernet pepper
½ ss tørket oregano
evt. litt vann

Fremgangsmåte

Finhakk løken og fres det mykt og blankt i oljen. Ha i finhakket hvitløk det siste minuttet før du har i tomatpuréen og lar den surre litt i oljen for å frigjøre bitterstoffene i puréen.
 
Ha i resten av ingrediensene og kok opp. La sausen småkoke så lenge du har tid, og smak den til med sukker, salt og pepper.
 
Blir sausen for tykk, kan den tynnes med litt vann. Sausen kan moses til den er helt glatt med en stavmikser, eller i hurtigmikser.

Når tomatsausen lages med utgangspunkt i en boks hermetiske tomater blir det ½ liter ferdig saus. Oppbevar sausen i kjøleskapet - den er holdbar i ca. 1 uke.

Tips: Sausen er super på pizza, til pasta, og tilsetter du 3-4 dl vann og 1 hønsebuljongterning blir den til en deilig, hjemmelaget tomatsuppe. Server den rykende varm, med halve, hardkokte egg i.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Biffpizza med hvitløk- og urtesaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

1 porsjon pizzadeig eller 2 poser pizzabunn

400-600 g biffstrimler
1 paprika i strimler
1 ss olje
Salt og pepper
2 tomater i skiver
4 ss pesto
1 glass tomatsaus
200 g ost, revet mager
150 g gorgonzola i biter
1 neve ruccula
 
Pizzadressing:
1 beger lettrømme
4 ss hakkede urter (basilikum, timian, oregano)
3 hvitløkfedd, presset

Fremgangsmåte

Lag din egen pizzadeig og kjevle ut til fire like bunner.

Stek kjøtt og paprika i olje. Smak til med salt og pepper.

Ha tomatsaus på pizzabunnene med tomatskiver, kjøtt og paprika oppå. Ha over pesto og begge ostene.

Stek pizzaene i ovn på 250 grader i 15-20 min. Ha ruccula på rett før servering.

Bland rømme med urter og hvitløk. Smak til med salt og pepper.

Prøv å ha scampi på pizzaene sammen med biffkjøtt, spennende kombinasjon.

Les mer om pesto her

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingpizza

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Pizzadeig:
25 g gjær
2 ½ dl lunkent vann
2 ss olje
½ ts salt
ca. 7 dl hvetemel
Fyll:
3-4 kyllingfileter i strimler
salt og pepper
3 ss hvitløksmør
1 pakke fersk mozzarella
10 cherrytomater
 
ca. 50 g rucculasalat
noen pinjekjerner

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 grader) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La den heve ca. ½ time.

Del deigen i to og kjevle den tynt ut.

Stek kyllingstrimlene og dryss over salt og pepper. Smør hvitløksmør over pizzabunnen. Del mozzarellaost i skiver og cherrytomater i to.

Fordel fyllet over bunnen og stek i stekeovnen ved 225 grader i 25 -30 minutter. Ha over rucculasalat og pinjekjerner ved servering og dryss over litt olivenolje.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pizza fire årstider

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Pizzadeig:
½ pakke gjær
3 dl lunkent vann
8 dl hvetemel
½ ts salt
2 ss olje
Saus:
1 liten boks tomatpuré
2 ts hakket hvitløk
2 ts frisk oregano
1 ss frisk basilikum
Fyll:
10 skiver spekeskinke
6 sjampinjonger
8 sorte oliven
4 hermetiske artisjokk-
hjerter, skåret i fire
2 ss nyrevet parmesanost
4-5 dl revet ost

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse.

Kjevle deigen ut på stekebrettet og smør pizzasausen over.

Fordel fyllet på pizzabunnen og strø osten over, legg spekeskinkeskivene på til slutt. Stek på 225° C i ca. 25 minutter.

Sendt inn av

Foto: Kai Nordrum

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen