Dagens rett

Hummersuppe med blomkål til Bocuse d'Or-festen

Vi håper på gull til Ørjan Johannessen i årets Bocuse d'Or som avgjøres i Lyon i dag, og det er klart vi serverer deg en av rettene hans! Her kan du også følge konkurransen live.

Norge har fantastiske resultater å vise til i verdens største kokkekonkurranse, Bocuse d'Or.

Vårt store håp Ørjan Johannessen vant fjorårets Bocuse d'Or Europe, og er storfavoritt til den ettertraktede tittelen i det han i dag lager de lekreste retter.

Slik er situasjonen akkurat nå

Konkurransen varer i dag fra klokken 10 - 16 og etter første dag er Sveriges Adam Dahlberg favoritt.

Men 2009-vinner Geir Skeie er usikker på om det holder. - Kjøttretten så ikke særlig spennende ut, sier han. Men det er jo smaken som avgjør.

Poengskalaen endret fra i år
Den er nå tilpasset slik at skal fange opp forskjeller i etnisitet og originalitet for å unngå at alt blir for likt, noe som man tidligere har sett tendenser til.

100 poeng er maks. 40 for smak, 20 for henholdsvis presentasjon og det nye etniske/originale elementet. De resterende 20 er kjøkkentekniske, hygiene/ryddighet, utnyttelse av råvarene, metodikk og teamarbeid samt 5 for utføringen av fiskeretten. En egen jury vurderer dette.

For fiskeretten er opplegget helt endret siden deltakerne ikke lenger får ta med seg alle ingrediensene, men må velge dem ut på et marked kvelden i forveien. Oppskriften må deretter skrives ned. Et nytt stresselement i en fra før av veldig stressende konkurranse. Begge retter vektes imidlertid like mye til slutt.

Premier

• Beste commis (assistent): Storbritannia ved Kristian Curtis
• Beste fiskerett: Norge (Ørjan Johannessen)
• Beste kjøttrett: Storbritannia

BRONSEMEDALJE : Japan (som representerte noe nytt i Bocuse d'Or-sammenheng, ref. de nye reglene ovenfor)
SØLVMEDALJE : Danmark
GULLMEDALJE : Frankrike

Vinneren annonseres klokken 17.30, og du kan følge den live her:

Følg Bocuse d'Or finalen direkte - klikk her

Hummer er en av hovedingrediensene for fiskeretten under konkurransen, og Ørjan har god erfaring med norsk oppdrettshummer.

Her finner du en de de lekre oppskriftene hans på norsk hummer, samt en norsk vri på bouillabaisse som er mye enklere å lage enn du tror.

Vi ønsker Ørjan lykke til!

Les mer om hummer og Ørjan sine oppskrifter her

Flere lekre supper

Her kan du registrere deg for mottak av dagens rett på e-post - det er selvfølgelig gratis.

Hummersuppe med blomkål

Antall porsjoner

4 - 6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Hummersuppe:
2 hummerhovud
50 g sjalottlauk
50 g sellerirot
25 g kvitlauk
50 g gulrot
50 g purrelauk
1 stilk sitrontimian
4 ss tomatpuré
3 dl vatn
3 dl mjølk
3 dl fløyte
Blomkålpuré:
1 blomkålhovud
Vatn
50 g smør
1 ts salt
Til servering:
4 hummerklør, renset
Eventuelt litt kjørvel

Fremgangsmåte

Hummersuppe:
Finhakk grønsakene og fres dei blanke i litt olje, ha i kvitlauken og timianen det siste minutet. Ha i tomatpuréen og fres vidare i eit par minutt.

Ha så på hummerhovuda og steik vidare i 5 minutt. Knus gjerne hummerhovuda litt slik at du får ut så mykje smak som mogleg.

Ha på væska og kok i 5 minutt. Trekk til sida, og lat den trekke i 10 minutt. Silast og holdes varm til ho skal serverast.

Blomkålpuré:
Kutt blomkål i like bitar. Dekk med vatn og kok møre.

Sil vatnet frå, og køyr til ein tykk puré i blendar med smør og salt.

Servering:
Fyll eit varmt cocktailglas halvfullt med hummersuppa og legg ei skei blomkålpuré i midten.

Legg ei reinsket hummerklo eller skiver av hummerhale på toppen og server med éin gong.

Les meir om havets kardinal her

Tips: Denne retten er rik på smak og passer godt som forret for seks eller en liten hovedrett for fire.

Flere hummer- og skalldyrretter

Sendt inn av

Foto: Lise Bjelland

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Norsk steinbitbouillabaisse

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

600 gr steinbit
200 gr skalldyr etter valg (reker, scampi, hummer, sjøkreps)
500 gr blåskjell, her kan man gjerne bruke hjerteskjell
1 fennikel, i båter
1 stk løk, i skiver
2 fedd hvitløk, i skiver
1 ss tomatpuré
1 dl ekstra virgin olivenolje
2 tomater, skoldet og delt i 2
½ rød chili, uten frø, i skiver
2 stjerneanis
1 gr safran
Skall av 1 sitron og 1 appelsin
Juice av 2 appelsiner
1½ liter god kraftig fiskekraft
 

Fremgangsmåte

Damp blåskjellene i en kjele med 1 dl vann i ca. 5 minutter eller til skjellene er åpnet. Løsne skjellmaten fra skallene og spar til servering.

Sil fra kraften og bruk den gjerne som en del av fiskekraften.

Surr fennikel, løk og hvitløk i oljen ved svak varme i 5 minutter. Tilsett tomatpuré og surr videre i 2 minutter.

Tilsett så fisken og skalldyrene og rør godt om.

Ha i resten av ingrediensene unntatt safranen og la det hele trekke i 10 minutter.

Tilsett safranen etter 5 minutter. Server med brød og hjemmelaget aioli .

Her finner du flere gode fiskegryter

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Flere gode middagstips

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine
- uansett hvor du befinner deg.
 
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Forsiden akkurat nå

Til toppen