Godbiter i pollisten
Aligoté fra Bouzeron og Dom. de Villaine er et veritabelt burgundkupp

Aligoté fra Bouzeron og Dom. de Villaine er et veritabelt burgundkupp

Denne lekre hvitvinen lages av samme mann som står bak verdens mest ettertraktete viner.
14 Juni 2012 - 07:00

Aubert de Villaine, en av vinverdenens mest mytiske vinpersonligheter, takket være eierandelen i Domaine de la Romanée-Conti, lager også «hverdagsviner» av Burgunds doldis, nemlig druen aligoté. Mens de fleste forbinder den med hovedingrediensen i kir, er de Villaines utgave, Villaine Bouzeron 2010 (48592), dokumentasjon på hvor mye mer denne druen har å by på.

Flott matvin

Den er mineralsk med flott syre, god fylde og munnfølelse. En lekker og meget transparent vin, takket være en ideell årgang for hvite burgundere. Dessuten en veldig god matvin. Utmerket til sjømat, men også lyst kjøtt.

Bouzeron er en egen appellasjon for aligoté, den eneste faktisk, og mye takket være de Villaine. Beliggenheten er helt nord i Côte Chalonnaise, halvannen mil fra Beaune. Jordsmonnet er svært kalkholdig hvilket gir liv til den noe nøytrale aligotédruen. En annen viktig forklaring på at Bouzeron-aligoté er av en høyere kvalitet enn ellers, er at den her dyrkes i skråninger og ikke på flatmark som ellers i Burgund.

Lav avling

De Villaines vingård, som drives av Aubert og kona Pamela, og det siden 1973, er på 20 hektar. Fra og med 1986 har driften vært økologisk, og ifølge de Villaines vinmaker, Pierre de Benoist, kommer styrken ved slik drift til fullt uttrykk i årganger som 2010. En årgang som på grunn av vekslende vær under blomstringen fikk en svekkelse i denne, noe som igjen ga seg utslag i redusert avling. Hele 20-25 prosent lavere enn året før. Vingården holder seg fra før av til et nivå på avlingene som er 20 prosent lavere enn det som reguleres av vinloven.

Nær sagt selvsagt har de Villaine god kontroll på pinot noir-druen også. Deres Digone byr på fantastisk valuta for pengene, nydelig kirsebærfrukt, god dybde, og lekker syrefriskhet, men er for tiden ikke å få tak i her til lands.
 

Bestill vinen med en gang

Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Villaine Bouzeron 2010 (48592)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her