Hvitt fra sør

Ukens vin kommer langt sør fra og det passer jo godt når vi har lange og late sommeruker foran oss. Den er frisk og hvit og kommer dessuten som bag-in-box til en svært fordelaktig pris.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2001 - 11:00

Drostdy-Hof Steen 2006 (45371) (for 3 liter) er en likendes hvit sørafrikaner som skapt for den norske sommeren. Den tar et lett dykk i lommeboken, er lett å ta med seg enten det er til vanns eller fjells og lett å like for mange. Dessuten er den lett å bruke enten du bare skal servere et glass kjølig hvitvin eller du skal by på sommerlig spise. Men ikke for lett, for nordmenn vil nemlig ha mye smak i hvitvinen. Og denne boksevinen har nok frukt og syre til å ta så vel enkle skalldyr- og fiskekomposisjoner (perfekt til rekene!) som anretninger med spekeskinke, grav- eller røykelaks og salater.

Druen steen er en sørafrikansk versjon av chenin blanc som er den franske betegnelsen. Den gir viner med rund frukt og gode syrer om enn noe bløtere enn hva resultatet er i Frankrike. Steen er populær bordvindrue i Sør-Afrika og gir både tørre og søte viner.

Drostdy-Hof er med sine knappe fire tiår et relativt ungt vinhus i sørafrikansk målestokk. Konseptet er moderne; her skreddersys viner etter hva markedet vil ha. Som jo er svært vanlig i den såkalte nye verden. Selv om Drostdy-Hofs hovedsete er i Tulbagh-dalen lengst nord i Coastal Region, hvor også druene til denne boksvinen stammer fra, foretas druekjøp ellers fra store deler av denne regionen nord for Cape Town. Her finner vi også de fleste gode vinområdene i landet.

Årsakene er klimaet som er ikke er altfor varmt på grunn av nærheten til Atlanterhavet og det faktum at de beste vinmarkene ligger i åssidene hvor det er enda bedre ventilasjon. Nedbøren er dessuten så stor at kunstig vanning er unødvendig. Jordsmonnet er variabelt fra svært næringsrikt, som ikke er så bra for kvalitetsdruer, til skrinn grusjord som er å foretrekke siden den gir bedre drenering og lar vinstokkene "sulte" litt.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her