I sin fars fotspor

En ung kvinne står bak denne ukes vin, men tro for all del ikke at den dermed er yndefull og tilgjengelig.
Aase E. Jacobsen
23 Februar 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

For Ensaios FP 2003 (42673) fra Beiras i Portugal er nemlig både mørk, tett, stoffrik og fast. Gode syrer og tanniner gjør den til en klar matvin. Spesielt god er den til retter med rødt kjøtt, så vel gryteretter som T-bone steak, entrecôte eller nakkekoteletter av svin. Siden den har så mye å gå på, egner den seg fint for mellomlang lagring som vil si rundt fire år. Over tid vil den åpne seg og vise mer av det vi bare kan ane bak all den ungdommelige og tette bærfrukten, nemlig jordsmonnspreget som forteller hvor den kommer fra. 

Ensaios er dermed ikke så ulik sin skaper, den 29 år gamle Filipa Campos Pato, som er en viljesterk og ambisiøs vinmaker sin korte erfaring til tross. Hun har ikke laget vin i mer enn fire årganger men har faktisk en del å bygge på. For det første er hun datter av Luis Pato, den ukronte kongen av Bairrada og Beiras, og for det andre har hun etter studiene rukket å jobbe så vel hos Ch. Cantenac Brown i Bordeaux, Finca Flichman i Argentina som hos Leeuwin Estate i Margaret River, Australia.

Druene til de fire vinene hun foreløpig konsentrerer seg om kjøpes hos utvalgte vinbønder. Bairrada og Dão som til sammen utgjør Beiras kjennetegnes begge av en myriade av små vingårder, vinmarker ofte på bare noen få mål midt ute i tetteste skogen. Det sier seg selv at det er vanskelig å oppnå lønnsomhet for vinbøndene med så små avlinger, og dermed blir det liten vilje til å investere i kvalitetsrettete tiltak som utbyttereduksjon. Filipa har imidlertid ved å betale bøndene mer pr kilo klart å skape en holdningsendring i retning lavere avling. De topografiske forholdene gjør at håndplukking er en selvfølge. Filipa kombinerer moderne og tradisjonelle vinfremstillingsteknikker. Hun er svært forsiktig med fatbruken som blant annet forklarer hvorfor  bærfrukten er så ren og intens.

Filipa viser til tross for at hun er helt i starten av sin karriere imponerende takter. Men det er små volum som kommer til Norge av hennes viner. I mai kommer 2004-utgaven av hennes hvitvin som vi trolig har all grunn til å glede oss til. Kombinasjonen av druene bical og arinto bør gi en vin som både er fruktig, frisk og fyldig. Prisen blir den samme som den røde.

Til høsten erstattes Ensaios FP 2003 som er laget av de typiske druene for henholdsvis Dão (saftig jaen og tinta roriz) og Bairrada (tanninrike baga) av 2004-utgaven. Her har Filipa byttet ut roriz (samme som tempranillo) med touriga som dessuten er hoveddrue. Resultatet blir en enda kraftigere vin som garantert vil få stor oppmerksomhet når den kommer. Men som dessverre vil koste noe mer enn 2003. Om hennes rene bagavin fra Bairrada kommer til Norge, er fortsatt usikkert, men den går det gjetord om. Og det skal litt krefter til - eller kanskje kvinnekløkt - for å temme den tøffe bagadruen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her