I vinterferien gjør vi det lettvint. Her er oppskriftene

Vi har plukket ut lettlagete oppskrifter for både hjemme- og borteferie. Retter som alle kan få til.

Reisemålene er mange, og i de senere år er sydens strender blitt et svært populært reisemål for oss forfrosne og solhungrige nordmenn midtvinters.

Imidlertid er også hyttelivet noe som i både vinter- og påskeferier fortsatt ser ut til å trekke folket ut av hjemmet og ut til kanskje mer spartanske matforhold.

Lettvint=avslappende

Selv om det er en kjensgjerning at dagens hytter i stadig større grad bygges med langt høyere grad av komfort enn bolighus, er likevel de aller fleste hytter av middels til enklere standard.

Da er det velkomment med oppskrifter som bør sørge for at verken mor eller far i timesvis blir stående foran kokeplaten ved tilberedningen av dagens middagsrett.

Glem ikke desserten

Her følger en rekke enkle og lettlagete retter for en mer avslappende vinterferie. Til slutt får du også noen deilige desserter som garantert gjør suksess blant barna.

Flere enkle retter finner du her  

Biffsmørbrød med brie

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

400 g ytrefilet av storfe
8 salatblad
200 g vellagret brie
1 avocado
1 rødløk i skiver
 

Fremgangsmåte

Stek ytrefileten som biff. La den få hvile i noen minutter før den skjæres i fine skiver.

Skjær store gode skiver av nybakt brød, gjerne surdeigsbrød eller et annet godt brød.

Legg opp smørbrødet med salat, kjøtt, brie, avokado og løk.

Her finner du flere lekre smørbrød

Tips: Aioli (hvitløksmajones) er alltid godt til biff, og det er ingenting som slår en hjemmelaget aioli.

Lær å lage enkel aioli her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rask gryte med svinekjøtt og béarnaise

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

400 g kjøttdeig av svin
2 ss margarin /olje til steking
1 boks ferdig béarnaisesaus, evt pose
1 purre
2 tomater
1 pakke bacon

Fremgangsmåte

Lag béarnaisesausen i en kjele som anvist på posen.

Skjær purre og del tomatene i små biter.

Stek kjøttdeig og bacon i en stekepanne med margarin/olje. Fres purren sammen med kjøttet i et par minutter.

Ha i tomatene og hell over sausen, bland sammen. Serveres med ris.

Flere retter med kjøttdeig av svin

Tips: Om du velger bearnaisesaus fra butikken, kan du smake den til med sitron og frisk estragon for mer smak.

Lær å lage béarnaise - bli med på sausekurs

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spagetti carbonara

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

200 g spagetti
150 g bacon 
2 hele egg
2 eggeplommer (til servering)
hakkede urter
salt og kvernet pepper
litt parmesan

Fremgangsmåte

Kutt opp baconet i små biter og brun dette over middels varme.

Kok spagetti i godt saltet vann etter anvisning på pakken. Slå vannet av spagettien, og rør inn sammenvispet egg.

Bland i bacon, finhakkede urter, salt og pepper. Ha over noen flak parmesan.

Server retten med en rå eggeplomme anrettet i eggeskallet. Ha godt brød til.

Tips: I den klassiske carbonaraen skal man ikke bruke fløte, men dette er mer og mer vanlig her hjemme og det er unektelig enklere.

Noen tilsetter også grønne erter eller brokkoli i retten.

Les alt om pasta her

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Elghakk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

500 g elghakk (kvernet elgkjøtt)
1 løk
¾ ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin
1 ts tørket timian
1 laurbærblad
5 poteter
2 gulrøtter
ca. 6 dl kjøttbuljong (utblandet i vann) eller kraft

Fremgangsmåte

Hakk løk, og stek den sammen med elgkjøtt, salt og pepper i en gryte. Rør rundt, og la det bli gyllent.

Skrell potet og gulrot. Del dem i terninger, ca 1 x 1 cm, og tilsett gryten.

Hell på buljong eller kraft, ha i laurbærblad og timian, og la det trekke til grønnsakene er møre.

Server med flatbrød og rørte tyttebær.
 
 
Tips: Stek kjøttet i omganger på høy varme og la det få en skikkelig stekeskorpe før du vender kjøttet. Dersom du har for mye i gryten eller pannen samtidig begynner kjøttet å koke i stedet for å stekes skikkelig.

Elghakk er kjent og kjær middagsrett i mange distrikt der det er mye elgkjøtt å få tak i. Den er enkel å lage, og har noen variasjoner i smak, etter hvor i landet den kommer fra.

Du kan også lage den med vanlig kjøttdeig dersom du ikke får tak i elgkjøtt, eller kjøttdeig av annet vilt.
 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Suppelapskaus

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje til steking
3 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 pakke dypfryst lapskausblanding
1 ts provencekrydder
¼ ts salt
¼ ts pepper

Fremgangsmåte

Hakk hvitløk og fres den i olje i en kjele. Tilsett vann og buljongterning og la det koke opp.
 
Ha i grønnsakene, kjøttet og krydderet, og la det koke ca. 3 minutter til potetene har jevnet suppen litt.
 
Smak til med salt og pepper og server med flatbrød eller brød.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hverdagspizza

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

400 g kjøttdeig av svin
1 løk, hakket 
2 ss margarin eller olje til steking
1 pose tacokrydder
8 pitabrød
1 glass pizzasaus
300 g revet hvitost

Fremgangsmåte

Legg pitabrødene utover på et stekebrett med bakepapir under. Smør pizzasaus på pitabrødene.

Stek kjøttdeig og løk sammen med tacokrydder i en stekepanne med margarin/olje. Følg anvisning på tacokrydderet.

Ha kjøttdeig og pizzaost på pitabrødene og stek i ovn på 200 grader til de er gylne ca. 10 minutter.

Her finner du flere pizzaoppskrifter

Tips: Varier gjerne fyllet. Eksempelvis purre, ananas og soltørkede tomater.

Ha gjerne bearnaisesaus på toppen sammen med osten før du steker pizzaene, en dag du har lyst til å kose deg litt ekstra. Det er utrolig godt!

Hjemmelaget pizza er best - se de gode oppskriftene

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kokt laks med agurksalat og sandefjordsmør

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

800 g laks i skiver
2 l vann
6 ss salt
2 ts hel pepper
Agurksalat:
1 slangeagurk
2 ss vann
1 ss sukker
2 ss eddik
½ ts salt
¼ ts malt hvit pepper
Sandefjordsmør:
200 g kaldt smør i terninger
2 dl kremfløte
1 ss hakket frisk kruspersille
1 ss sitronsaft
½ ts salt
¼ ts malt hvit pepper

600 g poteter

Fremgangsmåte

Sett over potetene til koking.

Bland sammen vann, eddik, sukker, salt og pepper. Skjær agurk med ostehøvel eller mandolin og legg skivene i laken.

Kok opp kremfløte og la den koke inn til litt under halvparten. Ta gryten av varmen og pisk inn smørterninger, litt etter litt. Tilsett hakket persille og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Kok opp vann i en vid kjele. Tilsett salt og pepperkorn. Legg i fisken og la den trekke i ca. 10 minutter. Det skal ikke koke. Den er ferdig når beinet lett slipper fisken.

Her finner du de beste lakseoppskriftene

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cheeseburger med bbq-saus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g kjøttdeig
1 ts salt
½ ts pepper
½ dl vann
 
4 skiver jarlsberg
2 ss margarin eller olje til steking
4 blader rød lollo salat
4 blader friséesalat

4 hjemmelagde hamburgerbrød

Fremgangsmåte

Rør inn salt og pepper i kjøttdeigen, men ikke rør for lenge. Spe med vann dersom deigen blir for tykk - deigen skal ikke bli seig.

Del deigen i fire. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere.

Stek burgerne på sterk varme, ca. 3 minutter på hver side. Legg på osten litt før de er ferdig stekte.

Varm hamburgerbrød og fyll med salat, hamburger og hjemmelaget barbequesaus .

Server noen av disse gode potetene ved siden av

Sendt inn av

Foto: Bård Gudim

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Desserter:

Kanadiske blåbærpannekaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

4 egg
6 dl hvetemel
2 ts salt
6 ss smeltet smør
6 dl melk
3 ½ ts bakepulver
4 ss sukker
1 kurv blåbær
lønnesirup etter smak

Fremgangsmåte

Pisk eggene lett. Bland sammen alt det tørre og tilsett eggene, smeltet smør og melk.

Rør godt sammen til du har en glatt røre og la stå i noen minutter.

Hell en øse røre i stekepanna på middels varme og slipp 6-7 blåbær på hver pannekake. Stek dem i litt smør til de er gylne på begge sider og gjenta til du har brukt opp all røren.

Serveres rykende varme med friske blåbær og selvfølgelig lønnesirup.

Oppskrifter på pannekaker finner du her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rask sjokoladekake

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

250 g romstemperert smør
250 g sukker
6 egg
150 g strøkavring
150 g malte mandler
150 g kokesjokolade smeltet i ½ dl sterk kaffe

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 170 grader.

Ha alle ingrediensene i en matprosessor og bland sammen.

Smør en liten brødform med smør og strø med sukker. Ha i kakerøren og stek kaken i 30 - 40 minutter.

Prøv om kaken er ferdig med en trepinne som stikkes ned i kaken. Henger det røre på pinnen, er ikke kaken ferdigstekt.

Avkjøl kaken på rist. Dryss litt melis over ved servering og pynt med friske bær.

Flere lekre sjokoladekaker

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bestemors eplekake

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

4 syrlige epler
5 ss sukker
2 ss malt kanel
200 g smør, romtemperert
200 g sukker
4 egg, romtemperert
1 ts bakepulver
170 g hvetemel
2 ss perlesukker

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 ºC.
 
Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem i tynne båter.
Ha eplebåtene i en plastpose og tilsett sukker og kanel, rist godt slik at sukker og kanel blir godt fordelt på eplebåtene.
 
Pisk smør og sukker lyst og luftig med en kjøkkenmaskin.
 
Tilsett eggene, et om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.
 
Sikt mel og bakepulver over røren og vend det forsiktig inn i deigen.
 
Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter.
 
Stikk halvparten av eplebåtene med den tynne siden ned i deigen. Fordel resten av deigen i formen og stikk de resterende eplene med den tynne siden ned i deigen.
 
Strø til slutt over et jevnt lag med perlesukker. Stek kaken midt i ovnen ved 180 ºC i ca. 50 min.
 
Serveres gjerne lun med vispet kremfløte eller vaniljeis.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen