Dagens rett

Ingen Hellas-tur i år? Her er trøsten

I dag gir vi deg oppskriften på en klassisk moussaka med full gresk pakke.

Om du er blant dem som har fått underskudd av middelshavsvarme denne sommeren, kan du kompensere med en gresk aften med full pakke på både tallerken og i glasset.

Og har du en Hellas-tur friskt i minnet, vil en slik meny som vi byr på her, gjenskape stemningen. Lag gjerne en ekstra stor porsjon og inviter flere solhungrige.

Å lage retter med inspirasjon fra fjerne himmelstrøk er en måte å reise på det også. Og en fin syssel utover høsten når sommeren bare er et blekt minne.

Her finner du oppskrifter på flere eksotiske retter

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Moussaka

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

1-2 auberginer eller 6 poteter i skiver
salt
Smør og olje til stekingen
Kjøttsaus:
1 stor løk, hakket
2 fedd hvitløk, hakket
smør eller margarin til stekingen
500 g karbonadedeig eller grovmalt lammekjøtt
3 tomater hakket
3 ss tomatpure
2 ts oregano
2 ts kanel
¼ ts malt nellik
1 ts salt
½ ts pepper
Hvit saus:
3 ss smør eller margarin
2 ss hvetemel
4 dl melk
2-3 egg
1-2 dl ost, revet
½ ts salt
1 krm pepper
½ ts muskat, revet
4 ss parmesanost, revet

Fremgangsmåte

Del auberginen i tykke skiver og ha godt med salt på dem. Legg dem i et dørslag i ½ time slik at de får svettet.

Skyll auberginen og klapp skivene tørre med husholdningspapir.

Stek aubergine eller potetskivene gyldne i blanding av smør og olje. Legg dem etter hvert over i et ovnsfast fat.

Kjøttsaus:
Fres finhakket løk og hvitløk blankt i en stor stekepanne eller tykkbunnet kasserolle. Ha i karbonadedeigen eller lammekjøttdeigen og brun den sammen med løken. Bruk en gaffel til å dele opp kjøttet slik at det blir finkornet.

Ha i tomater, tomatpuré og krydder, kok opp og la småkoke i ca 10 minutter.

Smak til med krydderet og fordel kjøttsausen over auberginene i fatet.

Hvit saus:
Smelt smør eller margarin i en kjele og tilsett hvetemelet, rør godt og la surre et par minutter på middels varme.

Tilsett melken litt og litt av gangen mens du rører kraftig slik at du ikke får klumper (varm gjerne melken først - da blir den lettere å røre inn).

Kok opp og la småkoke i fem minutter. Smak til med krydder.

Ta sausen av varmen og rør inn osten først og de sammenvispede eggene til slutt. Fordel sausen i fatet og dryss med parmesan.

Stek moussakaen i ovn ved 180 grader i ca 45 minutter.

Serveres med en gresk salat og tzatziki .

Tips: Til denne retten kan du erstatte auberginen med poteter, men den tradisjonelle moussakaen er laget med aubergine.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gresk salat med tzatziki

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Salat:
4 tomater
100 g sorte oliven
1 rødløk
½ slangeagurk
200 g fetaost i terninger
2 ss olivenolje
Tzatziki:
5 dl yoghurt naturell eller gresk yoghurt
1 slangeagurk, grovrevet
salt
1-3 fedd hvitløk
Evt. litt olivenolje eller rømme
hvit pepper

Fremgangsmåte

Gresk salat:
Skjær tomater, rødløk og agurk i skiver. Legg opp på fat med biter av fetaost og oliven. Ha litt olje over.
Tzatziki:
Riv agurken grovt, dryss på litt salt og la den ligge i en sil så vannet renner av. Hell yoghurt i kaffefilter og la det renne av ca. 20 minutter. Hvis du bruker gresk yoghurt som er mye fetere, behøver du ikke la den stå mer enn 10 minutter.

Bland den avrente agurken og yoghurten, smak til med finhakket hvitløk, salt og pepper.

Tilsett litt olivenolje eller rømme hvis ønskelig.

Flere gode salater

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tzatziki

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

½ l naturell yoghurt
kaffefilter
1 agurk
salt
1 fedd finhakket hvitløk
2 ss finhakkete mynteblader
salt og hvit pepper
sitronsaft
Litt god olivenolje

Fremgangsmåte

Riv agurken, dryss over litt salt og ha i et dørslag. La stå i en halvtime. Hell yoghurten i kaffefilteret og la stå i en halv time. Bland yoghurt, agurk, hvitløk, mynte og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Forsiden akkurat nå

Til toppen