Innbilt mesterskap

Verdens beste, lengste, første og ikke minst strengeste er norsk. Vi nordmenn er i egne øyene helt i verdenstoppen skal vi tro norske medier og ikke minst politikere når det gjelder å sette bemerkelsesverdige rekorder. Den nye røykeloven som setter bråsto
Redaksjonen
30 April 2003 - 10:36

Du verden så stolte vi er som bor i et slikt framifrå land der vi er først ute med å tenke de rette tankene og ikke minst sette makt bak dem ved å lage unike lover.

Jan H. Amundsen
Foto: Eva Brænd

"Please stop smoking at once", sa den italienske innehaveren på et enkelt spisested i Amalfi for tre uker siden til en tysker som trodde han helt enkelt kunne overse et røyking forbudt-skilt på veggen rett over hodet sitt. Og det i et Italia der anarkiet råder og alle gir blaffen i det meste, spesielt skilt som forbyr noe. Men nei, innehaveren mente alvor. Enten røyke utenfor ved et bord eller slukke sigaretten, det var ultimatet.

Og vi som trodde vi hadde nådd verdenstoppen helt på egenhånd. Men nei. Har restauranten kun ett rom, er det i følge italiensk lov, og det gjelder hele landet fra januar 2004, ikke lov å tillate røyking, forklarte innehaveren, og selv om han selv røykte heftig så var det bare slik det måtte være. Ut med den lite lovlydige tyskeren som litt forvirret konstaterte at italieneren mente det han sa.

Slik er det altså verden beveger seg fremover helt uten hjelp av oss forutseende nordmenn. Eller snarere på tross av oss. Kanskje er det slik at vi litt motstridig innfinner oss med endringer og så i etterkant selv tror vi har stått for fremskrittet. Vi nordmenn har nemlig en eventyrlig evne til å tilpasse oss. Det er ikke mer en et par år siden Dagens Næringsliv dømte en nå nedlagt restaurant nord og ned fordi det blant annet ikke var lov å tenne en sigarett i lokalet.

For kort tid siden jublet den samme avisens Salt og Pepper over at Oslos første røykfrie restaurant var åpnet. Snakk om tilpassingsevne. Det neste de samme restaurantanmelderne kommer til å juble over er vel at to kvinnelige servitører i samme restaurant går med mørk dress og hestehale, hvilket var en av argumentene da det førstnevnte spisested ikke falt i smak. Men det er kanskje for mye å forvente.

Det vi imidlertid kan forvente uavhengig at røykelover, forbudtskilt og tilsvarende, er respekt for måltidet. Etter at kjøkkenet har anstrengt seg til det ytterste for å levere det beste det kan levere til en forventingsfull gjest, skal måltidet kunne nytes kun i kraft at de duftene retten selv frembringer og ikke akkompagnert at grå skodde frembrakt at en nordmann som skiter i hva kjøkkenet presterer. Slik er det blitt i Amalfi og kanskje også snart her hjemme på berget.

Jan H. Amundsen
Ansvarlig redaktør - Apéritif

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her