Irland

Irsk whiskeys mykhet settes pris på av mange, men denne testen antyder at det innimellom kan bli vel mykt.
Redaksjonen
30 April 2007 - 14:43

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Irland

(86p)
Tullamore Dew
Tullamore
Irland
30162 Allied Domecq Spirits & Wine Norway - kr 309,50 (70cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Gyllen. Fin duft med avdempet frukt, eik og trekrydder samt honning og smør.
Smak: Mykt anslag, veldig rund og sødmefylt med en del karamell og tørket frukt, sitter lenge. (UÅ)
Bruksområde: Irish eller drinker hvor sødme er ønsket.
Vurdering: En elegant whiskey. 86 p (UÅ)
Laget av: Primært maltet/umaltet bygg
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 3 år (fatlagringstiden er ikke oppgitt av produsenten)
Bestill her:

(86p)
Clontarf
The Clontarf Irish Whiskey Company
Irland
15381 Vectura - kr 397,80 (100cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk gyllenbrun. Veldig god duft med tørket frukt, nøtter og sitrus.
Smak: Friskt anslag, myk tvers gjennom, en del røyk, tørristete nøtter og fat samt anis, god lengde. (UÅ)
Bruksområde: Uten is, eller til en ekstra god irish.
Vurdering: En småkompleks irsk whiskey. 86 p (UÅ)
Laget av: Maltet bygg
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 36 md. fatlagring
Bestill her:

(85p)
Kilbeggan 4 Years Old
Cooley Distillery
Irland
7953 Vectura - kr 300,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys gyllen. Ren og delikat duft med fin frukt.
Smak: Friskt anslag, god fylde, en del vanilje, røyk og sitrus mot slutten. (UÅ)
Bruksområde:
Vurdering: En god og ganske strømlinjeformet whiskey. 85 p (UÅ)
Laget av: Bygg
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 36 md fatlagring.
Bestill her:

(85p)
Jameson
Irish Distillers
Irland
162 VSD - kr 310,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllenbrun. Småelegant duft med noe karamell og honning.
Smak: Friskt lett og fruktig anslag, ganske myk stil, sitter en stund. (UÅ)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En veldig feminin whiskey. 85 p (UÅ)
Laget av: Bygg.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret på gamle sherry eller bourbon fat i 6-7 år.
Bestill her:

(84p)
Jameson 18 Years Old
Irish Dist.
Irland
46115 VSD - kr 734,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. God duft med nybrent kaffe, nøtter, appelsin/sitrus.
Smak: Litt vel bløtt anslag, følger ikke helt opp duften, men er likevel god og bløt. (UÅ)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: Mangler noe kompleksitet til å være en såpass vellagret whiskey. 84 p (UÅ)
Laget av: Blanding av tre whiskeysorter som er lagret 18 år på sherryfat.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Clontarf Single Malt
The Clontarf Irish Whiskey Company
Irland
20147 Vectura - kr 370,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Gavin
Farge og duft: Lys gyllen. Litt enkel men veldig frisk duft med noe sitruspreg og eik.
Smak: Friskt anslag, mye sitrus og toastet eik, sitter en stund. (UÅ)
Bruksområde: I drinker hvor mye eikepreg er ønsket.
Vurdering: Litt endimensjonal. 82 p (UÅ)
Laget av: Maltet bygg og kildevann
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret på brukte bourbonfat i 36 md.
Bestill her:

÷ (82p)
Jameson 12 Years Old
John Jameson & Son
Irland
7023 VSD - kr 384,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Mørk gyllen. Fyldig tiltalende duft med en del karamell, honning.
Smak: Rundt anslag, en del fat i finishen gir en tørr avslutning. (UÅ)
Bruksområde: Irish.
Vurdering: Smaken er ikke like god som duften. 82 p (UÅ)
Laget av: Primært bygg
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Fatlagret min. 12 år i gamle sherry- og bourbonfat.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her