Jordbær til frokost den 17

På nasjonaldagen får så vel voksne som barn lov til å spise det beste de vet fra tidlig morgen til sen kveld. Hva med å starte dagen på gresk vis med jordbær og yoghurt fulgt av alkoholsvak musserende vin.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2007 - 16:07

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Jordbær hører liksom med på 17. mai. Men hvorfor vente helt til desserten. For å orke å holde tempoet gjennom hele dagen er det viktig med en solid frokost. Men det behøver ikke være brødskiver for at det skal være godt nok. En typisk gresk frokost er yoghurt og honning, og om våren er tilbehøret friske jordbær.

Fet og god
Velger du luksusjordbærene fra veksthusene til Grimsby, blir forkosten dagens høydepunkt. Disse jordbærene er så søte at de ikke behøver sukker og sitron som er nødvendig marinade for importbærene. Ikke skal du skylle dem heller da de er dyrket uten bruk av sprøytemidler. Men ta dem for all del ut av kjøleskapet i god tid før de skal nytes da smaken kommer best frem ved romtemperatur.

Men frokosten blir god selv om du velger importerte jordbær. Det som derimot er helt nødvendig er å bruke en skikkelig fet yoghurt. Tines yoghurt naturell er altså ikke egnet i denne sammenheng, for mager og for syrlig-bitter. Den tyrkiske yoghurten du får kjøpt i en rekke tyrkiske butikker, derimot fungerer veldig godt. Den har 10 prosent fett som er det optimale for yoghurt. Det eneste minuset er at den er laget av kumelk. Ekte gresk yoghurt lages jo av sauemelk og det gir en mye rikere smak.

Honning og vin
Den greske honningen og spesielt den fra Kreta, ofte av nektar fra timianblomster, er unik. Mange mener at den beste honningen i verden kommer fra det østlige Middelhav. Honningforbruket her er størst i verden med nærmere 2 kilo pr person i året. Til sammenligning spiser vi en firedel. Om du ikke får tak i gresk timianhonning, kan du velge en annen med mye smak. Viktigst når du bruker honning på en slik dessert er at den er av det flytende slaget. Det som gjør at noen honningtyper er flytende og andre faste, er at de flytende inneholder en overvekt av fruktsukker som ikke kan krystallisere (i motsetning til druesukkeret). Men norsk lynghonning kan fint brukes hvis den varmes opp forsiktig først og helles over før den er blitt kald.

Når det gjelder drikke til denne frokosten, er det klassiske valget til jordbær, nemlig søt musserende vin, helt perfekt. Ikke bare fordi denne type vin primært av druen moscato rent aromamessig er så velegnet, men også fordi slik vin kun inneholder 4,5-5,5 prosent alkohol. Vin om morgenen eller formiddagen er ikke veldig gunstig men et glass moscato er bare forfriskende. Og noe du uten dårlig samvittighet kan servere hvis du har invitert til russefrokost.

Druen er moscato bianco som er den edleste av samtlige i den store muscatfamilien. Druen er altså ikke den samme som de avlange grønne muskatelldruene du finner i fruktdisken. Den hvite muscatdruen er mindre og med et mer innbydende aromaspekter. Og siden klimaet i Nord-Italia er relativt kjølig blir fruktigheten i den ferdige vinen mer delikat og frisk enn sødmetung som er karakteristikken for denne druen når den vokser i varmere klima.  

Forførende
Men det er ikke det kjølige klimaet som gjør at alkoholnivået ikke er høyere enn fem prosent. Det er en bevisst handling som gjøres for å oppnå en ultrafruktig vin med alle druens primæraromaer i behold. Druemosten gjennomgår en sakte gjæring ved lav temperatur og avbrytes ved hjelp av hurtig nedkjøling når den riktige balansen mellom sødme, syre og alkohol er oppnådd.

Den optimale moscato kjennetegnes nemlig av en forførende kombinasjon av fruktsødme og syre samt en behagelig mousse. Mange synes at all sødmen i en moscato kan bli litt klissete, og da er denne vinen et godt valg. Og særlig hvis jordbærene er så naturell som mulig og du ikke overdriver mengden med honning.

Mye honning tåler imidlertid den utmerkete moscatoen Il Falchetto Moscato d'Asti Tenuta del Fant 2011 (45921).

Frokostchampagne
Det som kjennetegner moscato er at den skal drikkes så ung som mulig. Moscato d'Asti er dermed den eneste DOCG, denominazione d'origine controllata e garantita, som er Italias høyeste kvalitetsnivå for vin, som har så kort levetid.

Med unntak av DOCG Brachetto d'Acqui som er en rød - eller jordbærfarget om du vil - parallell til moscato, også den fra Piemonte. Tilgjengelig på polet, men på bestillingsutvalget, er Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2013 (45923). Den er litt bløtere enn moscatoene og et godt valg hvis du ikke tilhører moscato-fansen.

Hvis du ikke er redd for alkoholinnholdet eller budsjettrammene, er en halvtørr champagne en enda mer elegant partner til jordbærfrokosten så lenge den ikke druknes i honning. Veuve Clicquot, Sec (882) er som skapt for dette formålet. Den finnes dessuten i så vel halvflasker, perfekt for to-tre, som magnum og enda størrre formater. Gratulerer med dagen.

Jordbærfrokost

Jordbærfrokost

Fremgangsmåte

Rens og skjær bærene i passe deler. Bland sitronsaft og sukker og hell over jordbærene. La stå i 10 minutter. I mellomtiden smelter du smør i en panne og rister pistasjenøtter og havregryn til lett gylden. Avkjøl.

Fordel jordbær i skåler. Legg yoghurt oppå. Dryss nøtte/havreblandingen over. Til slutt har du honning over i tynne striper. Pynt med mynte- eller sitronmelisseblad.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her