Julecookies aller best

Mathias (6 ½) og Jørgen (4 ½) sine cookies med røde og grønne nonstop er perfekt juleknask i følge den barnesterke juryen. Den var også én av de oppskriftene vi presenterte underveis i konkurransen.
Aase E. Jacobsen
08 Desember 2004 - 15:04

De to brødrene Mathias (6 ½) og Jørgen (4 ½) fra Hønefoss rullet og pyntet julecookies med overbevisende teknikk og etter at kakene var ute av ovnen var innsatsen nok til å belønnes med førstepremien i konkurransen Barnas julekakeoppskrift. Selv om det ikke var avgjørende for seieren, var nok guttene glade for å ha noen å dele arbeidet med. Særlig minstemann måtte ta seg noen avkjølende løperunder mellom slagene, og syntes egentlig at deigen smaker aller best. At eldstemann Mathias har vært med å bake kakene siden han var ett år gammel, forklarer det gode resultatet - sprø kaker med seig midte og masse deilige smeltede nonstop og sjokoladebiter.

Heldigvis hadde guttene satset på å en sjenerøs oppskrift, for julecookiesene fikk bein å gå på også etter at juryen hadde gitt sin dom. Men også kakene til de to andre finalistene som var plukket ut blant drøyt 70 innsendte bidrag, ga mersmak. Den gode responsen er nok påvirket av de flotte premiene som for de seirende brødrene betyr et weekendopphold for hele familien på Langedrag Naturpark og for de to jentene hvert sitt gavekort på skipakke til en verdi av 1500 kroner.

Andrepremievinneren Ester (12) stilte opp med Heksevorter som hun hadde lært av lillesøsteren! Knekkaktige kaker med havregryn og nøtter som også kan serveres ustekte! Nærmest konfekt og som utløste skikkelig smatting og sjokobarter hos jurymedlemmene.

Det gjorde også de litt mer voksne Konfektkakene - mandelkaker med sjokoladekrem og skåldet mandel - signert åtteårige Melinda som hadde fått hjelp av mormor til å lage oppskriften. At Melinda selv ikke var fornøyd med at kakene ikke ble helt perfekt runde, hadde ikke noen innvirkning på juryens avgjørelse. Som for øvrig ble tatt av Astrid 6 år, Joel 7 år, Jesper 9 år, Marion 10 år og Julie 12 år. Også noen voksne fikk gleden av å smake på godsakene: Barnetv-kokken - Ole Martin Alfsen, Camilla Agerup - sjefskokk hos melk.no og Aase E. Jacobsen - redaktør i aperitif.no.

Barnas julekakeoppskrift som ble arrangert for første gang i år er et samarbeid mellom vg.no, aperitif.no og Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no).

Foto: Jan H. Amundsen

Jule-Cookies

Jule-Cookies

Fremgangsmåte

Ungene elsker å være med å bake disse kakene. Vi starter med å sortere non-stopen. Røde og grønne (julefargene) sorteres ut. De skal nemlig brukes til pynt. Barna sorterer og smaker mens mor mikser deigen. Stor stas.

Sukker og margarin røres "hvitt". Ha i de andre ingrediensene.

Sjokoladen hakkes i biter og has i deigen. Non-Stopene som ikke har julefarger hakkes også i biter og has i deigen.

På bakepapir settes med skje små "knorter" med deig. (Litt større enn en t-skje er passe). Ungene trykker så en rød eller en grønn non-stop på hver kake - slik at de ser skikkelig julete ut!!

Kakene eser utover under steking - og blir seende ut som Maryland-Cookies vi kjenner fra butikken.

Kakene stekes på 200 grader i ca 10 minutter.

De er NYDELIGE og kan bakes i god tid før jul. Dessuten holder de seg i kakeboksen i evigheter. Ungene elsker å være med på bakingen og cookisene er helt klart barnas favoritt i julen her hos oss.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Mathias (6) og Jørgen (4), 3517 Hønefoss

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Heksevorter

Heksevorter

Fremgangsmåte

To varianter. begge er like gode:

1: Ha smør, sukker, melk og kakao i en kjele og sett kjelen på svak varme. Kok opp og la det koke i 1. minutt før du tar kjelen av platen. Tilsett valnøtter, havregryn og vaniljesukker og rør godt.
Legg et stort ark matpapir på arbeidsbenken og legg teskjeer med blandingen på papiret. Avkjøl kakene i 2 timer (ca 60 småkaker)

2: Blad ingrediensene som over, men når blandingen er ferdig legges deigen med teskjeer på bakepapir og de stekes i ovnen i ca 10 minutter på 200 grader. Kakene avkjøles og spises som knask (kan bli nokså harde, nesten som karameller).

Sendt inn av Ester Helene, 12 år, 3171 Sem

Vurder oppskriften

Konfektkaker

Konfektkaker

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker hvitt. Visp eggehviten lett, og ha den i. Mal mandlene og bland dem med melet. Bland alt sammen. Bruk to teskjeer og sett deigen som klatter på stekebrettet med 10-12cm mellomrom. Stek kaken ved 200°C i 6-8 min.

Smelt sjokoladen i vannbad. Ha den på kakene og legg en mandel i den myke sjokoladen.

Sendt inn av Melinda, 8 år, 1394 Nesbru

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her