Julemat

Julekaker 7 og 2 slag

Julebakst

7. slag

Fattigmann

Ingredienser

8 eggeplommer
8 ss melis
8 ss kremfløte
1 ss cognac
½ ts kardemomme
350 gr hvetemel

Til koking:
¾ kg smult

Fremgangsmåte

Visp egg og 6 ss melis til eggedosis. stivpisk fløten med 2 ss melis.
Bland kremen med eggedosis, og tilsett cognac og kardemumme.
Ha i ca. 300 gr av melet. Resten brukes til utbakning.
Deigen dekkes til, og settes i kjøleskap over natten.

Ta deigen på bakebordet, og elt den lett sammen.
Formes til en pølse, som deles opp i emner.
Kjevl ut en tynn leiv som trinses ut i ca 6 cm brede remser.
deretter trinses de over på motsatt side til 10 cm lange snipper.
Trins et lite hull i midten av hver snipp, og tre den ene spissen gjennom hullet.
La hvile på en fjæl, til de er stekeklare.
Varm opp smult i en tykkbunnet kjele, eller gryte.
Det er varmt nok når det freser rundt skaftet på en tresleiv.
Legg max 4 fattigmann i gryten av gangen, for at smulten ikke skal tape varme.
Snu kakene med engang de kommer opp, slik at det ikke danner seg luftblærer.
La kakene steke til de er lys gyllen brune. Taes opp av gryten med en stekegaffel, og legges på rist kledd med kjøkkenpapir, slik at oljen renner vekk.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Krumkaker

Ingredienser

3 egg
150 gr sukker
150 gr hvetemel
150 gr smeltet smør
evt. ½ ts vaniljesukker
½-1 dl vann

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker til eggedosis . Bland i hvetemel og evt. vaniljesukker.
Smelt smør og avkjøl det før det haes i røren.
Bland i litt kaldt vann hvis røren blir for fast.
Varm jernet. Ha i en god teskje røre. Press jernet godt sammen, slik at kakene blir tynne og fine.
Ha en skjærefjøl ved siden av jernet. Legg kakene på fjøla, og snurr dem rundt krumkakekrummeren med en gang. Kakene stivner fort.
Ha ny røre i jernet når kaken er ferdig formet. Prøv også å form noen som skåler.
Legg de nystekte krumkakene over undersiden av et glass. Hvelv en kopp forsiktig over, så fasongen blir fin. Fyll med is, multekrem o.l.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Goro

Ingredienser

3 små egg
250 gr sukker
500 gr smør
½ dl kaldt vann
600 gr hvetemel
2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Smelt smør og avkjøl. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland i vannet.
Tilsett mel og fett vekselsvis. Vaniljesukkeret haes i melet.
Deigen må blandes godt, men ikke overdriv.
Dekk deigen med plast, og la den hvile i kjøleskap natten over.
Lag nøyaktig pappmønster av jernet. Kjevle små porsjoner av deigen til tynne leiver.
Skjær ut etter mønsteret. Legg de ferdigjevlede deig platene på en lett melet fjøl.
Legg mellomleggspapir mellom platene, og legg gjerne flere lag oppå hverandre.
Settes kaldt til de skal stekes. Varm jernet, og legg i deigplatene.
Trykk jernet sammen, slik at mønsteret kommer godt frem.
Stekse lyst gylne. Bruk stekespade for å få kakene ut av jernet.
Legg kakene på en fjøl, og del dem med en skarp kniv. Skjær vekk ujevne kanter.
Avkjøles på rist.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sandkaker

Ingredienser

250 gr smør
190 gr melis
1 egg
60 gr malte mandler, skåldede eller uskåldede
375 gr hvetemel

Fremgangsmåte

Rør smør og melis hvitt.
Ha i egg, malte mandler og hvetemel.
La deigen stå kaldt natten over.
Trykk deigen ut i usmurte sandkakeformer.
Stek kakene gyldne ved 180 C i ca 15 min.
Hvelv formene på en plate. Når kakene er litt avkjølt, faller de ut av formene av seg selv.
Trykk lett på formene hvis kakene sitter litt fast.
Oppbevar sandkakene tørt og kaldt i tett boks, eller frys dem.
Kakene tiner på kakefatet og smaker som nystekte.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Berlinerkranser

Ingredienser

1 hardkokt eggeplomme
1 rå eggeplomme
4 ss sukker
ca 175 gr hvetemel
125 gr smør

Pynt:
1 eggehvite
perlesukker

Fremgangsmåte

Hardkok et egg. Del det og ta ut plommen.
Gni den fint før den blandes med den rå eggeplommen.
Ha i sukker og rør til eggedosis.
Smuldre smøret ut i 3/4 av hvetemelet. Bland i eggedosisen.
Er deigen svært løs, prøv med litt ekstra mel.
Resten av melet spares til utbakingen.
Elt deigen til den er jevnt blandet, men vær forsiktig.
Deigen kan lett bli for kort, og vanskelig å trille ut.
Ta små emner av deigen, og trill den ut til lillefinger tykke pølser.
Del dem i 12 cm lange biter.
Formes til ringer ved å legge endene over hverandre.
Sett kakene på en bakepapirkledd plate, gjerne kaldt, til de er klare for steking.
Pensle med eggehvitte og strøes med perlesukker.
Stekes lysegule ved 180 C, midt i ovnen i 10 - 12 min.
Avkjøl på rist.
NB ! Kakene er svært skjøre og må håndteres forsiktig.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bestemors beste smultringer

Antall porsjoner

20

Ingredienser

3 egg
250 g sukker
5 dl seterrømme
1 dl melk
4 ts hornsalt
2 ts malt kardemomme
750 g siktet hvetemel
1 kg smult eller fett, til koking

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker godt. Visp rømmen. Bland alt forsiktig. La deigen stå til neste dag.

Kjevle deigen ¾ cm tykk, og stikk ut smultringer. Stek kakene i varmt fett. La kakene dryppe av på rist med husholdningspapir under.

Kakene er fine å fryse.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sirupssnipper

Antall porsjoner

ca 70 - 80 stk

Ingredienser

1½ dl kremfløte
150 g lys sirup
150 g sukker
100 g meierismør
ca. 450 g siktet hvetemel
½ ts pepper
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt anis
¼ ts malt kanel
¾ ts hornsalt
¾ ts natron
skåldete mandler til pynt

Fremgangsmåte

Skåld mandlene og la dem tørke til neste dag.

Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smør og avkjøl til blandingen er lunken.

Sikt i det tørre og elt deigen sammen. La deigen stå kjølig til neste dag.

Sett ovnen på 175 grader.

Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper. Legg en halv skåldet mandel på hver kake. Legg kakene på smurt plate og stek dem i stekeovnen ved 175 grader i ca. 5 minutter.

Avkjøl sirupssnippene på rist og oppbevar dem i en tett boks eller i fryseren.

Snippene blir pene og blanke hvis de pensles med eggehvite før stekingen.

Tips: Dette er en stor deig som du gjerne kan dele i to og bake ut i to omganger.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

2. slag

Sirupssnipper

Antall porsjoner

ca 70 - 80 stk

Ingredienser

1½ dl kremfløte
150 g lys sirup
150 g sukker
100 g meierismør
ca. 450 g siktet hvetemel
½ ts pepper
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt anis
¼ ts malt kanel
¾ ts hornsalt
¾ ts natron
skåldete mandler til pynt

Fremgangsmåte

Skåld mandlene og la dem tørke til neste dag.

Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smør og avkjøl til blandingen er lunken.

Sikt i det tørre og elt deigen sammen. La deigen stå kjølig til neste dag.

Sett ovnen på 175 grader.

Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper. Legg en halv skåldet mandel på hver kake. Legg kakene på smurt plate og stek dem i stekeovnen ved 175 grader i ca. 5 minutter.

Avkjøl sirupssnippene på rist og oppbevar dem i en tett boks eller i fryseren.

Snippene blir pene og blanke hvis de pensles med eggehvite før stekingen.

Tips: Dette er en stor deig som du gjerne kan dele i to og bake ut i to omganger.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Krumkaker

Ingredienser

3 egg
150 gr sukker
150 gr hvetemel
150 gr smeltet smør
evt. ½ ts vaniljesukker
½-1 dl vann

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker til eggedosis . Bland i hvetemel og evt. vaniljesukker.
Smelt smør og avkjøl det før det haes i røren.
Bland i litt kaldt vann hvis røren blir for fast.
Varm jernet. Ha i en god teskje røre. Press jernet godt sammen, slik at kakene blir tynne og fine.
Ha en skjærefjøl ved siden av jernet. Legg kakene på fjøla, og snurr dem rundt krumkakekrummeren med en gang. Kakene stivner fort.
Ha ny røre i jernet når kaken er ferdig formet. Prøv også å form noen som skåler.
Legg de nystekte krumkakene over undersiden av et glass. Hvelv en kopp forsiktig over, så fasongen blir fin. Fyll med is, multekrem o.l.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen