Julen er høytid for kaffe

Julehøytid, innekos og familiebesøk betyr kaffeslabberas i norske hjem. I måneden før jul kjøper vi over 2300 tonn kaffe i butikken. Det er nesten 20 prosent mer enn i en gjennomsnittsmåned.
Redaksjonen
13 Desember 2001 - 12:12

I fjor solgte detaljhandelen kaffe for rundt 150 millioner kroner i løpet av de fire siste ukene før jul. Kaffetørste nordmenn i julestemning sørget for 14 millioner i økt omsetning i forhold til en vanlig fireukersperiode. Dette viser tall fra AC Nielsen, et selskap som spesialiserer seg på markedsanalyser.

- Kaffe er den store gjestedrikken i Norge. Det at salget øker før jul, bekrefter kaffens status som sosial drikk, sier informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk Kaffeinformasjon. Hun forteller at det er andre vaner som gjelder på kontinentet.

Etter fet julemat
- I mange europeiske land er det vanlig å droppe innom en kaffebar, slurpe i seg en espresso stående og haste videre. I Norden er vi derimot vant til å samles rundt kaffekoppen. Derfor er det ikke rart at den er ekstra populær i høytidene, hvor vi tilbringer mye tid med familie og venner, sier Byrkjeland.

Næringsmiddelteknolog Ann-Helen Johansen ved Norsk Kaffeinformasjon forteller at mange liker å drikke sterk kaffe etter et tungt måltid, for å få fart på fordøyelsen. - Folk kan med fordel ta en kaffekopp etter fet julemat, oppfordrer hun.

Syrlig kaffe til tørre kaker
Johansen foreslår at folk drikker en kopp espresso etter den kraftige julemiddagen. Tørre julekaker bør akkompagneres av en mer syrlig og spennende kaffesort. Marsipan og sjokolade, som det går ekstra mye av i juleuka, passer til alle kaffesorter.

- De forskjellige kaffesortene har mange egenskaper og kvaliteter, bestemt både etter hvor kaffebønnene er dyrket og hvor lenge de er brent. Kaffehusene blander forskjellige kaffesorter for å oppnå en balansert smak. Samtidig er det ganske mange som prøver seg fram med de rene kaffesortene, sier Johansen, og viser til at stadig flere dagligvarebutikker utvider kaffesortimentet.

Ann-Helens kaffebaserte juleoppskrifter:

Ribbe Corretto
Enkel espresso
2 cl akevitt

Espresso Clementine
Dobbel espresso
1 cl mandarinsirup, eventuelt 2 cl Cointreau
Ristet kremfløte

Hell sirup i bunnen av et glass, deretter espresso forsiktig over. Topp det hele med tyktflytende fløte.

Kaffe Libre!
Dobbel espresso
Coca Cola
3-4 cl rom (eventuelt 1-2 cl romsirup)
1 cl vaniljesirup
Isbiter

Kveldskos
Enkel espresso
3-4 cl brandy (eventuelt 1-2 cl brandysirup)
2 cl honningsirup
Fyll opp med steamet melk

Vanilje/kanel
Enkel espresso
1 cl vaniljesirup
2 cl kanelsirup
Fyll opp med steamet melk

Kaffegløgg
1 dl sterk kaffe
3 cl vodka
2 cl rødvin
4 ss sukker

I samtlige oppskrifter kan espresso erstattes med sterk traktekaffe. Bruk 70 gram kaffe per liter.

Julesnacks

Kaffetrøfler (24 stk)
350 g mørk sjokolade
5 ss fløte
2 ss kaffelikør
115 g hvit sjokolade
115 g lys sjokolade

Smelt mørk sjokolade over vannbad, og rør inn fløte og likør. Sett blandingen i fryseren til den blir en fast masse. Rull kuler som dyppes i lys og mørk sjokolade. Blandingen kan også smakes til med litt kraftig kaffe eller appelsinlikør.

Svisker med sjokoladetrekk
225 g svisker eller dadler
¼ kopp cognac
2 ss filtermalt kaffe
2/3 kopp fløte
350 g sjokolade
½ ss vegetabilsk fett
2 ss kakao

Fjern steinene og la sviskene ligge og trekke i cognac i omtrent to timer. Kaffe og fløte bringes til kokepunktet og blandes deretter med 115 gram smeltet sjokolade. La massen stivne, og sprøyt den så inn i skjøten hvor steinen satt. Resten av sjokoladen smeltes, og sviskene dyppes i sjokolade og rulles i kakao.

Kilde: Newswire
Foto: Henning Poulsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her