Dagens rett

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Enten du har sikret deg en rå juleskinke eller du har valgt å kjøpe en ferdig stekt utgave, har du hovedingrediensen til denne retten som er inspirert av svenskenes favorittjulemiddag.

De beste tipsene til julematen finner du her

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

2 kg juleskinke, røkt og saltet
 
Ovnsbakte rotgrønnsaker:
500 g gulrot
500 g kålrot
500 g knollselleri (sellerirot)
1 rødløk
1 fennikel
2 ss smør
3 ss frisk estragon
1 ts salt
 
1½ kg potet
1 ss smør til steking
salt
 
Saus:
1 ss grov sennep
4 ss soyasaus
1 ss honning
2½ dl kraft fra steken
2 ss maizenna utrørt i vann

Fremgangsmåte

Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie eller bruk en stekepose og stikk inn et steketermometer midt inn i kjøttet.

Stek kjøttet midt i ovnen på 125 grader til termometeret viser 70 grader. La kjøttet hvile på benken i minst 15 minutter før du skjærer det opp.

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
Rens grønnsakene og kutt dem opp i tykke fyrstikkliknende biter (julienne). Ha grønnsakene i en ildfast form sammen med salt og smør og bak i ovn på 125 grader i ca 1 time.

Skru grillelementet på 225 grader etter at du har tatt ut kjøttet og la grønnsakene stå inne til de blir gylne og brune i kantene (ca 10 minutter). Vend inn finhakket estragon i grønnsakene før servering.

Potetene skrelles og kokes nesten ferdig. Smelt smør i varm panne og stek potetene gylne i smøret, ha på litt salt.

Saus:
Sausen lages ved å ha sennep, soya, honning og sjy fra kjøttet og vann i en liten kjele. Kok opp og rør inn maizennajevning før servering.
 

Flere lekre retter med julepålegget

Tips: På travle dager kan du gjerne bruke ferdig kokt juleskinke til denne retten.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Foto: Matprat.no

Forsiden akkurat nå

Til toppen