Kakekunst til tusener

Den britiske matfotografen Sarah Lukas er kjent for å gå nye veier, men hun vakte allikevel stor oppsikt da hun nylig åpnet utstillingen Cake i London. Tolv av hennes mest kjente fotografier ble presentert i kakeformat og solgt for 70 tusen kroner pr sett
Redaksjonen
31 Oktober 2001 - 13:34

Joda, disse kakene er fullt spiselige, selv om de kanskje ikke vekker appetitten hos alle. Det er den britiske kunstneren Sarah Lucas som står bak ideen om å stille ut noen av sine mest kjente fotografier i kakeformat. Fotografiene er trykket på kakene med en helt spesiell type blekk som den engelske kakeprodusenten Cake Direkt eier oppskriften på.

- Vi sprayet blekket på kakene og la deretter fotografiene oppå for å trykke dem. Selve kakebunnen er bare en helt alminnelig engelsk fruktkake, forteller bakermester Allan Wright som har laget kakene på bestilling fra Sarah Lucas.

Om ikke motivene er nok til å skremme vettet av kjøperne skulle en i det minste tro at prisen er det. Kakene selges for omlag 70 000 norske kroner per sett som til sammen består av tolv kaker. Kakene kan også kjøpes individuelt for omlag 6000 kroner per stykk.

- Vi har allerede solgt flere sett av kakene og regner med at samtlige 300 går unna i løpet av utstillingen. De fleste kjøper kakene til bryllupsfester og bursdager. Andre vil bruke dem til pyntegjenstander i hjemmet. Fruktkakene har evig holdbarhet, selv om de nok smaker best om de blir spist innen seks måneder, sier utstillingsleder Kate MacGarry.

Det er ikke første gang Sarah Lucas bruker mat som virkemidler i sine surrealistiske fotografier. Frukt, sild, salater, kylling og rått kjøtt har lenge vært faste innslag hos Lucas. Hennes mest kjente foto fra 1992 bærer navnet Two Fried Eggs And A Kebab.

Kakene med fototrykk kan bestilles fra Cakes Direct i Ilford, England. Telefon: 0044 (0)208 983 8330. Prisen er 450 pund per stykk eller 5400 pund for et sett på tolv. Frakt og innpakning kommer i tillegg.

Engelsk fruktkake
375 g mykt smør
375 g brunt sukker
6 sammenvispede egg
500 g hvetemel siktet med med en teskje allehonde
2 ss sirup (varmes)
5 ss sirup eller melk
500 g korinter
500 g rosiner
250 g steinfrie hakkede svisker
125 g cocktailbær. Deles i fire biter.
125 g hakket sukat
125 g skoldete mandler eller valnøtter
Revet skall av en sitron (Hakkes)
3-5 ss brandy eller rom

Rør sammen smør og sukker til blandingen er hvit. Visp inn eggene. Bland inn mel og krydder. Hell forsiktig sirup og vørterøl (eller melk) inn i blandingen. Tilsett så bærene, sukaten, nøttene og sitronskallet. Hell røren i en form som er cirka 25cm i diameter. Stekes midt i ovnen på 140 grader i seks og en halv time.

Glasur
500 g melis
2 eggehviter
2 ss sitronsaft
2 ts flytende glyserin

Visp eggehvitene. Visp så melisen gradvis inn, en spiseskje av gangen. Rør inn sitronsaften og glyserinen. Visp blandingen i ca. 15 min til den er blank og luftig.

Tekst og foto: Andreas Walstad

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her