Kandidat 2: Bjørn Cameron Alexander

Førstkommende fredag samles Norges mest lovende kokker til kokkekamp. De kjemper ikke bare om tittelen Årets Kokk, men først og fremst om billetten til Lyon for å representere Norge i Bocuse d'Or 2007 - kokkenes OL.

Deltaker nr. 2: Bjørn Cameron Alexander
Født: 1974
Arbeidssted: Flavours AS
Fagbrev som kokk i 1995

Bjørn sier om Norsk Kveite og Norsk Kongekrabbe:
Norsk Kveite er med sitt hvite og flotte kjøtt en meget anvendelig fisk som vi kokker setter stor pris på. Den har et utall bruksområder, men pannestekt kveite med litt smør og hvitløk, det slår aldri feil.

Norsk Kongekrabbe har gitt begrepet skalldyr en ny dimensjon. Stekt i rå tilstand, enten i skallet eller renset, smaker himmelsk. Skallet kan man lage fantastisk skalldyrsaus på, hva mer kan man si.

Jordskokksuppe med pepperstekt kveite

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

600 g kveitefilet
500 g jordskokker
H-melk
2 fennikel
100 g friske små erter
1 sitron
2 stjerneanis
god olivenolje
400 g kalvebrissel
1 sjalottløk
1 hvitløk
Salt og pepper
Frisk timian
Trøffel

Fremgangsmåte

Rens fennikelen og del den i to. Legg dem i en kjele og fyll på olivenolje så det dekker.
 
Tilsett skall av en halv sitron og 2 stjerneanis og smak til med salt og pepper. Kok på svak varme til fennikelen er mør helt igjennom.
 
Kok kalvebrisselen med sjalottløk, litt hvitløk, timian, salt og pepper. Avkjøl og rens for sener og hinner, stek den lett i smør før servering.
 
Skrell jordskokkene og kok dem møre i melk. Mos til en jevn suppe og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
 
Stek kveiten og anrett den på smørdampede erter. Anrett brissel rundt fisken og hell på den skummende jordskokksuppen.
 
Stek fennikelen raskt i smør og legg den over fisken. Pyntes med sort trøffel.

Les mer om jordskokk

Sendt inn av

Foto: Audun Aagre

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat "Gourmande" av krydderstekt Norsk Kveite

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 g renskåret kveitefilet
2 fullmodne plommetomater
2 hardkokte egg
1 romanosaltat
100 g aspargesbønner
1 avokado
Sorte oliven
Revet parmesanost

Fremgangsmåte

Vask salaten og skjær den i lange strimler. Skold tomatene og skjær dem i grove biter. Skjær ut avokadokjøttet og del det i like store biter som tomatene. Dryss over salt og pepper og bland ingrediensene forsiktig sammen. Fordel over sorte oliven, revet parmesanost og et halvt egg. Skjær kveitefileten i like store biter, krydre godt og stek ved god varme. Legg de nystekte kveitebitene over salaten.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Singapore pepper crab

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 biter kongekrabbelår

Pepper glacing:
50 gr sukker
1 dl soyasaus
½ dl søt soyasaus
saft fra 1 lime
2 ss grovkvernet brent sort pepper

2 finhakket sjalottløk
1 finhakket hvitløksfedd
2 cm revet frisk ingefær
½ finhakket rød chili
lime og frisk koriander

Fremgangsmåte

Start med å lage pepper glacing. Karamelliser først sukker og kok ut pannen med soyasaus og søt soyasaus. Tilsett saft fra 1 lime og grovkvernet brent sort pepper.
Surr sjalottløk, hvitløk, ingefær og rød chili forsiktig i pannen til det er mørt. Hell så over soya og pepper sausen. Kutt kongekrabbelår på langs, og stek i varm panne med nøytral olje. Når krabben begynner å bli ferdig (tar ca 3-5 min) helles pepper og soyasausen over krabben. Server med lime og et lite dryss av frisk koriander.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tempura krabbe med løkringer

Antall porsjoner

4

Ingredienser

3 legger av kongekrabbe
Smør
1 fedd Hvitløk
1-2 vårløk i biter
½ Squash i skiver
1 løk i ringer

Tempurarøre:
1 fl blå farris (3 dl)
ca 2½ dl hvetemel
1 dl maisenna mel
2 ss bakepulver
½ ts salt
Rapsolje til fritering

Fremgangsmåte

Start med å lage tempurarøren. Bland alle ingredienser godt sammen til en smidig røre, ca like tykk som vaffelrøre.
Ta den rå krabben ut av skallet og stek den i stekepannen sammen med litt smør og hvitløk. La den så ligge og renne av seg på kjøkken papir.
Skjær til vårløk, grønn squash og løk i ringer.
Dyppes i frityrrøre og friteres i rapsolje på ca 170 grader C.
Dypp krabben i røre og friter den til slutt.
Husk å drysse på litt salt straks etter friteringen. Ikke friter for mye av gangen.
Server med dipp etter ønske, samt litt soyasaus.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen