Dagens rett

Kantarellpai og lammefilet med skogsopp

Ta for deg av sesongens aller beste råvarer i dag i det vi setter en lekker lammefilet på menyen og starter hele måltidet med en deilig pai.

Skogen bugner av sopp, og nå begynner noe av verdens aller beste kjøtt å komme i butikken, for det norske lammekjøttett er helt klart i verdensklasse.
 
Hva er vel mer naturlig da enn å fråtse i de lekre råvarene og lage en skikkelig lekker middag til dine nærmeste?
 
Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Sopp-pai med kantarell

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 time og 40 minutter

Ingredienser

150 g smør
3 dl hvetemel
½ ts salt
1 ss vann
Fyll:
100 g kantarell eller annen renset sopp
1 løk
3 egg
2 dl melk
1 dl kremfløte
3 dl revet norvegia, eller annen fast hvitost
1 ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte

Smøret smuldres i melet, og blandes sammen med vann og salt. La deigen hvile kaldt ca 1 time.

Kjevle deigen ut til en leiv som er litt større enn en 24 cm paiform.

Ha deigen i den smurte paiformen og trykk den godt ut i kantene. Prikk paien med en gaffel slik at deigen ikke blåser seg opp ved forsteking.

Ha bakepapir over paiskallet og fyll det med tørre erter (da holder paiskallet formen). Forstek paiskallet ved 225 grader i ca 10 minutter.

Sett ned temperaturen til 200 grader.

Stek soppen gyllen i biter etter at den er sammenkokt (stekt i tørr panne til den safter seg, deretter videre til saften er kokt inn igjen).

Stek løken også gyllen og legg de to ingrediensene i det ferdigstekte paiskallet.

Pisk sammen egg, fløte, melk og krydder. Bland i osten, og hell røren i paiskallet. Stek paien ved 200 grader på nederste ribbe i 30-35 minutter.

Tips: Får du noe igjen av paien er den deilig som niste eller i matpakken.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammefilet med sopp og ristede småpoteter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

800 g ytrefilet av lam
½ ts salt (evt. maldonsalt)
½ ts nykvernet pepper
2 stilker frisk rosmarin
2 ss smør til steking
 
400 g skogsopp
2 stilker frisk rosmarin
½ ts salt (evt.maldonsalt)
½ ts nykvernet pepper 
1 ss olje
1 ss smør til steking
 
Saus:
6 dl vann /stekesjy
1 ½ ss maisstivelse (maizena)
½ ts salt
½ ts pepper 
 
800 g partypotet /småpotet
½ ts salt (evt.maldonsalt)
2 ss smør til steking
 

Fremgangsmåte

Vask potetene godt og kok de møre, sett til side mens du lager resten av retten.
 
Ha salt og pepper på filetene og brun dem raskt på sterk varme, sammen med rosmarin. Kok ut stekepannen med halvparten av vannet til sausen og ha over i en kjele. 
 
Sett et steketermometer i filetene og etterstek dem i ovnen på 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på 60 grader. Ta ut filetene og pakk dem inn i aluminiumsfolie frem til de skal serveres.
 
Del opp soppen og brun den over høy varme i litt olje i en panne. Ha i smøret mot slutten av steketiden sammen med krydderne. Kok ut stekepannen med resten av vannet til sausen, og ha over i sausekjelen.
 
Saus:
Rør maizena ut i litt kaldt vann og hell over i kraften i kjelen under omrøring. Kok opp og smak til med salt og pepper.
 
Stek potetene raskt i en stekepanne til de er gylne. Strø over salt.
 
Lam trenger ikke være vanskelig for å bli nydelig. Denne retten er enkel og kjempegod. Typisk norsk gourmetmat.
 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .

Let etter dine nye favorittoppskrifter blant de flere tusen oppskrifter du finner hos Apéritif.

Dagens rett på MMS og WAP

Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen