Kinakål - en allsidig grønnsak

Kinakål er en av de absolutt mest populære grønnsaker i norsk etterkrigshistorie, til tross for at den i dag er en såkalt utskjelt grønnsak. Som en av våre store grønnsaker hva forbruket angår, fortjener den en langt bedre omtale. Døm selv etter å ha prøv
Redaksjonen
08 Juni 2004 - 11:53

Vi kjenner oss vel lett igjen når ingredienser som tomat, agurk, maiskorn og ananas i biter nevnes - og dressingen som slo an mer enn noen var Thousand Island. Og her er vi ved kjernen til kritikken rundt vår kinakål de siste årene, nemlig denne standardiserte salaten med den etter hvert så omtalte dressing som nærmest har blitt servert til absolutt alt, spesielt på veikroer og gatekjøkkener.

Men kinakål kan brukes til mer enn som så! Den er egentlig en kålsort, og er i dag, som i uminnelige tider bakover, en av Kinas aller viktigste grønnsaker. Som ovnsbakt, lettkokt eller smørdampet med variert tilbehør er den et vidunderlig spise. Finsnittet frityrstekt kinakål er bare en opplevelse. Kålsuppe på kinakål er meget godt, gjerne smakt til med reven muskat. Og til wokpannen er kinakål som skapt. Som så ofte ellers, det er bare fantasien som kan sette grenser. Her frister vi med nye varianter. Velbekomme.

Dampet kinakål med urtesaus og reker

Dampet kinakål med urtesaus og reker

Fremgangsmåte

Urtesusen:
Kok opp 2,5 dl av melken. Resten blandes godt sammen med melet til en jevning. Hell jevningen i den kokende melken under omrøring. Kok sausen over svak varme i ca. 5 minutter. Spe med kinakålkraften. Tilsett urtene og hvitløk. Gi et nytt oppkok og smak til med salt og pepper. Sausen kan med fordel tilsettes litt revet ost til slutt.
Dampet kinakål:
Del kinakål i 4 båter. Ha vann i bunnen av en kjele, kok opp og legg båtene i. Strø 1 ts salt over. Legg lokk på kjelen og la kinakålen dampe i 3-4 minutter. Ta den opp og la kinakålen renne godt av. Server med urtesaus og reker.
 

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kinakål med rømme og bacon

Kinakål med rømme og bacon

Fremgangsmåte

Kinakålen eller isbergsalaten deles i 4 til 8 båter avhengig av størrelse. Gis et raskt oppkok i (lettsaltet) vann. Ha i et dørslag og skyll med kaldt vann. Salaten skal fortsatt være crispy. La vannet renne godt av før den legges over på serveringstallerkenen. Lettrømme og stekte baconbiter fordeles over. Dryss over finhakket persille. 

Tips:
Rømmen kan smakes til med sitron, salt, krydder og urter, som til en dip.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grønn wokpanne

Fremgangsmåte

Oljen varmes først opp i wok pannen eller en tilsvarende panne.

De oppdelte grønnsakene tilsettes i porsjoner og stekes raskt under konstant røring.

Ta så i soyasaus og de øvrige smaksetterne.

Wokmat serveres umiddelbart.

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Klassisk salat

Fremgangsmåte

Alt blandes sammen. Smak til med pepper og salt. Serveres ved siden av salaten.

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her