Dagens rett

Kjærlighetens festmeny

Gjør ekstra stas på den du elsker i dag med en eller flere av rettene fra vår spesielle Valentinesmeny.

I anledning dagen har vi nedenfor samlet en rekke flotte oppskrifter som ikke bare er rene festmåltider, men de tar heller ikke lang tid å lage og noen av de har til og med et sensuelt preg.
 
I dag hører vin med bobler alltid med, og hvorfor ikke servere en deilig rosé som aperitiff- se disse deilige vinene .
 
Vi ønsker deg og din utkårede en riktig god Valentines Day!
 
Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 
Forrett:

Kamskjell med trøffeleggerøre og kaviar

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

4 stk kamskjell, ferske
litt Salt og pepper
2 ss olivenolje
2 stk egg
1 ss smør
1 ts salt
1 ss trøffel, finhakket eller 1 ts trøffelolje
4 ts god kaviar
1 stk rødløk, finhakket

Fremgangsmåte

Rens kamskjellene og skyll de raskt under kaldt vann. Snitt den største flaten av kamskjellet i et tynt, fint rutemønster.

Varm en stekepanne og ha i nøytral olje, legg i kamskjellene med den snittede flaten ned og stek til fin stekeskorpe.

Ha i 1 ss smør og ta pannen av varmen. Snu kamskjellene og stek videre i ca 30 sek mens du øser det smeltede smøret over skjellene. Ta ut kamskjellene slik at de ikke blir gjennomstekte, men fortsatt har en rå kjerne.

Visp egg lett sammen. Smelt smør i en panne. Tilsett egg og salt. Rør rundt med en slikkepott. Ha i trøffel (eller trøffelolje) rett før eggene blir stive.

Legg opp kamskjellene på trøffeleggerøre med en teskje kaviar og finhakket rødløk.

Servér med toast eller ferskt brød ved siden av.

Oppskrifter med skalldyr

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sashimi av ørret

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g ørret eller laks, midtstykke
1 ss wasabipulver
2 dl soyasaus
0.5 stk glass syltet ingefær i skiver

Fremgangsmåte

Skjær ørreten/laksen i skiver på ca. 1 cm. Bland wasabipulver ut i litt vann, som anvist på pakken.

Slik spiser du Sashimi:
Bland litt wasabi i soyasausen. Dypp ørret/laksebiten wasabi- og soyasausblandingen. Avslutt med en bit syltet ingefær.
 
 
Husk: All villfanget fisk som skal nytes rå skal fryses ned til 20 minusgrader i minst ett døgn før den benyttes for at den skal være helt trygg å spise. Oppdrettslaks eller -ørret skal være parasittfri. Når du er i butikken, kan det være lurt å spørre om fisken i fiskedisken allerede har vært fryst.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Hovedrett:

Valentineskrei

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

350 g skreifilet, med skinn men uten ben
1 ts salt
2 ts friskpresset sitronsaft
olje og smør til steking

Selleripuré:
300 g rotselleri
2 ss smør
1 ½ dl matfløte
salt, pepper

Rød salsa:
1 finhakket rød chilipepper
½ boks hakkede tomater
1 finhakket sjalottløk
1 finhakket hvitløksbåt
1 ss tomatpuré
½ ts malt spisskummen
½ ts malt koriander
1-2 ts friskpresset sitronsaft
1 ss olivenolje
salt
1 ss hakket persille

Fremgangsmåte

Selleripuré:
Skrell og skjær sellerien i terninger. Kok dem i smør uten at de blir brune, i 3-4 minutter.

Hell på så mye matfløte at det står halvt opp på sellerien.

Legg på tett lokk og la sellerien koke til den er mør, ca. 10 minutter.

Mos sellerien og smak til med salt og pepper. Hold puréen varm.

Salsa:
Ha alle ingrediensene unntatt salt og persille i en matmølle og kjør til en jevn puré.

Ha salsaen i en kjele og gi den et oppkok og la den surre over lav varme under lokk i ca. 10 minutter. Smak til med salt og rør inn finhakket persille like før servering.

Skreien:
Skjær skreifiletene i to jevnstore stykker. Dryss dem med salt og drypp sitronsaft over.

Stek fisken på middels høy varme med skinnsiden ned i en blanding av olje og smør i ca. 8 - 10 minutter slik at skinnet er sprøtt.

Snu fileten og stek videre i et par minutter til den så vidt gjennomstekt.

Det er viktig at varmen ikke er for sterk og at fisken ikke steker for lenge, da blir den tørr.

Legg opp fisken på en seng av selleripuré og drypp den røde salsaen rundt. Server med sprø hjertetoast.

Oppskrifter med torsk og skrei

Sendt inn av

Foto: Petter Berg

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ytrefilet av lam med syltede grønnsaker og urter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

600 g ytrefilet av lam
Salt og pepper
Smør til steking

50 g oliven, marinerte
400 g diverse pickles som små agurker, syltet chili og småløk
50 g fetaost
Friske urter til pynt

Mandelpotetstappe:
400 g mandelpoteter, skrelte
2 dl melk
1 dl crème fraîche
4 vårløk kuttet i skiver
2 ss finhakket basilikum.
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Lag ruter i fettsiden på lammefileten. Gni den inn med salt og pepper.

Stek den med fettsiden ned i en panne til fettet er sprøtt og brunt.

Stek videre i ovn på 180 grader i 5-6 minutter. La kjøttet hvile 6 minutter før du skjærer den i skiver.

Varm opp oliven i en kjele. Tilsett pickles og fetaost.

Mandelpotetstappe:
Kok de skrelte mandelpotetene til de er helt myke. Sil av vannet og mos potetene.

Tilsett melk, crème fraîche, vårløk og basilikum. Smak til med salt og pepper.

Fordel kjøttet på to tallerkener. Hell over pickles straks det er varmt. Pynt med friske urter og servér mandelpotetstappen ved siden av.
 
Tips: Når du skal lage lammefilet er det alltid best å bruke fileter der fettet fremdeles er på da dette setter ekstra god smak til kjøttet.

Oppskrifter med lam

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Dessert:

Sjokoladefondant med avletter, is, nøtter og bær

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Sjokoladefondant:
300 g usaltet smør
300 g mørk sjokolade (bitter)
6 eggeplommer
6 egg
170 g farin
30 g hvetemel
en blanding av røde bær
mynteblader
melis
kakaopulver
karamelliserte valnøtter (om ønskes)

Fremgangsmåte

Smelt sammen smør og sjokolade meget sakte på meget lav varme. Ta av varmen.
 
Pisk eggeplommer, egg og sukker i en stor bolle med en elektrisk mikser på lav hastighet til sukkeret er oppløst, ca. 20 sekunder.
 
Tilsett sjokoladeblandingen og pisk på lav hastighet i 20 sekunder til. Sikt melet og tilsett i et par omganger. Pisk i 10 sekunder etter hver gang. La røren avkjøle i 15 minutter.
Sett ovnen på 175 grader. Pensle 10 individuelle kakeformer eller ringer (ca. 10 cm i diameter) med usaltet smør og legg dem på et stekebrett.
 
Pisk sjokoladerøren i noen få sekunder. Fordel sjokoladerøren i formene. De skal være ca. ¾ fulle. Stek på midterste rille i 8-10 minutter. Ta ut av ovnen og avkjøl i 1 minutt.
 
Hell ut kakene på serveringstallerken. Legg en avlett på hver tallerken. Topp avletten med en kule hvit sjokolade-, vanilje- eller kokosis. Pynt med bær og mynte. Sikt litt melis over kaken. Sikt litt kakao over isen. Pynt med karamelliserte nøtter (om ønskes).

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kveldens Dronning

Antall porsjoner

10-12

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

125 g smør/margarin
2 dl (175 g) sukker
3 stk egg
1 dl melk
4 dl (250 g) hvetemel
2 ts Freia Bakepulver
1.5 ss Regia Bakekakao
0 Hvit sjokoladekrem
100 g Hvit Dronning sjokolade
1 stk egg
100 g smør/margarin
80 g melis
0 Hvit sjokoladeglasur
100 g Hvit Dronning sjokolade
30 g smør/margarin
100 g melis
2 ss vann

Fremgangsmåte

Bunn:
Rør smør og sukker hvitt. Rør inn ett egg av gangen. Tilsett melken og sikt inn det tørre. Ha røren i en smurt og strødd springform (24 cm i diameter) og stek på nederste rille ved 200 °C i ca. 35 min. Avkjøl på rist, i formen.
Hvit sjokoladekrem:
Brekk opp sjokoladen og smelt den i vannbad. Pisk egg og melis luftig. Pisk deretter inn romtemperert smør før den smeltede og avkjølte sjokoladen blandes i.
Hvit sjokoladeglasur:
Brekk opp sjokoladen og smelt den i vannbad sammen med smør/margarin og vann. Tilsett melisen og rør glasuren jevn. Tilsett litt ekstra vann dersom glasuren blir for tykk eller klumpete.

Del den avkjølte kakebunnen i to og fyll med ca 3/4 av sjokoladekremen. Smør resten av sjokoladekremen i et tynt lag på utsiden av kaken, for å tette porene. Bre så den hvite sjokoladeglasuren over kaken og sett den til side for at glasuren skal stivne.

Tips:
Du kan gjøre kaken ekstra rik ved å pynte med pisket krem og revet sjokolade som på bildet. 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen