Dagens rett

Klassisk fårikål og rask lammerett

I dag er det fårikålens festdag, så inviter gode venner på en skikkelig fest med denne klassiske oppskriften. Vi gir deg også en raskere lammerett.

Den siste torsdagen i september feires Fårikålens festdag over det ganske land.

Det finnes mange forskjellige varianter av fårikål. Dagens utgave er den enkleste av dem alle.

Nå er det mange som mener at fårikål er enda bedre dagen etter når smaken vel får satt seg, men har du en trykkkoker får du perfekt resultat på kort tid. Eller hva med å sette hele gryta i ovnen på 110 grader over flere timer?

Fårikål fra hele landet

 
Visste du forresten at norsk lammekjøtt regnes som noe av det aller beste i verden?
 

Her kan du registrere deg for mottak av dagens rett på e-post - det er selvfølgelig gratis.

Fårikål

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1½ kg fårikålkjøtt av sau eller lam, fra bogen
1½ - 2 kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
ca. 3 dl vann

Fremgangsmåte

Del hodekålen i båter, pass på at en del av stilken følger med slik at båtene holder sammen under kokingen.

Legg kjøtt og kål lagvis i en tykkbunnet gryte, begynn med kjøtt.

Strø salt og pepper mellom lagene.

Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt, minst 2 timer, gjerne 3.

Pass på at fårikålen ikke koker tørt, tilsett gjerne litt mer vann underveis, og rist litt på kjelen innimellom.

Server fårikålen med kokte mandelpoteter og gjerne flatbrød ved siden av.

Her finner du fårikåloppskrifter fra hele landet

Tips: Det er viktig å servere fårikålen rykende varm på varme tallerkener siden sauefettet ikke er så delikat når det blir kaldt.

Tips: Fårikålkjøtt av sau er kraftigere i smaken og gjerne noe fetere enn lammekjøttet. Pass på at du finner kjøtt med litt fett og gjerne med bein som gir en god kraft.

Tips: Fårikålen blir aller best dersom du koker den dagen før du skal servere den slik at smaken får "satt" seg. Når fårikålen er kald kan du dessuten lett fjerne fettet som legger seg som et lokk på toppen av gryten og som mange ikke liker.
 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lam med nudler

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

600 g renskåret lammekjøtt i strimler (lår eller bog)
4 ss olje
1 rød paprika
4 vårløk
2 gulrøtter
1 fedd hvitløk
1 ss finhakket frisk ingefær
2 pakker nudler
3 ss søt soyasaus (kecap manis)
1 ss søt chilisaus

Fremgangsmåte

Skjær gulrøttene i tynne skiver, vårløk i ringer og paprika i staver. Finhakk ingefær og hvitløk.

Fres kjøttet på sterk varme i 3 til 4 omganger, legg det til side.

Fres grønnsakene sammen med ingefær og hvitløk.

Kok nudler etter anvisning på pakken.

Ha kjøttet tilbake i woken, tilsett soya- og chilisaus. Bland inn nudler og server.

Lammeretter fra Midtøsten og Asia

Tips: Kok nudlene rett før servering, ellers klistrer de seg sammen.

Se hva mer du kan lage av lammekjøttet

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Flere gode middagstips

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine
- uansett hvor du befinner deg.
 
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Forsiden akkurat nå

Til toppen