Dagens rett

Klassisk og nyskapende lutefisk

Det er tid for en av våre mest skattede mattradisjoner i det vi gir deg to deilige måter å servere lutefisk på denne helgen.

Mange rynker på nesen av den lett skjelvende lutefisken når den kommer på bordet, men har du først fått smaken for denne delikatessen kan du nesten ikke få nok av den.
 
Til julemat som lutefisk passer det godt å servere årets juleøl til, og vi i Apéritif har testet det for deg.
 
 
Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Liten ertesuppe med lutefisk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 sjalottløk, i skiver
1 ss smør
2 dl tørr hvitvin
200 g erter, frosne grønne
2 dl fløte
Salt
300 g lutefisk
Grovsalt
200 g persillerot
1 ½ dl melk
1 ss smør
1 ts salt

Eventuelt trøffeolje

Fremgangsmåte

Fres sjalottløk i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til halvparten.

Tilsett erter og kok opp. Kjør i en mikser med fløte. Smak til med salt. Varmes opp ved servering.

Om du ikke bruker rester:

Strø godt med salt på lutefisken. La fisken stå i romtemperatur i 30-40 min. Saltet trekker væske ut av fisken og gjør den fastere.

Bak i ovnen på 180 grader i en langpanne dekket med aluminiumsfolie. Hvis du bruker vifte bør den være ferdig etter 10-12 min. Avkjøl noe og plukk fisken fra hverandre. Fjern skinn og bein.

Skrell persillerot og kutt i biter. Kok helt mør i vann. Sil av vannet og kjør til puré med melk og smør. Smak til med salt.

Ha en skje med persillerotpuré i fire dype skåler. Legg på noen biter med lutefisk og hell over den varme ertesuppa.

Drypp eventuelt over noen dråper trøffelolje.

Flere lutefiskoppskrifter

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Klassisk lutefisk

Antall porsjoner

6

Ingredienser

3-4 kg lutefisk
1 dl salt

Baconfett:
250 g fett bacon
evt. ekstra smør

Ertestuing:
500 g dypfryste erter
5 dl vann
2 ss smør
2 ss hvetemel
salt, pepper, sukker
1 ss smør

Fremgangsmåte

Skjær fisken i porsjonsstykker. Finn frem en langpanne, legg et ildfast fat oppi med bunnen opp slik at fisken kommer litt opp fra selve pannen og kraften kan renne av.

Legg fiskestykkene i på det ildfaste fatet i langpannen med skinnsiden ned.

Dryss på salt og la fisken stå i ca. 1 time. Forvarm ovnen til 200 grader.

Dekk langpannen med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen. Kok fisken til den er gjennomkokt og flaker seg, ca 35 minutter.

Skjær bacon i terninger og sprøstek dem, eventuelt sammen med ekstra smør hvis baconet ikke avgir nok fett.

Kok ertene møre i vann. Rør sammen smør og mel og visp det i ertene.

Kok dem videre i ca. 5 minutter og smak ertestuingen til med salt, pepper og sukker og rør inn smør til slutt.

Server lutefisken med bacon, ertestuing og ringerikspoteter, samt det tilbehøret du ellers ønsker.

Ekte eller uekte lutefisk?

Tips: Du trenger ikke tilsette noe vann til langpannen da vannet i fisken hjelper til med å dampe fisken. Hvis du legger fisken rett ned i pannen blir den både mer utvannet og går lettere i stykker.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .

Let etter dine nye favorittoppskrifter blant de flere tusen oppskrifter du finner hos Apéritif.

Dagens rett på MMS og WAP

Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)Dagens rett

Forsiden akkurat nå

Til toppen