Klimaendringer truer kaffebønne

Klimaendringer truer kaffebønne

Viltvoksende Arabica-bønner kan være tilnærmet utryddet om 70 år.
27 November 2012 - 14:36

Mellom 65 og 100 prosent av dagens dyrkingsområder kan bli ugunstige for Arabica-bønnen innen 2080. Det spår forskere ved den kongelige botaniske hagen Kew Gardens fast i en artikkel i forskningstidsskriftet One.

Enkelte områder, som Boma-platået i Sør-Sudan, kan bli rammet av endringer så tidlig som innen 2020.

Forskerne, som sier at anslagene er konservative, frykter også at et mindre mangfold av plantegener over tid vil kunne gi en dårligere smak på kaffen, skriver VG Nett.

– Jeg har selv erfart at klimaendringer påvirker avlingene. Kaffebøndene høster inn mindre og får ikke avlingen på samme tidspunkt som foregående år, sier Marit Lynes, direktør i Norsk kaffeinformasjon.

Herman Friele tar resultatene av den engelske forskningen med knusende ro.

– Det er ikke grunn til bekymring for Arabica-bønnen, men det er veldig bra at det forskes på alt mulig. Jeg tror det er en teoretisk modell som ikke har noen praktisk hensikt, sier Friele til VG Nett.

Utsiktene for den ville kaffebønnen er bare ett av mange eksempler på at kulturplanter strever med å tilpasse seg endrede vekstvilkår på grunn av klimaforandringer, mener miljøorganisasjonen Bellona.

– Dette betyr ikke slutten på kaffe, men vi mister genbanken som gjør at vi kan få bedre kaffe hvis ulike typer blir dårlige. Man kan miste muligheten for å fremelske de beste egenskapene ved kaffen, sier seniorrådgiver Svend Søyland i Bellona til VG Nett.

Han trekker en parallell til Europa på 1800-tallet, hvor vinstokker måtte utryddes og ikke-rammede gensorter fra Mellom-Amerika måtte hentes tilbake.

Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender sier utviklingen er et varsko om at klimaendringene spesielt kan ramme fattige bønder som lever av å dyrke kaffe.
– I verste fall klarer vi oss uten kaffe her i Norge, men for de 25 millionene som lever av å dyrke kaffe er dette en potensiell svær tragedie. At kaffesmaken blir kjedeligere er ikke det største problemet, sier Hermstad.

Norge befinner seg, rett etter Finland, på verdenstoppen i forbruk av kaffe. I snitt konsumerer hver nordmann hvert år nesten 10 kilo av den mørke drikken.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her