Knallhardt frostangrep i Chile

Har påført vin- og fruktbønder skader for seks milliarder kroner.

Chile nyter godt av et stabilt og godt klima for dyrking av vindruer, men i år har det gått galt i det søramerikanske landet. En hard og sen frost – det er vår i Chile nå – har rammet området fra Coquimbo i nord til Maule lenger sør. Dette er et hovedområde for landets vinindustri, årets frost betegnes som den verste på 84 år, skriver vinavisen.dk.

Prominente produsenter som Concha y Toro og Valle San Pedro er blant dem som er rammet, melder Reuters.

Foreløpig er skadene beregnet til rundt seks milliarder kroner. Summen inkluderer både skader på vindruer og andre frukter. Blant vindruene er avlinger av Chardonnay og Pinot Noir hardest rammet. Noen vinprodusenter melder også om at de har mistet hele deres kommende høst av Chardonnay-druer fordi frosten har ødelagt blomstringen.

Kriserammede bønder og vinprodusenter mottar nå støtte fra landets regjering og diverse bransjeorganisasjoner. Etter kobberindustrien er vin Chiles viktigste industri. I 2012 eksporterte landet vin for rundt elleve milliarder kroner.

LES OGSÅ: Fasiten etter uværet er klar

Forsiden akkurat nå

Det beste krydderet er salt

Ørjan Dahl Olafsen lager «gull av gråstein» på Kvarøy Saltsyderi. Av så å si helt gratis råvarer dukket ideen om Polarsalt opp, og resultatet er et fingersalt i verdensklasse. Kritthvitt og et uttrykk for det rene vannet i havet her ved Polarsirkelen. Les hele saken

Til toppen