Knallkjøp x 2

Denne franske rødvinen som finnes i alle polutsalg er en oversett perle. Veldig god kvalitet til en liten pris. Dessuten finnes den i en tidsriktig rosa utgave.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Hvert år lanseres ca 500 nye viner i polets basisliste. Veldig mange av disse får et kort liv i hyllene. Atter andre lever, om enn et ganske så anonymt liv, på at de ble lansert som en del av et såkalt fokusområde. Men når ett år er gått, som er måleperioden for suksess, er alt glemt. Slik blir det kanskje også for franske Ch. Flotis Cuvée Elles 2007 (80031) som kom sammen med en stor mengde andre viner fra det ganske så vidstrakte området Sørvest-Frankrike sist høst.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Mineralsk og særpreget
Men før den forsvinner ut i det store intet (les: bestillingslista), bør den absolutt ikke forbli uprøvd. Spesielt fordi den har helt andre egenskaper å by på sammenlignet med andre viner i sitt prissjikt. Og etter å ha roet seg et halvt år i flaske siden lanseringen, har den slipt av sine aller røffeste kanter, men byr fortsatt på mye særpreg.

Den er nemlig ganske så mineralsk, med innslag av så vel stall som blomster og urter. Gode syrer og fine men faste tanniner sørger for et godt potensial som matvin. Selv om den funker bra til enklere grillmat, gjør den seg enda bedre sammen med en god kjøttgryte eller ovnsstekt kjøtt.

Tre damer
Den lave prisen til tross, så er denne vinen altså så langt unna masseprodusert vin fra sør som du kan komme. På alle måter. Den kommer fra et bortgjemt område som heter Fronton som ligger rett nord for Toulouse og er laget av tre damer. Derav navnet Cuvée Elles. Cathy, Katia og Myriam som alle er av vinbondefamilie med lange røtter i Fronton, kjøpte i 2004 en gammel eiendom, Ch. Flotis.

De 28 hektarene dyrkes etter såkalte bærekraftige prinsipper. Og i vinkjelleren er det samme regime som hersker. Vinene får "lage seg selv" og de verken klares eller filtreres for å beholde maksimalt med karakter.

Blomster og syrlige bær
Fronton er kjent for lokale druer som negrette i tillegg til "lånedruer" fra både øst (syrah) og vest (cabernet). Negrette finnes omtrent bare rundt Toulouse og antas å ha kommet dit ved hjelp av korsfarere på vei fra Kypros.

Hvis den røde blir for rustikk, men du fortsatt er nysgjerrig på negrettedruen, finnes det en rosa utgave, Elles Rosé 2008 (57757), som viser frem druens preg av blomster og syrlige bær i enda større grad. En superfrisk vin som er perfekt for den forestående sesongen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her