Kokebokflom

Om ikke hele landet er like gjennommarinert av flomvann etter denne vannvittige høsten, så oversvømmes alle landets bokhandler bestemt av kokebøker. Aldri har vi vært vitne til en tilsvarende kokebokskred som i forkant av denne julehandelen.
Aase E. Jacobsen
14 Desember 2000 - 16:23

Om ikke hele landet er like gjennommarinert av flomvann etter denne vannvittige høsten, så oversvømmes alle landets bokhandler bestemt av kokebøker. Aldri har vi vært vitne til en tilsvarende kokebokskred som i forkant av denne julehandelen. Derfor tror og håper vi det blir mange flate firkantete og rektangulære, tynne som tykke, pakker under treet i år. Selv om vi i Apéritif gjør vårt til å spre matglede utover landet med vår digitale kokebok, er det et klart behov for den tradisjonelle kokeboken som du kan ta med deg så vel på kjøkkenet som på sengen (hvor kanskje de fleste leses?). Her er et lite uvalg av matnyttige bokhøsten:

Kokkemoren

Ingrid og kokkene er tittelen på den personlige kokeboken som Ingrid Espelid Hovig står bak. Her får du møte i alt 12 av Hovigs kokkesønner, altså ikke ektefødte for her er det mer snakk om adopsjon. Felles for alle er at Hovig gjennom sin lange karriere som TV- og nasjonalkokke har betydd mye for deres inntreden i faget og for deres utvikling. Hovig har nemlig, om du noen gang har vært i tvil, et stort og varmt hjerte kombinert med nysgjerrighet og læretrang. I denne litt annerledes kokeboken blir du litt mer kjent med personene bak navnene: Eyvind Hellstrøm, Terje Ness, Arne Brimi, Trond Moi, Odd Ivar Solvold, Lars Erik Underthun, Jørn Lie, Morten Schakenda, Harald Osa, Hans Robert Bruun, Bent Stiansen og Lars Barmen som overtok NRK-ruta etter Hovig. Selvsagt får du mange smakebiter fra tolvspannets favorittmenyer. Med tilhørende vintips ført i pennen av Toralf Bølgen. ISBN 82-05-25218-1. Kroner 448,-. Gyldendal Fakta. Ib, 323 sider.

Ingen bagatell

Bagatelles Eyvind Hellstrøm, Norges største kokkesuperstar, har omsider gått til det skrittet å publisere sin egen kokebok. Hvorfor det har tatt så lang tid, skal være uvisst, men hvis alle bokprosjekter i denne sjangeren hadde fått like lang modningstid som Hellstrøms, ville vi kanskje unngått de sletteste. For Bagateller er ikke bare en delikat kokebok men en svært god demonstrasjon av hvilke mesterverk du får servert på Bagatelle. Som sådan er boken, med sine 250 bilder, vel så mye en salgsbrosjyre for restuaranten, men med oppskrifter som er gjennomførbare i ditt kjøkken også, bare du tar deg god tid med så vel innkjøp som forberedelsene og selvsagt tilberedningen. ISBN 82-7900-082-8, kroner 450,-. Pantagruel forlag. Finnes også i engelsk utgave (ISBN 82-7900-096-8). Ib, 192 sider.

Til hytta

Når du er på hytta, er det hyggelig å kose seg med oppskrifter med villmarkspreg, enten du lager maten eller bare leser om den. Brith Bakkens Vilt og velsmakende er en informativ kokebok, ikke av den glossy typen med flotte bilder. Her er det skogen og markas gleder som er viktige. Og en utmerket gave til den som liker å utnytte naturen til både sjelelig fornyelse og matauk. Bakken har lang erfaring med naturens råvarer siden hun har arbeidet som kokke i bjørnecamper i Canada og selv skutt fem bjørner. Hun forsøkte seg også på restaurant- og hotelldrift i selveste Vassfaret. Bakken ble dessuten Årets Viltkokk i 1991 og er en ivrig forkjemper for den gode rakefisken. ISBN 82-516-1796-0. Kroner 398.-. Schibsted Forlag. Ib, 208 sider.

Hendig på tur

For frankofile og reiseglade vinelskere med sans for rikholdige lommebøker er boken Franske Viner fra Teknologisk Forlag et funn. Alle vinregionene, underområdene (200 i alt) samt tilhørende vintyper er beskrevet akkurat passe detaljert. Dessuten gis det tips om mat til de ulike vintypene selv om det i de fleste tilfellene blir vel summarisk og mer knyttet til lokale spesialiteter. Men det kan jo være kjekt når du er på tur. Forfatter er den engelske vinskribenten Robert Joseph. ISBN 82-512-0584-0. Kroner 298,-. Ib, 240 sider.

Til småbarnsforeldrene

Ingen er mer hysteriske i sin opptatthet av fôring enn småbarnsforeldrene. Derfor er det hyggelig at Cappelen tenker på alle de frustrerte mammaer og pappaer som er livredde for at ikke barna skal få nok å spise. Bare Barnematen heter boken og den inneholder så vel ukemenyer (slike som de effektive 60-talls husmødrene satte opp) med raske og sunne middagsretter som tips om hva du skal ta med på tur som hva du skal servere de små når de er syke. Og ikke minst gode råd om hvordan du skal få barna til å sitte stille ved matbordet eller få dem til å spise grønnsaker (for øvrig en stor utfordring). Samt en stadig tilbakevendende oppgave gjennom hele barnas oppvekst, hva du kan bake til foreldremøtet som ikke tar altfor lang tid. Kroner 269,-. ISBN 82-02-19569-1. Ib, 128 sider.

Og når vi er i den gaten, tar vi med noen ord om boken Hurra for deg! Som er en bursdagbok beregnet på så vel nybakte foreldre med mange hektiske bursdager foran seg eller den idétomme mamma eller pappa som har prøvd alle de vanlige oppleggene og trenger ny inspirasjon. Når barna er så store at de kan lese, vil hele familien kunne ha glede av idéen boken gir. Kroner 198,-. ISBN 82-05-25226-2. Gyldendal Fakta. Ib, 111 sider.
 

Fantastiske Toscana

Den anerkjente vinskribenten Hugh Johnson tar deg med til Toscana gjennom en hel bok. I Toscana - et vinlandskap finner du alt du trenger å vite om dette vakre fylket midt i hjertet av Italia, hva gjelder geografi, historie, kultur, kokekunst og selvsagt og ikke minst vinene. Gjennom både tekst og bilder. En annerledes vinbok som innbyr til koselesing i langt større grad enn de mer leksikale verkene. Definitivt ikke for den akademiske vinbokleser, men like fullt en fin gave til den som allerede er Toscana-frelst, eller til den som kunne tenke seg å blidet. Kroner 298,-. ISBN 82-05-25622-5. Gyldendal Fakta. Ib, 144 sider.

Ung kokeboksamling

Trioen Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley og Paul Løwe har laget mange moderne kokebøker med lettlagete retter de seneste årene.

Nå har de lagt en ny serie kokebøker bak seg. Foreløpig er Salat, Kylling og Pasta kommet ut, alle med fellestittelen Fantastisk . Oppskriftene i bøkene lar seg realisere på under en halvtime og inkluderer råvarer som du får tak i de aller fleste butikker.

Utmerket gave til den unge og relativt nyetablerte husholdningen hvor interessen for mat og kokebøker er under utvikling. Eller hvorfor ikke til ungdommen i huset. Det lønner seg å begynne påvirkningen tidlig. Pris kroner 178,- pr stk. ISBN 82-05-25538-5 (Salat, Ib, 42 sider), 82-05-25556-3 (Pasta, Ib, 41 sider), 82-05-25587-3 (Kylling, Ib, 41 sider). Gyldendal Fakta.
 

Den fantastiske torsken

Fisken som forandret verden, slik beskriver Mark Kurlansky vår alles kjære og nasjonale stolthet, torsken. At det måtte en utlending til for å skrive torskens fantastiske økonomiske historie, er vel ganske typisk. Men det er ingen grunn til å gråte over det siden resultatet er så bra. For dette er en spennende bok som starter med vikingenes utnyttelse av torsken i tørket form, for øvrig en viktig forutsetning for deres langvarige tokter, og baskernes videreforedling av konseptet ved hjelp av salting. Baskerne er sentrale i formidlingen av torsk som råvare. Kurlansky som er journalist har arbeidet mye med baskerhistorie og det er nok derfor han i sin tid fattet interesse for deres favorittspise. En viktig bok for alle norske hobby- som proffkokker. Kroner 328,-. ISBN 82-7201-277-4. J. M. Stenersens Forlag. (Tittel: Torsk. En biografi om fisken som forandret verden ). Ib, 336 sider.

Tørrfisk

Mer torsk skal det bli. Orkana Forlag ga tidligere i år ut kokeboken Tørrfisk Stoccafisso med både norsk og italiensk tekst. Den gir et godt utgangspunkt for en hver som ønsker å bli bedre kjent med tørrfisk som ingrediens. For øvrig en svært lite utnyttet råvare i norske kjøkken. En av årsakene har vært manglende tilgang, det meste av tørrfisken eksporteres, og det som blir igjen i landet er av lavere kvalitetsgrad og egner seg kun som dyrefor. Men i dag er ikke det noe problem. Førstesortering tørrfisk kan du bestille i fiskebutikken. Boken byr på et godt utvalg norske og italienske oppskrifter. ISBN 82-91233-49-7. Kroner 265,-. Ib, 96 sider.

Søtest

Årets søteste og lekreste kokebok er et resultat av tidligere landslagskonditor Nina Sjøens flerårige svangerskap med idéen om å lage den ultimate dessertbok. Søtt : desserter og kake med idéer til drikke er dessuten lekkert fotografert av Ulla Westbøe. En ren nytelse til kroner 398,-. ISBN 82-7631-058-3. Messel forlag. Ib, 145 sider.

Litt søtt mest godt

Sjokolade er ikke først og fremst søtt, i hvert fall ikke for de som er lidenskapelig opptatt av denne råvaren. Boken Sjokoladedrømmer viser alle mulighetene som finnes for å skape den perfekte dessert eller kake. Og det enten du liker den lyse søte eller den mørke lett bitre. Så vel klassikere som nyere tolkninger. Også de små er tilgodesett. Kroner 248,-. ISBN 82-516-1779-0. Schibsted Forlag. Ib, 96 sider.
 

Råest

To sushibøker tyder på at sushibølgen fortsatt er i bevegelse. Gyldendal Fakta har fått japanolog Line Valen, som forfattet en svært interessant bok om Japansk mat for noen år tilbake, til å presentere temaet sushi på en enkel og instruktiv måte. Følger du reglene og fremgangsmåtene, er du i alle fall et stykke på vei til å bli en habil amatør sushikokk, for som alle vet i Japan tar det seks år å bli fullbefaren! Kroner 248,-. ISBN 82-05-27166-6. Ib, 56 sider.

For den litt mer avanserte hjemmekokk og salongkokk er boka Helt Rått tingen. Akkurat passe tidsriktig hva design angår. Det faglige er også i trygge hender siden kokkene Hiroshi og Kato Ishibashi, for øvrig far og sønn, har gitt sin velsignelse. Hiroshi er dessuten den eneste japanske kokken i Europa med fagbrev i filetering av den ettertraktete giftige fisken som rett som det er krever sine ofre. Gastronomiens parallell til russisk rulett. Men boka handler primært om norske råvarer og hvordan vi kan få større glede av dem, spesielt i japansk tilberedning. Schibsted Forlag. ISBN 82-516-1831-2. Kroner 348,-. Ib, 128 sider.

Brødtekst

Er du lei av å lese oppskrifter, kan boken Brødtekst være noe, for den omhandler mat i litteraturen. Altså dikt, essays og noveller om mat og måltider. Det er knapt en bok som ikke toucher innom temaet mat på en eller annen måte, så hvis boken skulle vært representativ måtte den vært på størrelse med en murstien. Blant annet er vårt største litterære matvrak og feinschmecker, Alexander Kielland, uteglemt. Men Babettes Gjestebud er selvsagt med. Uansett mange ord som gir deg både matlyst og metthetsfølelse, og ikke minst en fin venn på nattbordet. Siden du kan velge å lese en hel novelle eller nøye deg med et lite dikt, et lite gastronomisk ord for dagen. Ogkjekt å ha lest for påkommende tilfeller av konversasjon. ISBN 82-05-27558. Kroner 299,-. Gyldendal Forlag. Ib, 248 sider.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her