Kokkelandslaget klar for OL

Med gull i blikket er det norske kokkelandslaget på vei til bransjens OL i Erfurt i Tyskland. På pressekonferansen onsdag fortalte det ti mann sterke laget om forventningspress og detaljerte forberedelser.
Redaksjonen
18 Oktober 2000 - 02:00

- Vi er meget fornøyde med resultatene på de siste generalprøvene. Vi har justert en del underveis, men regner med å ta siste finpuss i Erfurt, sa manager Harald Osa.
 
Osa fortalte om en hektisk sluttspurt der kokkene har jobbet døgnet rundt.
 
- De siste årenes gode resultater viser at vi har en reell sjanse å ta OL-gull. Det hadde vært gøy å slå sølvet fra 1996, sier manageren til Newswire.
 
Lastebil med mat
Ved avreise til Tyskland har laget med seg blant annet 25 kilo gelatin, sjokolade, trøffel, norske meierivarer, kasseroller, visper, eddik, krydder og to kjøleskap.
 
- Vi fyller en hel lastebil med råvarer og materiale. God planlegging og nøye forberedelser kan være utslagsgivende når marginene er små. Vi har leid eget kjøkken på SAS-hotellet i Erfurt slik at forholdene skal være best mulige, sier Osa.
 
Landslaget regner også med et par turer til Berlin, 25 mil unna, for å få tak i førsteklasses råvarer.
 
600 nordmenn
Søndag går startskuddet for drøyt 30 lag fra hele verden, og torsdag 26. oktober blir det sammenlagte resultatet kunngjort. De største konkurrentene til det norske laget er Sveits, Singapore, Sør-Afrika og Sverige.
 
- Norge konkurrerer i varmmat på mandag og kald mat på onsdag, noe vi er veldig fornøyd med. Varmmat er vårt sterkeste kort og i de siste konkurransene har vi nådd helt til topps. Det hjelper på selvfølelsen, sier lagkaptein Jørn Lie som håper på god støtte fra de omlag 600 nordmenn som er tilstede.
 
Oppgaven er å en lage treretters middag til 110 personer i løpet av fem timer. Menyen består av Kamchatkakrabbe med blomkåk og varm tomatgelé, rosmarinstekt kalvefilet med braissert rødkål, steinsopp og mandelpoteter, og hvit sjokolade og lime chiboust til dessert.
 
- Vi har vært heldige med vår gruppe. USA og Island er sterke lag, mens Romania, Russland og Tsjekkia er enklere motstandere, sier Lie.
 
Ekstrahjelp i kake
Parallelt med varmmat konkurransen må laget forberede onsdagens presentasjon av kaldmat.
 
- Vi vet at vi stiller noe svakere i kaldmat, men hvis alle ti kokkene har en god dag kan alt skje. Dessuten har vi vært så heldige at vi har fått med oss forsterkninger på konditorsiden, sier landslagskapteinen.
 
Både Rune Kristian Elnan fra ungdomslandslaget, og tidligere medlem av kokkelandslaget Nina Sjøen, er kalt inn som ekstrahjelp på søtsaker. Og dette kan komme godt med når lagene skal fylle og dekorere et 14 kvadratmeter stort bord.
 
- Vi skal blant annet lage en seksrettes meny, flere store anretningsfat, tapas, desserter, petit-four og en stor show-piece i sjokolade eller karamell, sier Lie.
 
Dommerne stiller store krav til smak, utseende, farger, kunstferdighet og konsistens. Det norske bordet skal pyntes i jordfarger med fliser, blader, norsk sten og sildrende vann.

 
 
Kokkelandslaget med forsterkninger klare for gullkampen i Erfurt.

 
(Newswire)
Foto: Øyunn Syrstad Høydal, Newswire.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her