Konkurrerer med Burgund

Denne pinot noir-vinen skulle egentlig ikke være mulig å lage. Men smaken - den er like god som i Burgund.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Biodynamisk dyrket pinot noir i et fuktig klima er vinmessig sett det reneste harakiri. Det tynne skallet på denne utfordrende druen gjør at den er svært utsatt for ulike typer sykdommer.

Likevel har Domaine Saint Nicolas på den franske Atlanterhavskysten dyrket pinot noir og andre druer biodynamisk siden 1995. Domaine Saint Nicolas er også den eneste produsenten som har klart å få til noe innenfor den ukjente appellasjonen Fiefs Vendéens.

Les mer om Domaine Saint Nicolas

Deres toppinot,  Domaine Saint Nicolas La Grande Pièce 2007 (1316) er en veldig elegant, fyldig og fast utgave av denne «innlandsdruen» med tydelig mineralpreg og god skogsbærfrukt. En svært god matvin som også er holdbar, minst sju år i kjelleren.

Lavt utbytte

Mens pinot noir vanligvis dyrkes i kalkholdig jord, er det skifer som gjelder her. Utbyttet er svært lavt, kun 20 hl/ha for denne vinen. Vinstokkene er ikke veldig gamle, 25 år i gjennomsnitt. Men det er ikke snakk om moderne kloner, derimot selection massale, som på norsk heter planteforbedring. Det betyr at man henter stiklinger fra planter som allerede har funnet seg til rette i det aktuelle terroiret.

Les mer om planteforbedring

Thierry Michon som sammen med familien driver den nå 40 hektar store vingården, lager også en rimeligere pinot. Domaine Saint Nicolas Les Reflets 2011 (1339) er en vellykket miks med gamay og cabernet franc. Domaine Saint Nicolas Le Poiré 2009 (1317) er en morsom vin basert på négrette, en drue som er mer vanlig litt lengre sørøst i denne delen av Frankrike. Som navnet antyder gir den en vin med mye farge, og på grunn av skiferjordsmonnet får den et tydelig mineralpreg.

God friskhet

Gitt nærheten til Loire og jordsmonnet er det chenin som dominerer på den hvite siden. Likevel dyrkes de hvite druene i et skiferjordsmonn som også har innslag av leire. Disse parsellene har for øvrig en mer sørøstlig eksponering enn de som er dyrket med røde druer, som er sørvestvendt. Dermed oppnås maksimal friskhet, og det kjennes på smaken. Thierrys beste hvite, Domaine Saint Nicolas Les Hauts des Clous 2010 (1338) , er for tiden utsolgt, men en smakebit får du gjennom Domaine Saint Nicolas Les Clous 2011 (1341) som også har chardonnay og den lokale grolleau gris i miksen.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 

Domaine Saint Nicolas La Grande Pièce 2007

Produsent:
Domaine Saint Nicolas
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Fiefs Vendéens
Pris:
279,90 kr
Varenummer:
1316
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Domaine Saint Nicolas Les Reflets 2011

Produsent:
Domaine Saint Nicolas
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Fiefs Vendéens
Pris:
159,90 kr
Varenummer:
1339
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Domaine Saint Nicolas Le Poiré 2009

Produsent:
Domaine Saint Nicolas
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Fiefs Vendéens
Pris:
247,90 kr
Varenummer:
1317
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Domaine Saint Nicolas Les Clous 2011

Produsent:
Domaine Saint Nicolas
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75
Land:
Frankrike
Område:
Loire, Fiefs Vendéens
Pris:
159,90 kr
Varenummer:
1341
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen