Krise i Australsk vinindustri

En sterk innenlandsk dollar og en altfor stor drueproduksjon i forhold til etterspørselen, skaper krisen.

Flere vinprodusenter i Australia tvinges nå til å legge ned ettersom etterspørselen etter deres produkter har falt dramatisk. Vinindustrien i Sør-Australia er inne i en dyp krise, noe som fører til at hundrevis av arbeidstakere blir arbeidsløse. Det skriver www.wownews.se .

Blant andre Stonehaven Winery i Padthaway i sørøstre Australia meldte nylig at de stenger 27. november. En talsmann for vinindustrien regner med at 6.000 til 8.000 hektar av landets vinmarker kommer til å bli lagt ned på grunn av økonomske problemer.

20.000 hektar for mye
Direktøren for Wine Grape Growers' Australia, Mark McKenzie, sier i en pressemelding at store deler av vinnæringen lider av økonomisk stress.

- Vi har minst 20 000 hektar for mye areal nå. Vi må redusere med minst 10 prosent i den nærmeste tiden, hevder han.

Også eksporten av Australsk vin har rast med over 20 prosent de siste 12 månedene sammenlignet med rekordårene 2006/07. Årsaken er sannsynligvis den sterke australske dollaren som gjør det vanskelig å konkurrere på utenlandske markeder.

Raser ytterligere
Mark McKenzie mener at de to siste årenes store rekord avlinger kommer til å føre at prisen på druer kommer til å rase ytterligere neste år.

Drueprisen sank med mellom 30 til 50 prosent i fjor. Flere faktorer indikerer at prisen kommer til å synke med ytterligere 20 til 30 prosent etter kommende innhøsting, mener han.

- De dyrkerne som ikke har en fast leveringsavtale eller ikke finner et alternativ marked for sitt produkt, står overfor en ekstremt vanskelig situasjon i løpet av 2010, sier Mark McKenzie.

Forsiden akkurat nå

Naturvinbar uten merkelapper

Bar Brutus er Norges kanskje første rendyrkete naturvinrestaurant med tilhørende tidsriktig grønnsaksdominert meny. Like etterlengtet for noen som provoserende for andre. Beliggenheten bak Botsen bidrar ellers med å utvide grensene for det urbane Oslo.  Les hele saken

Til toppen