Kryss av for Crozes

I vrimmelen av søtladne fruktbomber av noen rødviner fant vi hvile i en motsats fra Nord-Rhône. Ren bjørnebærfrukt med godt krydderinnslag. Befriende fritt for tresmak. I motsetning til de aller fleste vinene i området har den også en behagelig prislapp.
Redaksjonen
29 Mars 1999 - 02:45

Ukens vin er nærmere bestemt Crozes Hermitage Les Nobles Rives 1996 fra det dyktige kooperativet Cave de Tain l'Hermitage. Prisen er behagelig, kroner 105,30 (varenr. 7620, basis), lavere kan du knapt gå for å få vin herfra. Drikker du den i dag, anbefaler vi en rett med rødt kjøtt; gjerne en ytrefilet av okse med rødvinssaus eller en kjøttgryte. Den tåler dessuten lagring. 1996 er et godt over middels år i denne delen av Rhône, og vår Crozes vil utvikle seg gjennom de neste tre-fire årene. Med litt lagring er den utmerket til lette viltretter og ost.
 
Syrahdruen råder i den nordligste delen av Rhône-dalen. Her finner vi prestisjefylte navn som Côte-Rôtie og Hermitage; syrahdruen i sitt mest sublime uttrykk; klassiske viner som trenger lang tid i kjelleren for å vise sine ypperste kvaliteter og som koster mange hundrelapper. Et lite unntak finnes imidlertid. Som en krans rundt før nevnte Hermitage ligger Crozes-Hermitage hvis viner koster en tredel eller mindre. Du får selvsagt ikke den samme kraften som i en Hermitage, men du får, i hendene på samvittighetsfulle vinprodusenter, en ærlig vin med syrahdruens karakteristiske krydder- og urtepreg samt ren bjørnebærfrukt.
 
Har du lyst å dykke dypere i regionen, anbefaler vi at du legger til noen tiere og prøver Crozes'en til en av områdets store personligheter, Jean Louis Chave. Den er en spesialcuvée som kun finnes i Norge, Silène. Og selges nå i den relativt lette 1997- utgaven, men fortsatt vel verd prisen på kroner 137,70 (varenr. 31675, bestillingsutvalget).
 
Mer trøkk er det i Crozes Cuvée Louis Belle 1996 (kroner 169,70, varenr. 30723, bestillingsutvalget). Vil du gå helt til topps, betyr det Jaboulets Crozes Domaine de Thalabert 1996 til kroner 172,90 (varenr. 7865, bestillingsutvalget). Men her bør du være tålmodig. For samme prisen får du imidlertid en mer moden og ekte Hermitage fra samme produsent som ukens vin, Hermitage Les Nobles Rives 1992, kroner 183,70 (varenr. 7930, bestillingsutvalget). For øvrig en meget god vin selv om vi nå har beveget oss langt utenfor hva de fleste kunne tenke seg å bruke på en vin. Men det er lov å drømme.
 
Aase E. Jacobsen
Her kan du bestille polvarer gratis via internett
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her