Dagens rett

Kveite er selveste julefisken. Slik blir den perfekt

I dag gir vi deg to gode oppskrifter på julekveite, en klassisk og en med en liten tvist.

Kveite er en skikkelig lekkerbisken, og for mange julefisk nummer én. Mange spiser den sågar på julaften. Har du ikke den tradisjonen, passer den like godt inn ellers i julen. Kveite er nemlig en veldig holdbar fisk, noe som er velkomment når tilgangen på fersk fisk er begrenset.

Flere lekre kveiteoppskrifter får du her

Alt du trenger å vite om julens mat og drikke

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Julekveite med sandefjordssmør

Antall porsjoner

8

Ingredienser

8 skiver kveite, à ca. 250 g
1 ss salt pr l vann

Sandefjordsmør:
1 beger (3 dl) kremfløte
150 g smør, helst usaltet
salt, hvit pepper
hakket persille

Tilbehør:
Gulrøtter
Brokkoli
Poteter

Fremgangsmåte

Kok opp vann med salt og legg fiskeskivene i. La dem trekke på middels varme - de må ikke koke - i 8-10 minutter, til fisken så vidt slipper benet.

Sandefjordssmør:

Lag smøret mens fisken trekker. Kok fløten inn til det halve og visp inn smøret i små terninger.

Fløten må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil sausen skille seg. Smak sausen til med salt og hvit pepper og rør inn persille før servering.

Server fisken med smøret, kokte poteter og gulrøtter, gjerne også brokkoli.

Flere lekre juleretter med fisk finner du her

På Nord-Vestlandet het det i eldre tid at den husbond som ikke sørget for fersk kveite til julemiddagen skulle tilbringe julekvelden på toppen av låvetaket.

Se flere kveiteoppskrifter her

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kveite med aspargesbønner og ingefærsmør

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

8 skiver kveite, à ca. 250 g
1 ss salt pr l vann
 
Ingefærsmør:
150 g usaltet smøt
1 ss revet ingefær
½ ss finhakket gressløk
salt og pepper
 
Tilbehør:
Poteter
Aspargesbønner

Fremgangsmåte

Kok opp vann med salt og legg fiskeskivene i. La dem trekke på middels varme - de må ikke koke - i 8-10 minutter, til fisken så vidt slipper benet.

Ingefærsmør:

Rør smøret mykt og tilsett revet fersk ingefær og hakket gressløk, smak til med salt og nykvernet pepper.

Ha smøret på et bakepapir og rull sammen til en pølse som settes kaldt til servering.

Server kveiten med en skive ingefærsmør, poteter og aspargesbønner du såvidt har kokt møre i godt saltet vann.

Kveite er en av de beste fiskeslagene - prøv en av våre andre smaksrike oppskrifter

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen