Drikke
Kvinneduo med kultstatus

Kvinneduo med kultstatus

Vinguru Robert Parker delte raust ut 90 poeng pluss til El Maestro Sierras viner. Den lille kvinnestyrte bedriften i Jerez de la Frontera fikk derfor et svare strev med å ekspedere alle bestillingene som strømmer inn fra hele verden.
Redaksjonen
23 Februar 2012 - 17:56

- Men det forandrer ikke vår filosofi. Vi lever av kvalitet, ikke kvantitet. Våre viner lages for de som forstår seg på vin, understreker Pilar Pla Pechovierto.

Vi sitter på hennes kontor. Et stort rom fylt av ting som var moderne for om lag 70 år siden. En hvit bakelittelefon som fortsatt er i bruk, henger på veggen, og en svart skrivemaskin står på bordet. Den digitale virkeligheten er langt unna.

- Jeg har jobbet her siden jeg var ung. For 30 år siden overtok jeg ledelsen da manen min døde. Å være kvinne i denne bransjen har vært alt annet enn lett, sier hun med sine myke latter og intense øyne.

El Maestro Sierra står det på veggen til bygningen som ligger ved det lille torget Plaza de Silos i Jerez. Luften over torget er fylt av sherry. Bodegaen har i 178 år laget sine ulike sherrytyper, for det meste i anonymitet. Sherrymarkedet domineres av de store som Tio Pepe, Garveys, Sandeman, Domecq og et tjuetalls andre navn.

Skattefunn

På et eller annet vis har nåtiden nådd også denne bodegaen som ble etablert av snekkeren Jose Antonio Sierra i 1830. En enkelt snekker som ypper seg mot det noble selskapet med direkte aksess inn i så vel det spanske og engelske kongehuset, burde være dømt til å mislykkes.

Og for ikke lenge siden så det ut som om bodegaen skulle gå samme vei som så mange andre av de små sherrybodegaer i Jerez, enten å jevnes med jorden eller å bli festlokale for bryllup og andre selskaper.

Men for fire år siden kom Ana Cabestrero til El Maestro Sierra på jakt etter en jobb. Hun er ønolog fra Burgos i Nord-Spania og tilhører den indre kretsen i det hotte vinområdet Ribera del Duero.

- Selvfølgelig var jeg i tvil i starten. Men jeg forstod raskt at jeg hadde funnet en skatt som ikke måtte forsvinne, sier Ana.

Kombinasjonen av tradisjonen gjennom Pilar og fornyelsen gjennom Ana, ble en suksess. Ana så til at bodegaens fantastiske finoer, amontilladoer og olerosoer som lå og ventet i de tradisjonelle velbrukte amerikanske fatene, kom over i flaske og ble sendt ut i verden.

Nei til beilere

I dag tappes 150.000 flasker i året, og eksporten står for 90 prosent. Alt gjøres fortsatt manuelt. Fra druene plukkes til sherryen skal tappes og flaskene etiketteres. Fire ansatte i bodegaen og sju på kontoret står i kontrast til de 600 som jobber hos naboen Tio Pepe.

I en verden der det genuine verdsettes mer og mer, og det er kø av kunder som er villige til å betale litt ekstra, passer El Maestro Sierra perfekt inn. Mange ganger har Pilar blitt kontaktet av kjøpere. Men svaret har alltid vært nei.

For paradoksalt nok er det nettopp bodegaens anonymitet og svake økonomi gjennom flere tiår som i dag er dens styrke. I motsetning til hos de store bodegaene, ligger det meste av den opprinnelige, nå mer enn hundre år gamle sherryen i stor grad fortsatt i soleraene.

For i solerasystemet blandes gammel sherry hele tiden med nytt. Men hos El Maestro Sierra er den gamle sherryen i mindre grad utvannet.

En annen forklaring på bodegaens unike stil heter Juan Clavijo. Juan er capataz, kjellermesteren som hele tiden kontrollerer vinkvaliteten i fatene. Han er også den som bestemmer hva som skal bli fino, amontillado etc. ved å smake seg frem. På samme måte som Pilar har han vært her i hele sitt voksne liv.

Åpne vinduer

El Maestro Sierras suksess skyldes selvsagt også en økende interesse internasjonalt for vellagret sherry. Særlig har konsumenter i USA, Canada og Japan fått opp øynene for denne særpregete drikken i det siste tiåret. Stadig flere bøker skrives om vinen og sågar kjente kokker har gått i bresjen for sherrysaken.

Å gå inn i de gamle og bekmørke lagerlokalene hvor tiden har stått stille lenge, er en spesiell opplevelse. Lange rader av svarte fat fyller lokalet. Mellom radene er det sand på gulvet, akkurat som på tyrefekterarenaen.

- Om sommeren kan det bli 40 grader her i Jerez og da må gulvene vannes regelmessig for å holde på den viktige fuktigheten, sier Ana.

I begge ender av radene står vinduene åpne året rundt. Tunge stråpersienner rulles ned i den varmeste perioden av året. 

- Vi har en unik plassering her i Jerez og det påvirker også kvaliteten på våre viner. Alle vinduer er nemlig vendt mot Atlanterhavet i sørvest, og brisen derfra skaper riktig temperatur, sier Pilar.

Renslighet en dyd

En temperatur som holder liv i det viktige gjærlaget, flor, som er helt nødvendig for å oppnå god fino-kvalitet året gjennom.

Her og der i lokalet henger medaljer, fuktskadete brev og utmerkelser fra blant annet Tyskland, USA og England. Pilar har fått de fleste prisene man kan få for sine viner, og nylig fikk hun også et spesielt kvalitetsstempel av Junta de Andalucia (som styrer regionen).

- De kommer hit tre ganger årlig og kontrollerer at kvaliteten og hygienen tilfredsstiller kravene. Det siste har aldri vært noe problem, for jeg er manisk opptatt av renslighet, ler Pilar.

Robert Parkers lovord har også nådd Kina, og en delegasjon derfra var nylig på besøk. 

Mens vi sitter og prater, ringer telefonen uavbrutt og vinimportører fra hele verden melder sin interesse hyppig.

El Maestro Sierra oppnådde 95 poeng for to av sine sherryer, Pedro Ximenez Extra Viejo og Olorosa Extra Viejo. Viejos Oloroso VORS fikk 93 poeng, den vanlige Pedro Ximenez og Viejos Amontillado 1830 92 poeng. Det fikk også den vanlige Oloroso, mens deres Amoroso og Fino oppnådde 90 hver seg.

Etiketten i behold

I følge Parker innebærer 90 til 95 poeng ”en enestående vin av eksepsjonell kompleksitet og karakter. Jeg anser dette å være fantastiske viner”.

At Parker først ”oppdaget” sherry for to år siden har fått mang en syrlig kommentar i spanske medier. Men hos El Maestro Sierra oppleves det bare positivt.

- Vi vet vi har et fantastisk produkt, men det er klart det er ekstra morsomt å oppnå 95 poeng. Vi får se om vi ikke klarer å krype enda høyere også, sier Ana.

Pilar smiler lunt og se beundrende på sin kollega. Tradisjonen har funnet den nødvendige fornyelsen. I kulissene venter Pilars datter på å overta.

Som en hyllest til grunnleggeren Jose Sierra er den originale etiketten fortsatt i bruk. Den viser en revejakt hvor nobiliteten (de store bodegaene) jager en liten rev (Sierra). En rev som fortsatt løper.

Slik lages sherry

Glem Miss Marple og søt sherry som har stått i skapet i flere år. Den ekte sherryen er tørr og skal serveres kald eller lett avkjølt. En åpnet flaske fino bør dessuten drikkes i løpet av en uke,

Selve navnet sherry er en anglifisert utgave av Jerez. I Spania brukes imidlertid bare betegnelsene fino, amontillado, manzanilla, oloroso, palo cortado eller merkenavn som Tio Pepe.

Vino de Jerez som av og til brukes som samlebetegnelse for sherry, lages i et triangelformet område rundet byene Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda og El Puerto de Santa Maria i Andalusia.

Det spesielle jordsmonnet og beliggenheten mellom elven Guadalquivir og Atlanterhavet gjør området unikt og at sherry bare kan lages her.

Druen som benyttes er nesten utelukkende palomino som trives i dette hete og tørre klimaet. Pedro ximenez-druen brukes også i et visst monn, men mest for å søte opp den såkalte creamsherryen.

Allerede ved innhøstningen og under gjæringen gjøres den første kvalitetsbedømmelsen. De minst delikate vinene gjæres helt ut og fylles i fat for å bli oloroso, en oksidert sherrystil som betyr en vakkert gyllenbrun vin med smak av nøtter og tørket frukt.

Den beste vinen helles også på fat, men for å bli fino, og får lov til å danne et tykt lag av gjærceller på toppen. Dette er det som kalles flor og som hindrer vinen fra å oksidere samtidig som den får en karakteristisk smak. Etter noen års lagring og jevnlig påfyll av ung vin, er finoen klar til å tappes.

En annen stor hemmelighet ved sherryens unike karakter, er solerasystemet (solera etter suelo=gulv). Det går enkelt forklart ut på at fatene stilles oppå hverandre etter alder på innholdet. Når det er tid for flasketapping, tas det fra det nederste fatet, altså det eldste, og en tilsvarende mengde som er tappet, fylles på fra fatet over. Slik fortsetter det til det øverste nivået er nådd. Dette fatet fylles opp med helt fersk vin. Solerasystemet sørger altså for en blanding av mange årganger.

De største sherrybodegaene er Gonzalez Byass/Tio Pepe, Osborne, Sandeman, Garveys, Harveys, Terry och Domecq. De aller fleste bodegaene har guidete turer med prøvesmakinger.

Ana Cabestreros sherrytips

Fino
Den mest populære sorten i Spania og en favoritt til ulike typer tapas. Den er tørr med en meget spesiell og forfriskende smak som gjør den ekstra velegnet som aperitiff. Den skal serveres kald og er perfekt til nesten alle typer skalldyr, rekesuppe, sushi eller en iskald gazpacho. Til og med enkelte oster fungerer godt sammen med en fino. Det samme gjelder for den litt lettere bror, manzanilla som bare lages i Sanlucar de Barrameda.

Amontillado
En sherry med en veldig tydelig smak av nøtter. Den er også tørr og bør serveres avkjølt. Passer veldig godt sammen med kaldt kjøtt som kalkun eller til fisk. Eller hvorfor ikke hvitløkfreste sjampinjonger. Modne oster er også en herlig kombinasjon.

Oloroso
Dyp gullfarget med en intens smak. Også denne er tørr. Perfekt til pata negra, chorizo eller annet smaksrikt kjøtt.

Cream
Mahognyrød og den eneste søte typen. Den har ofte mye preg av tørket frukt, særlig rosiner. Passer fint til sjokolade, en del oster og mange typer desserter.

Besøk Jerez de La Frontera

Byen
Rundt 190.000 innbyggere. Ligger i vestre Andalusia, ikke langt fra havnenbyen Cadiz. Og bare noen mil fra Atlanterhavet. Selve byen er veldig spansk i stilen, og det er rundt torget Plaza del Arenal og Calle Larga det meste skjer.

Slik kommer du dit
Det er kort vei fra Malaga, kun to timer med bil, enten langs kysten, eller via Sevilla. Det finnes også en flyplass i Jerez som betjenes av blant andre Ryanair. Det er imidlertid ikke langt til Sevillas flyplass.

Beste tid på året
Fra desember til april. Da er temperaturen veldig behagelig. Om sommeren ligger den nemlig på rundt 40 grader.

Hvorfor dra dit
Selvsagt for den fantastiske sherryen og alle bodegaene. Det store mauriske slottet, Alcazar, midt i byen er dessuten en turistmagnet. Men Jerez er også veldig kjent for sin levende flamencokultur. I og rundt sigøynerbydelen Barrio de Santiago finnes 16 flamencoklubber (blant andre Tio de Parilla som anbefales på det sterkeste) og på det store Teatro Villamarta holdes ofte veldig bra flamencoshow. Den beste skal være på Tabalo del Bereber i Calle Cabezas 10.

Fra 22. februar til 8. mars arrangeres dessuten det som regnes som verdens største flamencofestival.

Byen har også en av verdens fineste rideskoler, Real Escuela Andaluza Del Arte Equestre som har oppvisninger hver tirsdag og torsdag rundt lunsjtider.

Hvor spiser du
Liker du spansk mat uten fiksfakserier er Jerez som de fleste andre byer. Restaurantene som utpeker seg er La Mesa Redonda, La Carboná, La Casa del Arroz og Trocha. Ellers anbefales tapas hos La Moderna, Bar Juanito, El Gallo Azul eller Barbiana. Tilbudet av tapasbarer er stort og oftest mer spennende enn restaurantmenyene.

Aktiviteter
Utenom sherrysmaking, flamenco, hesteoppvisning og kirkebesøk, er en spasertur i Barrio Santiago (som når pusses kraftig opp) et must.

Bare noen mil unna ligger dessuten kystbyene Sanlucar de Barrameda og El Puerto de Santa Maria med et stort tilbud av fiskerestauranter og egne sherrybodegaer.

Overnatting
Det finnes hotell i alle prisklasser. Et godt alternativ er Nuevo Hotel i Calle Caballeros 23, noe dyrere er Hotel Bellas Artes, Plaza de Arroyo 45, La Fonda Barranco i Calle Barranco 12 eller Hotel San Andres, Calle Morenos 12. Det finnes også mindre pensiones i sentrum som er svært billige. 

Les mer her: www.webjerez.com

Tekst: Urban Nilmander                                  
Foto: Carin Tegner

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her