La barna fikse maten selv i ferien

Hva tror du ungene forer seg med når de er alene hjemme i ferien? Her er alternativene de kan fikse selv.

Denne artikkelen skal du sende til barnet ditt og be ham eller henne starte å lese herfra .

Kul feriemat

Imponér kompisene dine med hjemmelaget burger og en frisk smoothie. Eller kanskje du heller vil slappe av i sofaen med en deilig sandwich og en kopp rykende varm kakao?

Oppskriftene nedenfor gir deg noe godt å spise og drikke i hele ferien. Vi lover deg at dette er retter du fikser å lage.

Flere oppskrifter for barn og unge finner du i Apéritifs egen kokebok for barn .

Drikke:

Eggende varm sjokolade

Antall porsjoner

4-6

Ingredienser

1 ½ plate kokesjokolade
1 l melk
3 eggeplommer
Marshmallows
litt kakao eller cappucinokrydder

Fremgangsmåte

Brekk sjokoladen i biter og rør den ut i litt kokende vann. Tilsett melk og kok det lansomt opp under visping. Avkjøl  noe, tilsett eggeplommene og varm sjokoladen igjen til den tykner - den må ikke koke! Server drikken straks, gjerne med marshmallows og dryss av kakao- eller cappucinokrydder. Pynt gjerne med friske urter, mynte eller sitronmelisse.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Shady lady

Antall porsjoner

1

Ingredienser

2 dl skogsbær- eller vaniljeyoghurt
½ banan
2 dl frosne blåbær, bringebær, bjærnebær etc.

Fremgangsmåte

Ha yoghurt, banan og frosne bær blenderen og kjør til alt er most (det er viktig å ha i yoghurten først, slik at kniven i blenderen ikke ødelegges av de frosne bærene).

Hell alt i et høyt glass og server smoothien umiddelbart.

Sendt inn av

Foto: melk.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Matretter:

BLT-sandwich for barna

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

400 g bacon
12 skiver grovt brød , ristet
2 tomater i skiver
16 blad romanosalat

Dressing:
8 ss lettmajones
4 ss melk
2 fedd finhakket hvitløk
1 ts salt
1 ts pepper

Fremgangsmåte

Rør sammen dressingen. La den gjerne stå og trekke en stund.

Sprøstek baconskivene. Legg dem over på kjøkkenpapir for fettavrenning.

Fordel salat og tomatskiver på to brødskiver, legg på bacon og topp det med dressing. Gjenta det hele. Legg de siste brødskivene oppå, trykk sandwichen lett sammen og del den i to diagonalt.

BLT er forkortelse for bacon, lettuce og tomato. En klassisk sandwich fra Amerika.

Tips: Enkleste måten å sprøsteke bacon på er å kle en langform med aluminiumsfolie og legge baconskivene utover. Stek i ovnen på 175 grader til gyldent og sprøtt.

Flere smørbrød

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pastasalat med amerikansk vri

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 pakke kjøttdeig av svin
2 ss margarin eller olje til steking
2 ss chilisaus eller barbequesaus
2 dl pasta (gjerne fullkornpasta)
2 pakker ferdigkuttet salatblanding
3 tomater
1 pakke sukkererter

Fremgangsmåte

Stek kjøttdeigen i en stekepanne med margarin/olje. Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Skyll og kutt opp grønnsakene. Bland den ferdigkokte pastaen sammen med salatmiksen og de andre grønnsakene.

Fordel pastasalaten på tallerkenene og strø over den stekte kjøttdeigen.

Serveres med brød og gjerne med dressing.

Gode salater

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Porsjonspizza med salamipølse

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

1 ½ dl lunkent vann
½ pakke gjær
2 ss olje
Ca. 4 dl hvetemel
Ferdig tomatsaus
Tomater i skiver
Salamipølse i biter
Oliven
Oregano, frisk finhakket eller tørket
Revet ost

Fremgangsmåte

Rør gjær ut i det lunkne vannet, ha i olje og halvparten av melet. Rør godt sammen. La røren heve i 10 minutter.

Tilsett salt og resten av melet og kna til deigen kjennes glatt og smidig og la den hvile litt.

Del deigen i to og klem delene ut til to tynne leiver. Legg de på et stekebrett med bakepapir og fordel sausen over.
 
Dryss på ost. Skjær tomatene i skiver og legg de på sausen sammen med salami og stek pizzaene midt i ovnen på 225 grader i 8 - 10 minutter.

Oppskrifter på pizza

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Enkel lasagne

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 15 minutter

Ingredienser

250 g kjøttdeig eller karbonadedeig
ca 5 dl ferdig pastasaus (eller denne oppskriften  - følg link)
1 ss tomatpuré
2 dl matfløte
200 g ferdig gratineringsost eller revet Jarlsberg eller Norvegia
6 lasagneplater

Fremgangsmåte

Brun kjøttdeig i en varm panne. Tilsett pastasausen sammen med tomatpuré og la trekke i noen minutter.

Ha i matfløte og kok litt til før du trekker pannen av platen og blander inn det meste av gratineringsosten. Smak på sausen om den er passe krydret, tilsett eventuelt litt mer krydder etter ønske.

Legg kjøttsaus og lasagneplater lagvis i en avlang form til formen er full. Dryss resten av osten over og sett formen i ovnen. Stekes på 180 grader i ca 45 minutter.

La lasagnen stå noen minutter slik at den får satt seg litt før du begynner å forsyne deg av den.

Det smaker deilig med hvitløksbrød ved siden av.

Oppskrifter med pasta

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grove pannekaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

4 egg
2 ½ dl sammalt hvete, fin
1 dl havregryn
3 ½ dl hvetemel
1 l lettmelk
½ ts salt
2 ss smør, smeltet

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene. La røren stå og svelle i ca. 15 min.

Stek pannekakene på middels høy varme og server med cottage cheese blandet med syltetøy.

Denne røren er mye for fire personer, men den holder seg godt i kjøleskapet i flere dager. Røren kan også fryses.

Oppskrifter på pannekaker

Tips: Prøv gjerne salt fyll i pannekakene slik som ost og skinke eller egg.

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hamburger med dressing

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

400 g kjøttdeig/karbonadedeig
2 ss potetmospulver
½ ts salt
¼ ts pepper, eller to drag med kvernen
ca 1 dl melk

Dressing til hamburger:
Nok til 4-6 burgere
2 dl rømme
1 ts sitronsaft
2 ss finhakket gressløk
¼ ts pepper, eller to drag med kvernen

Fremgangsmåte

Hamburgerne:
Kna sammen deigen med hendene og tilsett salt, pepper og potetmospulver. Tilsett melk i to omganger, kna godt mellom hver gang du heller i melk.
 
Del deigen i 4 eller 6 like store deler, lag runde boller og trykk dem litt flate. Stek hamburgerne på middels høy varme, eller grill de.
 
Dressing:
Mål opp rømmen, ha den over i en liten bolle og rør rundt. Skjær over en sitron, press ut litt saft. Rens og finhakk gressløken.
 
Bland sitronsaft og gressløk i rømmen, rør rundt og smak.

Slik legger du opp en ferdig burger på brød:
Del hamburgerbrødet i to, legg på noen salatblader, hamburgeren, en tomatskive og litt løk eller gressløk, og til slutt litt dressing og brød på toppen.
 
Burgeren kan også serveres uten brød. Da kan du lage smilefjes på burgeren hvis du har lyst. Bruk strimler av rød paprika eller ketchup som munn, gressløk til nese og maiskorn som øyne.
 
Server dressingen ved siden av og brød til.

Flere hamburgere

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pølseform for de minste

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 ss smør
2 røkte kjøttpølser (andre pølser kan også brukes)
1 pose potetmospulver
2 ss ketchup
1 boks hermetiske maiskorn
2 ½ ss revet hvitost

Fremgangsmåte

Smør en ildfast form. Lag potetmos som anvist på pakken. Legg mosen i bunnen av formen.
 
Skjær opp pølsene i biter eller form dem etter ønske. Legg pølsebitene over potetmosen. Sprut på ketchup 
 
Legg på maiskorn og dryss over osten. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter på 250 grader.
 
Serveres gjerne med salat.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Søte fristelser:

Amerikanske brownies

Antall porsjoner

20-24

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

Deig:
220 g mørk kokesjokolade
2 ss smør
2 store egg
1¼ dl hassel- eller valnøttkjerner
½ ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Fyll:
1 pakke Philadelphia-ost (nøytral)
1 ss smør
½ dl sukker
1 egg
1 ss kveitemjøl
½ ts vaniljesukker
½ ts bakepulver

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader. Dekk en langpanne med bakepapir.

Deig:
Smelt smør og sjokolade over vannbad. Ta bollen opp av vannet og avkjøl litt før ett og ett egg piskes lett inn.

Hakk nøttene og bland med det tørre. Bland alt saman til en deig. Fordel ca. halvparten av deigen i formen.

Fyll:
Rør alle ingrediensane godt sammen. Fordel den oppå deigen i formen. Ha på resten av deigen med skje i klatter.

Dra en gaffel gjennom deigen slik at den blir lett marmorert.

Stek kaken på nederste rille i ca. 25 min. Den skal være litt klissete inni, men det skal ikke feste seg deig på en kniv eller pinne når den er ferdig.

Løft kaken over på rist og avkjøl litt før den skjæres i firkanter.

Deilige sjokoladekaker

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen