Lær av kokkene

Roar Hildonen på Kontoret Bar og Brasserie er en ivrig forkjemper for drinker med så naturlige og gode råvarer som mulig. Og mener at bartenderne har mye å lære av sine kokkekolleger. Både når det gjelder kunnskap om råvarene og det å smake på varene
23 April 2004 - 12:39

- I begynnelsen, da vi dro i gang Kontoret cocktailbar, brukte vi pulverjuicer og det fungerte rimelig bra. Men etter hvert gikk vi helt over til friskpresset fruktjuice og det ble en annen verden. Og en mye mer ekte bar siden det var slik alle de nå så legendariske bartenderne jobbet. Bare med en stor forskjell, nemlig at det er mye lettere i dag siden vi har langt flere hjelpemidler, sier Roar Hildonen, Norges mest profilerte bartender de siste årene med mange mesterskap i inn- og utland bak seg. Kontoret Bar & Brasserie som i fjor feiret ti års jubileum ble dessuten kåret til Beste barkart i 2002 av Apéritif, Vin & Brennevinimportørenes Forening og Den Norske Vinkelnerforening.

Men å erstatte all sourmix med friskpresset frukt skaper nye utfordringer: - Alle mixer er ensartete produkter som smaker det samme hver gang. Og gir derfor et standardisert resultat, greit men ikke mer. Friskpresset juice derimot er aldri helt identisk fra den ene dagen til den andre. Dermed kan du ikke lenger mikse drinkene mekanisk etter oppskriften du følger når du bruker en mix, påpeker Hildonen og fortsetter: - Når du bruker friske fruktsafter, må du alltid smake på drinken, eller i hvert fall juicen, før du serverer den. Med det kjente sugerørknepet er det en smal sak. Hvis drinken er for syrlig, er det lett å justere med litt sukkerlake.

Så nypresset som mulig
Et annet viktig forhold er holdbarheten. Mens en sourmix kan stå i romtemperatur, må friskpresset juice oppbevares i kjøleskap. - Selv om den kan stå over natten og en dag til, er den utvilsomt aller best nypresset. En daiquiri laget med flere dager gammel limejuice er ikke bedre enn en med limemix, hevder Hildonen.

Derfor er det optimale å presse den à la minute, til hver bestilling. For med en gang en frukt deles, starter oksideringen og den akselererer med økende temperatur. De viktige C-vitaminene er dessuten de første som forsvinner. Smaken forringes og flater raskt ut. Derfor er det tvingende nødvendig med lav temperatur samtidig som juicen bør oppbevares i små glass- eller plastbeholdere med så liten overflate som mulig og selvsagt må det brukes lokk eller plastfilm.

For mange er dette mer romantikk enn virkelighet og en kilde til diskusjon med de som sitter på pengesekken. Men Hildonen anbefaler på det sterkeste å ikke avfeie en omlegging av barens råvarepolicy og arbeidsmetodikk av den grunn. - Det viktigste er at du vet hva som er det optimale og jobber så tett opp mot målet som mulig. Etter kort tids utprøving når du har fått en følelse med hvor mye du bruker av de viktigste juicetypene, vil du ikke ha noe særlig svinn. Og skulle du ha fruktsafter til overs etter endt dag, blir de den herligeste fruktcocktail som du kan servere de ansatte i stedet for oppgjørspilsen, foreslår han.

Hver frukt forskjellig
Til pressing av juicen benytter elektriske presser. Massering av lime og sitron med påfølgende håndpressing er naturlig nok for tidkrevende, også for Hildonen. - Det er viktig å være oppmerksom på at det er stor forskjell på fruktpresser. Noen skviser frukten så hardt at for mye bitterstoffer kommer med i juicen. Det er særlig et problem med den hvite delen av skallet på sitrusfruktene. Får du med noe av det, blir ikke juicen god og da må den justeres med mye sukker, og da blir den naturlige balansen mellom syre og sødme forrykket, understreker han.

Hver frukt er imidlertid forskjellig selv om den kommer fra samme leveranse. Og sesongvariasjonene er selvsagt store. - Du må lære deg å være kritisk til kvaliteten på frukten, og lære deg om de ulike fruktenes egenskaper, og i hvert fall om de viktigste, nemlig sitrusfruktene. Du må vite hvordan topp sitronsaft skal smake, og kjenne når den ikke er god nok, sier han.

Derfor må du også være påpasselig med hva du har i barkartet. Drinker basert på sesongfrukt bør du unngå, og heller kjøre dem som dagens eller ukens drink. Sitrusfrukter som sitron, lime, appelsin og grapefrukt er standard ingrediens og dekker mesteparten av behovet for juice. Disse fruktene er mulig å få tak i hele året og av relativt stabil kvalitet. Det gjør at bararbeidet blir rasjonelt.

Sitrusfruktene er en yndet ingrediens også på grunn av skallet. Det som er viktig å huske på er å vaske dem godt før bruk. Det gjøres enkelt ved å legge dem i kaldt vann tilsatt litt eddik. Hvis du velger økologisk frukt, som er det aller beste du kan bruke i baren, slipper du imidlertid å tenke på dette.

Syndes mot klassikerne
Kunnskap om frukt er noe som hver enkelt bartender selv må erverve siden det overhodet ikke undervises i dette området i de etablerte barskolene. - Det første en kokk lærer seg er "smak på maten", og det er nettopp det som skiller en god fra en middelmådig kokk, slår Hildonen fast. Ikke rart at han diskuterer og tester ut mye i samarbeid med kokkene på Kontoret.
Som for eksempel hvordan du skal løfte en fruktsmak med en annen. - Jeg bruker alltid lime sammen med bløte frukter som mango og papaya. Forskjellen i smak er stor, sier han og anbefaler alle bartendere å eksperimentere mer selv.

Siden altfor få bartendere smaker på varen før de serverer den, syndes det mye mot de klassiske drinkene. - Jeg prøvde en gang mai tai på et utall barer i Berlin. Bare én var slik en ekte mai tai skal være. Det skyldes at altfor få vet hvordan drinkene egentlig skal smake, sier han.

Siden de fleste frukter modnes under transporten til Norge, vil smaken aldri blir 100 prosent solmoden. Derfor smaker eksempelvis en tropisk drink i Karibia ikke det samme på våre breddegrader selv om oppskriften er den samme. - Ananas er vel den frukten som jeg har best erfaring med når det gjelder å gi juice med skikkelig god og moden smak, og veldig vanskelig å erstatte med kartong eller boksjuice. Rosa grapefrukt er også jevnt god, sier Hildonen.

Organiseringen viktig
Hildonens største lidenskap er definitivt blodappelsin som har sesong fra desember til april. Men også hvit fersken som har en enda kortere sesong. Blodappelsinjuice er umulig å erstatte. Hvit fersken finnes imidlertid som frossen fruktpuré, og er det som brukes utenom sesongen på Harry's Bar i Venezia som er kilden til cocktailen Bellini. Når det gjelder jordbær som også er en klar om enn mer hjemlig sesongvare,anbefaler Hildonen norske jordbær som fryses ned hele mens kvaliteten er på topp.

Hildonen er en hyppig foredragsholder for bransjen og mange opplever ham som for lite realistisk når han forteller hvordan en virkelig god bar skal drives: - Skal du bli bedre enn naboen, må du ha ambisjoner. Og ønsker du å overleve på lengre sikt, må du ha evne til fornyelse. Hvis du lukker øynene for endring, blir du en dag forbikjørt, og da er det for sent. Da kan du sitte der med konseptet ditt som er gått ut på dato, understreker Hildonen.

Organiseringen av arbeidet i baren er en gjenganger på Kontorets dagsorden:  - Vi har bygd om baren 7-8 ganger siden oppstarten for å få den så effektiv som mulig, for der er det mye å hente når du skal jobbe med en arbeidskrevende barmeny. Men du skal også være veldig rask med å kaste ut drinker av kartet som ikke fungerer. Det er ingen vits i å tilby noe som ikke frister gjestene.

Ren nytelse

Fremgangsmåte

Alt blandes forsiktig i en kald mugge og helles forsiktig over i et kaldt champagneglass. Pyntes med en 1/8 skive blodappelsin på glasskanten.

Dette er en sesongbasert cocktail som bare kan serveres i perioden desember til april, når det er tid for blodappelsin. Den ble laget første gang i forbindelse med åpningen av Puro Ristorante i Trondheim.

Sendt inn av Roar Hildonen,Kontoret Bar & Brasserie, Trondheim

Vurder oppskriften

Sangrita II

Sangrita II

Fremgangsmåte

Kjør alle ingrediensene unntatt tomatjuicen i blenderen til alt er finknust. Rør sammen tomatjuicen og innholdet i blenderen i en mugge og smak til med salt og pepper. Det hele kjøles ned et par timer før servering. Det er viktig at sangrita serveres kald.

Serveres i et shotglass med 4 cl fatlagret, avkjølt tequila i et shotglass ved siden av! Drikk først av tequilaen, så av sangritaen - og fortsett slik, annenhver gang.

 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Roar Hildonen,Kontoret Bar & Brasserie, Trondheim

Vurder oppskriften

Kyoto drinkoppskrift

Kyoto drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll håndshakeren med isbiter og ha i alle ingrediensene unntatt sodaen.
  2. Shake kraftig i ca 6-8 sekunder.
  3. Hell drinken usilt over i et stort longdrinkglass slik at isbitene og myntebladene også blir med.
  4. Fyll opp drinken med soda og rør forsiktig om.
  5. Pynt med en sitronbåt og evt mer mynte.

Her er oppskriften på hjemmelaget pasjonsfruktsirup

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Roar Hildonen,To Rom og Kjøkken, Trondheim

Vurder oppskriften

Granateple Margarita

Granateple Margarita

Fremgangsmåte

Klargjør et kaldt cocktailglass med saltkant. Shake alle ingrediensene med is og sil drinken over i cocktailglasset. Pynt med limebåt.

En svært elegant og smakfull variant av fruktmargarita. Må prøves.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Roar Hildonen,To rom og kjøkken, Trondheim,tidl ved Kontoret Bar & Brasserie, Trondheim

Vurder oppskriften

Eirik Raude drinkoppskrift

Eirik Raude drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Sendt inn av Roar Hildonen

Vurder oppskriften

Bloody Spiced Planter's Punch

Fremgangsmåte

Shakes og serveres i et stort longdrinkglass med knust is. Pyntes med en blodappelsinbåt.

Dette er en drink der jeg åpenbart har latt meg inspirere av originalen Planter's Punch. Drinken ble skapt som en "leip", men da jeg testet den første gang ble jeg positivt overrasket, og jeg har siden servert den med stor suksess.
Juster mengden grenadin etter hvor søt blodappelsinen er.

Sendt inn av Roar Hildonen,Kontoret Bar & Brasserie, Trondheim

Vurder oppskriften

Roars varme fristelse drinkoppskrift

Roars varme fristelse drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Sendt inn av Roar Hildonen,To rom og kjøkken, TrondheimTidl. ved Kontoret Bar & Brasserie, Trondheim

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her