Julemat

Lag dine egne julegodter

Prøv en av disse 13 oppskriftene på hjemmelaget juleknask som brente mandler, marsipan, karameller, knekk og trøfler.

«..vil så gjerne ha litt julegodter», synger vi i På låven sitter nissen. Klart vi vil det, nå som det snart er jul.

Hjemmelaget best

Og selv om butikkene bugner av ferdige løsninger på søthungeren, smaker de hjemmelagete julegodteriene alltid best.

Flere oppskrifter på julegodter

Julekarameller står i en særstilling, selvsagt sammen med klassikeren Brente mandler.

Etter å ha studert den franskinspirerte oppskriften vår kommer du ikke til å gå forbi kassen med mandler i løsvekt neste gang du er i butikken.

Flere oppskrfiter med mandler

Ikke er det vanskelig heller, og slett ikke farlig, selv om det verserer skrekkhistorier om folk som har brent seg stygt på karamellkjelen.

Hva med en trøffel?

Følg oppskriftene, og du får et vellykket og ikke minst smaksrikt resultat.

Vegrer du deg fortsatt for karamellkoking, er trøfler et godt alternativ. Her får du oppskrifter på alle typer, så valget er ditt.

Knekk, nougat og brente mandler

Sesamknekk

Antall porsjoner

30

Ingredienser

1 dl kremfløte

1 dl lys sirup

1 ¼ dl rørsukker

1 ss vaniljesukker

1 dl sesamfrø

Fremgangsmåte

Rist sesamfrøene i en tørr stekepanne. Sett de så til side.

Bland alt utenom sesamfrøene i en stor bolle som tåler mikrobølgeovn. Rør om. Kok på 750 W i 6 minutter. Rør om.

Kok i ytterligere 2 minutter. (Mål eventuelt temperaturen til røren med et termometer. Den bør være 135 grader).

Bland inn sesamfrøene. Ha over i små former.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Franske brente mandler

Ingredienser

5 dl hele mandler med skall
0,7 dl sukker
½ ts salt
2 ss honning
2 ss vann
2 ss mandel- eller rapsolje

Fremgangsmåte

Først skal du riste mandlene. Fordel mandlene på en bakeplate (usmurt) og sett inn i kald ovn.

Sett ovnen på 175 grader. Åpne ovnsdøren innimellom og rør i mandlene. Mandlene skal være i ovnen ca 15 minutter.

Bland sukker og salt.

Bland honning, vann og olje i en vid stekepanne. Skru opp varmen til middels styrke og la blandingen koke opp mens du rører.

Tilsett de ristete mandlene og la koke videre til all væsken er absorbert. Med en gang det har skjedd, heller du mandelmassen over i en glassbolle.

Dryss over sukker-salt-miksen og bland godt. Hell alt over på et smurt bakepapir eller silikonmatte for avkjøling. Oppbevares tørt i en kakeboks el.l.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Knekk med kokos

Ingredienser

2 dl kremfløte
2 dl sukker
2 dl lys sirup
1 ss meierismør
2-3 ss kokosmasse

Fremgangsmåte

Bland fløte, sukker og sirup i en vid kjele. La blandingen koke uten lokk på svak varme ca. 1 time. Rør i blandingen under kokingen.

Hell noen dråper knekk i en skål med kaldt vann. Hvis det går lett å forme en slett kule, er knekken klar.

Ha i smør og kokosmasse og hell knekken i konfektskåler og la den stivne.

Julegodter for store og små

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hvit nougat

Ingredienser

250 g sukker
2 dl vann
300 g honning
200 g pistasjer, mandler og pinjekjerner
3 eggehviter
Nattverdspapir (ikke nødvendig)

Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker helst i en kopperkjele, men en tykkbunnet kjele av annet materiale går også. La koke i cirka fire minutter eller til en dråpe av sukkerlaken i kaldt vann lar seg forme til en kule. Varm opp honning i en annen kjele. Bland sirupen og honningen.

I mellomtiden ristes nøttene i tørr steikepanne til de blir gylne og eggehvitene piskes stive med en klype salt.

Tilsett den varme sirupen i eggehvitene under jevn lett pisking. Fortsett med kraftigere pisking i 10 minutter til massen er avkjølt. Tilsett nøttene. Hell blandingen i en kakeform kledd med vanlig bakepapir eller det spesielle nattverdpapiret som gir den hvite nougaten den karakteristiske overflaten. Sett i kjøleskap i minst 12 timer. Dypp formen i kokende vann for å løsne fra papiret. Skjær i passende biter og legg på et serveringsfat.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marsipan

Konfektbiter med marsipan

Ingredienser

3 eggeplommer
60 g sukker
120 g revne hasselnøtter
revet skall av ½ økologisk appelsin
1 pk kjeks med sjokoladeglasur
Grønn marsipan
Kandiserte fioler

Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Tilsett hasselnøtter og revet appelsinskall.

Del kjeksen i passe biter og legg fyllet mellom to kjeksbiter. Pynt med remser av grønn marsipan og kandiserte fioler eller dekk hele kaken med marsipan.

Flere søte munnfuller

Tips: Bruk kun det gule på appelsinskallet, det hvite smaker bittert. Husk å vaske appelsinen før du river skallet.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marsipanmus

Antall porsjoner

ca 36 mus a 25 g

Ingredienser

500 g mandler
500 g melis
1 ts tragant
1 ss eggehvite
Brun pastafarge eller litt kakao
Rosa pastafarge til nese
Smaksstoffer som konjakk, sherry eller likør

Minimuffinsformer for å sette mus i

Fremgangsmåte

Marsipan:
Skold mandlene og tørk dem godt.

Mal mandlene i en foodprosessor. Gjør dette gjerne to ganger og siste gang med melis.

Bland inn eggehvite og tragant og jobb med marsipanen til den får en fin konsistens.

Pakk marsipanen i plast og la den hvile i 2-3 timer i kjøleskap.

Farging og forming:
Del marsipanen i 3 deler hvor to deler veier ca 450 g og en del 100 g.

Farg den ene delen på 450 g brun. La den andre være hvit.

Delen på 100 gram farges rosa.

Kroppen til musen er formet som en dråpe og veier ca. 25 g. Sett dråpen med den tykke delen ned i muffinsformen.

Stikk hull til øyne. Sett en liten rosa ball på nesetippen.

Lag en liten ball av marsipan (ca 1 cm) og trykk denne litt ned mot benkeplaten. Lag en mindre ball av rosa marsipan og legg denne oppå. Del dette i to like store deler med kniv og du har laget ørene.

Sett disse på musen.

Lag en tynn hale ved å rulle ut en tynn pølse og sett på bak.

Musa er ferdig.

TIPS :
For en mer voksen smak kan cognac eller likør tilsettes marsipanmassen. Dette gjøres samtidig som eggehviten has i.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gammeldags julemarsipan

Antall porsjoner

25

Ingredienser

1 dl kremfløte

1/2 dl hvetemel

50 g mandler

300 g melis med valgfri smak

Fremgangsmåte

Kok opp fløte og mel mens du rører godt. La det avkjøle. Skåld og finmal mandlene. Bland dem med melgrøten. Elt inn melis til det blir en smidig masse.

Form marsipanen til figurer, brød med fyll eller fylte sjokolader.

Forslag til fylte sjokolader:

1. Ta en halv porsjon marsipan og smak til med 5 ss rom. Del marsipanen i 40 biter, som rulles til kuler. Legg en halv valnøtt på hver kule. Dypp kulene i smeltet sjokolade.

2. Ta en halv porsjon marsipan og del den i 40 biter. Trykk bitene flate, legg en liten bit nougat på og rull marsipanen rundt. Dypp bitene i smeltet sjokolade.

3. Ta en tredel av en porsjon marsipan og bland den med finhakket, tørket frukt. Rull små kuler, som dyppes i smeltet sjokolade. Pynt med tynne strimler appelsinskall.

4. Ta en tredel av en porsjon marsipan og rull den til små kuler. Dypp kulene i smeltet sjokolade. Pynt med kakepynt.

5. Ta en tredel av en porsjon med marsipan og tilsett 3 ss likør. Form marsipanen til trekanter og dypp dem i smeltet, mørk sjokolade. Pynt med kakepynt.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Karameller

Pepperkakekaramell

Antall porsjoner

35

Ingredienser

1 dl kremfløte

½ dl lys sirup

½ dl sukker

½ ts pepperkakekrydder

Fremgangsmåte

Bland kremfløte, sirup, sukker og pepperkakekrydder i en stor glassbolle.

Sett i mikrobølgeovn på full effekt (700 W) i 5 minutter. Rør rundt og kok i ytterligere 2 minutter på full effekt.

Tøm massen over på smurt aluminiumsfolie. La pepperkakeknekken avkjøles.

Klipp i biter og pakk inn i folie.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Aniskaramell

Antall porsjoner

40

Ingredienser

2 dl kremfløte

2 ss hel anis

1 ½ dl lys sirup

½ dl lys sirup

2 dl rørsukker

Fremgangsmåte

Ha fløten og anisen i en kasserolle. Kok opp og la det putre i 10 minutter. Sil bort anisfrøene.

Tilsett sirup og sukker og kok i ca. 20 minutter.

Ta en kuleprøve for å sjekke om karamellen er passe fast eller bruk et termometer (120-125  grader).

Hell over i en form (ca. 12 x 20 cm). La det stivne. Kutt i biter og pakk inn i papir.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjokoladekarameller med muscovadorørsukker

Antall porsjoner

40

Ingredienser

100 g smør eller margarin

½ dl kakao

2 dl kremfløte

3 dl mørkt muscovadorørsukker

1 dl lys sirup

2 ss fairtrade vaniljesukker

100 g mørk sjokolade

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kasserolle, og kok opp.

La småkoke til temperaturen er 125 grader. Rør av og til.

Det er enklest å bruke et steketermometer, men det går også an å teste ved å dryppe litt av karamellmassen i et glass kaldt vann:

Hvis den blir en rund, halvmyk karamell, er den klar. Det tar ca. 30–40 minutter før massen får riktig temperatur.

Hell karamellmassen i en form med bakepapir, og la den stivne. Del karamellen i passe store biter.

Smelt sjokoladen over vannbad, og dypp hver av bitene i sjokoladen. Legges på rist for å stivne.

Pakk eventuelt inn karamellene i pent papir.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Trøfler

Trøffelkake

Antall porsjoner

20

Ingredienser

3 dl kremfløte

2 ss lys sirup

1 ts fersk finrevet ingefær

300 g mørk sjokolade

2 dl mandelmakroner (Cloetta) eller kakesmuler

2 dl blandede nøtter

2 dl små gelébåter med bringebærsmak

Fremgangsmåte

Kok opp fløte, sirup og ingefær. Del sjokoladen i biter og ha den i kjelen.

Rør til all sjokoladen er smeltet.

Kle en avlang form med aluminiumfolie.

Dekk bunnen i formen med et lag av sjokoladerøren.

Bland deretter i makroner/kakesmuler, nøtter og gelébåter.

Hell resten av sjokoladeblandingen i formen. Settes kjølig. Skjæres i ruter ved servering.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pepperkaketrøfler

Antall porsjoner

25

Ingredienser

1 dl kremfløte

75 g usaltet smør

3/4 dl melis

2 ss lys sirup

1 ts malt kanel

1/2 ts malt ingefær

1 krm malt kryddernellik

200 g lys sjokolade

Pynt:

10–12 pepperkaker

Fremgangsmåte

Bland fløte, smør, melis, sirup og krydder i en kasserolle, og kok opp.

Bryt sjokoladen i små biter, og rør ned i den varme fløteblandingen. Rør til sjokoladen har smeltet.

Settes i kjøleskap for å stivne. Knus pepperkakene.

Form kuler av trøffelmassen, og dypp dem i pepperkakesmulene. Oppbevares tørt og kjølig.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Trøfler til julekalenderen

Antall porsjoner

25

Ingredienser

1 dl kremfløte

50 g smør 


¾ dl mørkt muscovadorørsukker 


300 g mørk sjokolade 70 % kakaoinnhold

Smakstilsetning:

½ ts malt kardemomme eller

1 ss konjakk og 1 ss sterk, kald kaffe eller 


1 ts pepperkakekrydder 


Glasur:

200 g sjokolade

melisglasur

Fremgangsmåte

Hakk sjokoladen i biter. Kok opp smør, muscovadorørsukker og fløte.

Bland i valgfri smakstilsetning og sjokoladebitene, og rør til det er en jevn masse.

Bre ut trøffelmassen i en foliekledd form.

Sett den i kjøleskapet til neste dag, så trøffelen blir helt fast. Trykk ut biter med en form eller skjær ut biter og trill eventuelt kuler. Sett dem i fryseren.

Smelt sjokoladen i vannbad. Dypp bitene i sjokoladen, og legg dem på et fat som settes i kjøleskapet.

 

Adventskalender:

24 nummererte trøffelbiter

Lag litt forskjellige smaker på trøflene. Legg dem i former, avkjøl dem.

Stikk ut biter eller skjær terninger. Eventuelt trill dem til kuler.

Dypp bitene i smeltet sjokolade og skriv datoene på dem med en glasur av 1 eggehvite, 5 dl melis og ½ ts eddik eller sitronsaft.

Eller legg trøflene i små esker som er nummererte fra 1-24, så blir det en liten julegave hver dag.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen