Julemat
(Bilde: Murika)

Lag et sildebord

Lag en ny førjulstradisjon i år, be til et rikholdig sildebord med retter du enkelt lager selv. Oppskrifter og drikkeforslag får du av oss.

Mens alt dreier seg om lutefisk, rakfisk og pinnekjøtt i disse førjulstider, er den fantastiske silda kommet helt i bakgrunnen. Og det er skikkelig ufortjent, for den er svært fleksibel og passer inn i de forskjelligste smakskombinasjoner.

Våre svenske og danske naboer er langt flinkere til å holde gode sildetradisjoner i hevd. Og så vet de dessuten å sette pris på den hyggelige stemningen et skikkelig sildebord skaper. 

Alt lages i forveien

Et sildebord består som oftest av kalde retter, men svenskenes Janssons fristelse er en varm klassiker samtidig som dansk marinert stekt sild er i en klasse for seg. Men du kommer langt ved å satse kun på kalde silderetter. Som har store fordeler siden de kan lages til i god tid.

Jo lengre tid de får stå og godgjøre seg, jo bedre blir de. Og lager du for mye, er det bare bra for da har du noe godt til senkveldskosen eller til søndagsfrokosten også.

Dessuten er det ikke noe problem å by på vennelag midt i uka når det som gjenstår nesten bare er å dekke på.

På undersidene finner du drikkeforslagene samt oppskriftene du bør prøve deg på

Forsiden akkurat nå

Det beste krydderet er salt

Ørjan Dahl Olafsen lager «gull av gråstein» på Kvarøy Saltsyderi. Av så å si helt gratis råvarer dukket ideen om Polarsalt opp, og resultatet er et fingersalt i verdensklasse. Kritthvitt og et uttrykk for det rene vannet i havet her ved Polarsirkelen. Les hele saken

Til toppen