Julemat

Lag et sildebord

Lag en ny førjulstradisjon i år, be til et rikholdig sildebord med retter du enkelt lager selv. Oppskrifter og drikkeforslag får du av oss.

Mens alt dreier seg om lutefisk, rakfisk og pinnekjøtt i disse førjulstider, er den fantastiske silda kommet helt i bakgrunnen. Og det er skikkelig ufortjent, for den er svært fleksibel og passer inn i de forskjelligste smakskombinasjoner.

Våre svenske og danske naboer er langt flinkere til å holde gode sildetradisjoner i hevd. Og så vet de dessuten å sette pris på den hyggelige stemningen et skikkelig sildebord skaper. 

Alt lages i forveien

Et sildebord består som oftest av kalde retter, men svenskenes Janssons fristelse er en varm klassiker samtidig som dansk marinert stekt sild er i en klasse for seg. Men du kommer langt ved å satse kun på kalde silderetter. Som har store fordeler siden de kan lages til i god tid.

Jo lengre tid de får stå og godgjøre seg, jo bedre blir de. Og lager du for mye, er det bare bra for da har du noe godt til senkveldskosen eller til søndagsfrokosten også.

Dessuten er det ikke noe problem å by på vennelag midt i uka når det som gjenstår nesten bare er å dekke på.

At du må drikke øl og akevitt til sild, er en stor overdrivelse. Hvitvin er faktisk langt bedre. Men ikke hvilken som helst hvitvin.

Frukt og blomster

På grunn av at det er ganske mye sukker og eddik i laken som silda ligger i, må vinen ha god fruktighet og restsødme. Og best av alt, den må ikke nødvendigvis være dyr. I hvert fall ikke hvis du er på jakt etter en vin som skal klare seg rimelig godt gjennom de forskjellige silderettene.

Gentil Hugel 2013 (34533)  er en fruktig og blomsteraktig vin med behagelig friskhet og mye fruktsødme, alt i riktig balanse til å takle sild i de fleste kombinasjoner.

Trenger sødmen

Et enda bedre tysk alternativ er Mosel-vinen Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2013 (3769) som ikke bare er en flott vin men som også tar hva det skal være av vanskelige ingredienser i silderettene på strak arm.

Når du smaker på denne vinen uten mat, vil du kanskje føle at den er veldig søt. Men straks den kommer i kontakt med mat med krydder, syrer og sødme er den i sitt rette miljø. En stor vin som også er flott til rike fiskeretter samt lyst kjøtt.

Et annet kult og helnorsk alternativ til vin er Hakastadsider Tradisjon.  Den har litt sødme som tar de litt vanskelige aromaene godt. 

Blank eller brun akevitt?

At enkelte vil oppleve det som jåleri å drikke noe annet enn akevitt til silda, må vi bare leve med. Og mange sverger til de blanke akevittene. Til det er å si at de er perfekte til silderetter av spekesild. Altså klassikere som glassmestersild, sursild og sennepsild.

Det gjelder både Aalborg Taffel Akvavit (13) og norske Gilde Taffel (2481) samt den mest komplekse av dem alle Simers Taffel (12301) . Sistnevnte klarer imidlertid også kryddersilda. Det gjør sågar Arvesølvet Klar takket være sin fruktige karakter. 

Det må ikke være blankt i glasset. En svært god allround sildeakevitt er Løiten Export (15) .

Lyst øl best

Til akevitten er det vedtatt at det må være øl (selv om vann med kullsyre også er veldig godt til). Men silda er nå en gang glad i øl. Men det ikke det altfor maltpregete juleølet. Det var i alle fall konklusjonen etter å ha testet et utvalg av årets juleøl sammen med silderettene.

Mack Juleøl (2667) (også butikkutgaven) kommer veldig godt ut av det med silda. Årsaken er at dette er et fruktig og friskt juleøl med balansert maltinnslag. 

De lysere øltypene er imidlertid langt å foretrekke fremfor mange juleøl. Aass Gulløl (2654) har god friskhet og fruktighet samt god fylde. Og er ølparallelen til Graacher Himmelreich Riesling Spätlese selv om den ikke har samme kompleksiteten.

Alkoholfrie alternativ

Det har imidlertid det svært vellagete belgiske hveteølet, Chimay Trappist White (32467) som er et morsomt følge til sildebordet. 

Sjåførene og de som kjører alkoholfritt må også få sin oppmerksomhet. Og faktisk så kommer det letteste juleølet som Santa Clausthaler akseptabelt godt ut i møtet med silda. For ikke å snakke om eplemost.

 

Kryddersild

Ingredienser

4-6 kryddersildfileter
3 ½ dl sukker
4 dl vann
2 dl eddik 7 %
1 stor rødløk i syltynne skiver
1ss hel sort pepper
1 ss rosa pepper
1 ss syltet grønn pepper
1 ss sennepsfrø

Rødløksmarmelade:
3 rødløk i tynne skiver
10 nellikspiker
1 ss sukker
2 dl eplejuice
3 ss eplesidereddik
1 ss honning
1 dl rødvin
1 klype salt

Yoghurtsaus:
2 dl yoghurt naturell
1 eske Snøfrisk
1 ss appelsinsaft
1 ts flytende honning
salt og hvit pepper
½ ts finhakket appelsinskall

Fremgangsmåte

Vann eventuelt sildefiletene et par timer. Skjær dem i 1 cm brede skiver. Kok opp vann, eddik og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Ha i krydderiene. Legg sild og løk lagvis. Hell laken over og sett kaldt i minst ett døgn før bruk. Server med potetsalat.

Rødløksmarmelade
Smelt sukkeret i en tykkbunnet kasserolle til lys karamell. Tilsett eplejuicen og rør godt til sukkeret er helt løst opp. Ha også i de øvrige ingrediensene og la småkoke uten lokk til væsken er nesten kokt inn og løken er blank og helt gjennomkokt.

Yoghurtsaus:
Skjær av litt skall av appelsinen, men pass på å ikke få med det hvite. Kok opp litt vann og la skallbiten trekke noen minutter. Skyll under kaldt vann, tørk godt og finhakk. Bland med de øvrige ingrediensene.

Slik lager du den beste silden

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Potetsalat

Ingredienser

400 g gode kokte poteter, i skiver,
1 finhakket sjalottløk
1 finhakket vårløk
½ grønt saftig eple i små terninger

2-3 ss grovhallet frisk dill

Dressing:
2 ss god eddik, gjerne øleddik eller balsamico
4 ss olivenolje
1 ss fransk sennep
havsalt og nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Bland poteter, eple og løk forsiktig. Bland ingrediensene til dressingen og vend den forsiktig i potetblandingen. Ta i dillen til slutt. La stå minst en time før den serveres.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Glassmestersild med vri

Ingredienser

6 - 8 kryddersildfileter
3 dl vann
2 dl sukker
1,5 dl eddik, 7 %
10 nellikspiker
1 ss hel svart pepper
4 laurbær
1 cm frisk pepperrot, grovhakket
1 bit (2x2 cm) frisk ingefær, grovhakket
1 stor gulrot, skåret med ostehøvel
1 stor gul løk, delt i åtte båter

Fremgangsmåte

Kok opp vann, sukker, eddik, nellik, pepper og laurbær. Avkjøl.
 
Ha de øvrige ingrediensene samt silden i laken.
 
Ha sildeblandingen i en boks med tett lokk og sett i kjøleskap i minst to dager.
 
Ta opp silda av laken og skjær den i 2 cm brede skiver. Server med rødløksmarmelade og yoghurtsaus (følg link).

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tabascosild

Ingredienser

8 kryddersildfileter
3 ss tomatpuré
1 dl tomatjuice
1 ss tabasco
2 dl brunt sukker
4-5 ss eddik, 7 %
½ dl mild olivenolje
2 finhakkete sjalottløk
2 laurbærblad

Fremgangsmåte

Vann ut filetene i vann i ca 30 min. Skyll deretter i kaldt vann, og la de få renne av på kjøkkenpapir. Bland tomatpuré, tomatjuice, tabasco og sukker godt. Spe med olje og eddik vekselvis Tilsett løk og laurbær. Skjær sildefiletene i ca 2 cm brede skiver.

Bland med tomatsausen. Oppbevares kjølig i tett emballasje. Bør få et døgn på seg før den spises. Holder seg i et par uker. Serveres med hakket hardkokt egg, eventuelt blandet med litt majones samt ruccula vendt i litt olje og salt.

Sendt inn av

Foto: Aina C. Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen