Julemat

Lag julegavene selv

Det beste du kan gi bort er noe som smaker godt, og særlig noe du har laget selv. Her er oppskriftene.

Mange av julegavene jeg selv husker best er de hjemmelagete. Enten de jeg fikk av ungene, venner, naboen eller jobbkontakter.

Garantert oppmerksomhet

Det har vært alt fra dorullnisser til hjemmelaget vaniljesukker og brente mandler. Og mye mer. Det finnes knapt grenser for hva du kan gi bort, ei heller når det er snakk om noe spisendes eller drikkendes, så lenge holdbarheten er riktig.

Finn fram brukte syltetøyglass, flasker, esker, bokser, blonder, pyntebånd, glanspapir, cellofan, julegavepapir og annet som kan gi den hjemmelagete julegaven særpreg.

Mange flere oppskrifter finner du her

Uansett er du garantert at gaven din skiller seg ut under treet og at du blir husket. Vi har samlet et knippe oppskrifter på spiselige julegaver som også barna kan være med å lage.

Foto: Matprat.no

Syltetøy som gave

Lemoncurd

Ingredienser

2 sitroner (1 dl saft)
1 ts finrevet sitronskall
150 g smør i terninger
250 g sukker
4 egg

Fremgangsmåte

Ha sitronsaft og -skall, smør og sukker i en stålbolle eller en liten kjele. Sett bollen over i en større kjele med nesten kokende vann (=vannbad).
 
Varm forsiktig opp under kontinuerlig røring til smøret har smeltet og sukkeret har løst seg helt opp. Tilsett eggene litt etter litt og fortsett å røre til kremen tykner, ca. 30-40 minutter. Ta bollen av varmen.
 
Hell curden i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt.
 
Lemoncurden er holdbar i opptil tre uker om den oppbevares kaldt.
 
Tips: Verdens enkleste dessert - bland grovknuste marengs og noen skjeer lemoncurd inn i stivpisket krem og legg opp i pene glass. Dryss over litt revet sjokolade.

Sendt inn av

Foto: iSTockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pasjonsfruktcurd

Ingredienser

2 sitroner (1 dl saft)
1 ts finrevet sitronskall
150 g smør i terninger
250 g sukker
4 egg
2 pasjonsfrukter

Fremgangsmåte

Ha sitronsaft og -skall, smør og sukker i en stålbolle eller en liten kjele. Sett bollen over i en større kjele med nesten kokende vann (=vannbad).

Varm forsiktig opp under kontinuerlig røring til smøret har smeltet og sukkeret har løst seg helt opp. Tilsett eggene litt etter litt og fortsett å røre til kremen tykner, ca. 30-40 minutter. Ta bollen av varmen.
 
Bland inn finhakket fruktkjøtt av 2 pasjonsfrukt i den ferdige lemoncurden.

Hell curden i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt.

Lemoncurden er holdbar i opptil tre uker om den oppbevares kaldt.

Sendt inn av

Foto: Synnøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rognebær- og eplegelé

Ingredienser

2 l rognebær
1 l syrlige eple skåret smått opp
8 dl vann
 
Til 1 l ferdig saft beregnes 1 kg. sukker

Fremgangsmåte

Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Pektininnholdet blir veldig redusert i overmodne bær - som igjen gjør at geléen ikke stivner. De må være bær av førsteklasses kvalitet, slik at man unngår muggdannelse under lagring.

Kok/damp bærene sammen med evt. vann i maks 30 min - eller til bærene faller sammen. Sil saften og mål den opp. Hell saften i en kjele og kok den et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften småkoke uten å røre i den ca. 15 min.
 
Ta geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en tallerken og trekk skaftet på en kniv eller lignende igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen. Ta kjelen av platen og la den stå noen minutter. Sjekk om det danner seg en hinne på geléen i kjelen. Danner det ikke hinne, bør det tilsettes litt mer sukker og kokes opp igjen.
 
Helles over i rene glass, krukker, e.l.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ripsgelé

Ingredienser

2 - 3 dl vann pr. kg rips
Til 1 l saft - 800 - 900 g sukker

Fremgangsmåte

Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Innholdet av pektin, som gjør at geleen stivner, blir veldig redusert i overmodne bær.

Bærene må være av førsteklasses kvalitet, da unngår du mmggdannelse under lagring.

Kok/damp bærene sammen med evt. vann i maks 30 min - eller til bærene faller sammen. Sil saften og mål den opp.

Hell saften i en kjele og kok den et par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften småkoke uten å røre i den ca. 15 min.

Ta geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en tallerken og trekk skaftet på en kniv eller lignende igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen.

Ta kjelen av platen og la den stå noen minutter. Sjekk om det danner seg en hinne på geleen i kjelen. Danner det ikke hinne, bør det tilsettes litt mer sukker og kokes opp igjen.

Helles over i helt rene glass, krukker, e.l.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tomatmarmelade

Antall porsjoner

1 stort glass

Ingredienser

1 kg tomat
750 g sukker
1 ts finrevet fersk ingefær
4 ss presset sitronsaft

Fremgangsmåte

Dypp tomatene noen sekunder i kokende vann, og flå av skinnet.

Del dem i to, og ta ut innmaten. Skjær tomatkjøttet i terninger og bland med sukkeret. La det stå litt slik at sukkeret begynner å smelte.

Kok tomatene til de er møre og har moset seg. Rør inn ingefær og sitronsaft, og kok marmeladen uten lokk i ca. 5 minutter.

Fyll marmeladen på små glass som skrus til med det samme.

En annerledes, men kjempegod marmelade som deilig tilbehør til stekt kjøtt.

Flere grønnsaksretter

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gulrotmarmelade

Antall porsjoner

1 stort glass

Ingredienser

½ kg revne gulrot
2 stk. skall og saft av sitron
2 ts revet frisk ingefær
1 ½ dl vann
500 g sukker

Fremgangsmåte

Finriv gulrøttene.

Ha gulrøttene i en kjele med skall og saft av sitronene.

Skrell ingefærroten med en potetskreller og riv den fint. Ha ingefær i kjelen og la det koke opp.

Bland i vann og sukker og la marmeladen koke uten lokk til den blir tyktflytende (ca 1 time).

Hell den varme marmeladen på rene glass og oppbevar den kjølig.

Flere grønnsaksretter

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gyllen gulrotmarmelade

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

3 appelsiner
500 g gulrot
300 g sukker
evt. ca. ½ ts malt ingefær eller kanel

Fremgangsmåte

La appelsinene ligge i lunkent vann og skrubb dem godt. Grovriv skallet og press saften.

Pakk gjerne steinene inn i et tynt klede som knyttes igjen med bomullstråd. Steinene inneholder pektin som er et naturlig tykningsmiddel.

Kok skall, saft og steiner i ca. 15 minutter.

Skrell gulrøttene og riv dem grovt. Ha dem i kjelen sammen med sukker og evt. ingefær eller kanel. Kok marmeladen over svak varme i ytterligere 15 minutter uten lokk.

Fyll marmeladen på små, varme og rene glass.

Sett straks på lokk. Oppbevar marmeladen kjølig.

Fristende syltede grønnsaker

Tips: Prøv marmeladen som et pikant tilbehør til stekt kylling, kalkun eller skinke.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Likør og gløgg som gave

Eggelikør

Ingredienser

5 dl kaffefløte
300 g sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
3 dl vodka

Fremgangsmåte

Kok opp fløtemelken/kaffefløten og sukkeret. Visp eggeplommene og vaniljesukkeret.

Tilsett litt etter litt den varme kaffefløten i eggeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen og sett det forsiktig over middels lav varme.

Rør jevnlig til det tykner. Sil blandingen før den avkjøles.

Spriten has i når den er avkjølt. Fordel likøren i passende flasker som kan pyntes med merkelapper og sløyfer.

Likøren tykner når den står. Flasken bør ristes før man heller fra den.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kakaolikør

Ingredienser

3 dl vann
3 dl kremfløte
2 ss pulverkaffe
2 ss kakaopulver
3 stk. eggeplomme
5 ss sukker
2 dl vodka

Fremgangsmåte

Kok opp vann, fløte, kaffe og kakao. Visp sammen eggeplommer og sukker.

Spe den varme væsken i eggeblandingen under kraftig røring. Hell alt tilbake i kjelen og varm forsiktig opp under konstant røring til likøren begynner å tykne. Den må ikke koke!

Avkjøl og bland i spriten.

Fordel likøren på pene flasker og oppbevar dem kjølig. Likøren er holdbar i flere måneder.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Solbærgløgg

Ingredienser

2 dl eplejuice
4 dl solbærsaft
4 dl vann
1 ts malt kardemomme
1 stk hel kanel
4 stk hel nellik

Mandel- og rosinblanding:
1 dl mandler
1 dl rosiner

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp.

Tilsett gjerne en liten skvett cognac, det gir en varmende og litt søtere gløgg.

Sett blandingen kaldt til neste dag.

Sil bort krydderet og ha blandingen over på rene flasker. Skru på lokk.

Server gløggen varm, gjerne med en blanding av hakkede mandler og rosiner.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Godterier som gave

Sjokoladekjeks med marsipan

Antall porsjoner

36 stk

Ingredienser

200 g mykt smør
2 ½ dl brunt sukker
1 egg
6 dl hvetemel
4 ss kakaopulver
200 g marsipan
120 g lys kokesjokolade

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 190 grader. Smør to stekebrett.

Rør smør og sukker hvitt i en bolle. Tilsett egget og pisk blandingen sammen. Sikt mel og kakao i røren. Bland deigen sammen med en treskje, og deretter med rene hender. Elt sammen til en løs deig.

Kjevle ut ca halvparten av deigen på en lett melstrødd arbeidsplate. Tykkelsen skal være ca 5 mm. (Tenk pepperkaker)

Bruk en 5 cm stor utstikker. Et lite glass kan også gjøre nytten. Stikk ut rundinger og kjevle ut deigen etter behov inntil du har ca 36 rundinger.

Del marsipanen i 36 like store biter, Trill marsipanbitene til kuler, trykk dem lett flate og legg èn på hver deigrunding.

Kjevl ut resten av deigen, stikk ut flere rundinger og legg dem på marsipanen. Trykk deigen godt langs kanten.

Stek småkakene i ca 10 minutter eller inntil de har hevet seg og begynner å sprekke i overflaten. Avkjøles på stekebrettet i noen minutter og avkjøles videre på rist.

Smelt sjokoladen over vannbad. Ha den i en sprøytepose, og sprøyt raskt et mønster på kakene.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marsipan (grunnoppskrift)

Ingredienser

500 g mandler
500 g melis
1 ts tragant (kjøpes på apotek)
ca. ½-1 eggehvite
smaksstoffer som konjakk, sherry eller likør
konditorfarge

Fremgangsmåte

Skåld mandlene og tørk dem godt - gjerne over natten eller på lav varme i ovnen i ca. 1 time.

Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser.

Mal dem nok en gang, nå sammen med melisen.

Bland inn tragant, eggehvite (begynn med en spiseskje og tilsett mer ved behov, det trengs mindre enn du tror!) og smaksstoffer og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen. Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer.

Tips:
Bare fantasien setter grenser når man koser seg med marsipanverksted! Er det vanskelig å forme figurer med hendene går det an å bruke små pepperkakeformer.

Slik skålder du mandler:
Hell kokende vann over mandlene. La dem ligge i 2-3 minutter og skyll dem så i kaldt vann. Klem dem ut av skallet med fingrene. La mandlene tørke noen timer eller over natten.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Konfektbiter med marsipan

Ingredienser

3 eggeplommer
60 g sukker
120 g revne hasselnøtter
revet skall av ½ økologisk appelsin
1 pk kjeks med sjokoladeglasur
Grønn marsipan
Kandiserte fioler

Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Tilsett hasselnøtter og revet appelsinskall.

Del kjeksen i passe biter og legg fyllet mellom to kjeksbiter. Pynt med remser av grønn marsipan og kandiserte fioler eller dekk hele kaken med marsipan.

Flere søte munnfuller

Tips: Bruk kun det gule på appelsinskallet, det hvite smaker bittert. Husk å vaske appelsinen før du river skallet.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Mørk nougat

Ingredienser

500 g mandler
1 økologisk appelsin
1 ts korianderfrø
500 g lynghonning eller sommerhonning

Fremgangsmåte

Riv skallet av appelsinen fint (etter å ha vasket og tørket den). Bland med mandlene og korianderfrøene.

Varm opp honningen i en tykkbunnet kjele, helst av kopper, over middels varme. Rør hele tiden med en treskje mens den koker opp. Når den koker, tilsettes mandelblandingen.

Fortsett å røre hele tiden mens blandingen koker helt til blandingen er blitt passe dyp brun; det kan ta opp til 45 minutter avhengig av hvor sterk varme du bruker. Pass imidlertid på at varmen ikke blir for sterk slik at karamellen blir brent.

Ta av platen og fortsett å røre til karamellen er lunken.

Hell blandingen i en kakeform kledd med vanlig bakepapir. Legg bakepapir på toppen og plasser først en skjæreplate og dernest en tallerken el.l. på toppen. Sett i kjøleskap i minst 12 timer.

Dypp formen i kokende vann for å løsne fra papiret. Skjær i passende biter og legg på et serveringsfat.

Lag din egen konfekt

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fylte sjokolader med karamell

Antall porsjoner

15 stk

Ingredienser

100 g lys sjokolade

Karamell:
1 dl kremfløte
½ dl Dansukker Lys Sirup
½ dl Dansukker Sukker
½ dl Dansukker Melis med sjokoladesmak

små folieformer

Fremgangsmåte

Smelt sjokoladen i vannbad eller på lav effekt i mikrobølgeovn. Glasér innsiden av 25 små folieformer med sjokoladen.

Bland alle ingrediensene til karamellen i en glasskål som tåler mikrobølgeovn. Kok massen i mikrobølgeovn i 5 minutter ved 600 W.

Rør rundt og la den koke i ytterligere 2-3 minutter. Avkjøl massen noe og fordel den i formene. La karamellen avkjøles noe før du dekker den med smeltet sjokolade.

Du kan også lage karamellen i en gryte under omrøring i ca. 30 minutter.

Lag din egen konfekt

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Karameller

Ingredienser

100 g meierismør
4 ss lys sirup
4 ss sukker
4 ts kakaopulver
6 ss kokosmasse
4 dl mandelflak

Fremgangsmåte

Bland smør, sirup, sukker og kakao i en bolle egnet for mikrobølgeovn. Sett bollen i ovnen ved full effekt ca. 5 minutter. Rør i massen et par ganger i løpet av koketiden.

Ta bollen ut og rør inn kokos og mandelflak. Fyll i konfektformer av papir eller sett med teskje på bakepapir. Dette stivner fort så du må jobbe raskt.

Oppbevares tørt og kjølig.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pateer og pålegg som gave

Kyllingleverpaté med fiken

Antall porsjoner

6-8

Ingredienser

100 g bacon, finhakket
2 store sjalottløk
6 tørkete fiken
4 ss balsamicoeddik
2 ss sukker
500 g kyllinglever
200 g smør
kvernet pepper
evt. litt fingersalt

Pynt :
frisk fiken
litt ripsgelé/portvinsgelé

toast/godt brød

Fremgangsmåte

Stek baconet sprøtt i en panne uten smør. Tilsett finhakket sjalottløk og fiken. La det surre et par minutter i pannen. Ha i balsamico og sukker, og kok blandingen til det ligner marmelade.

Tørk av kyllingleverene og stek dem i litt smør ca. 4 minutter. Ha resten av smøret over i en kjele og klare det (varm det forsiktig opp, la bunnfallet synke og bruk kun det klare, gule fettet).

Ha lever og klaret smør i en hurtigmikser og kjør til en jevn masse, tilsett kvernet pepper.

Bland leverblandingen med fikenmarmeladen. Kle en liten brødform med plastfolie og fordel massen jevnt. La kyllingleverpateen stå kaldt i 2-3 timer.

Skjær pateen i skiver og dryss over litt salt. Legg en bit paté på toast eller en snipp godt brød og pynt med litt ripsgelé.

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

God gammeldags lammerull

Ingredienser

1 kg slagside av lam
1 kg lammebog eller fårikålkjøtt

Krydderblanding:
1½ ts malt svart pepper
1½ ts malt ingefær
1½ ss salt
1 ss finhakket løk
1 ts sukker
2½ ts gelatinpulver

saltlake:
4 l vann
6,5 dl salt

Fremgangsmåte

Skjær bort eventuelle ben fra siden. Skjær lammesiden til, slik at du får et rektangulært kjøttstykke med rette kanter (ca. 20x35 cm). Det du skjærer fra kan legges oppå rullen sammen med ren renskåret lammebog eller fårikålkjøtt. Fordel alt jevnt.

Bland krydder, salt, sukker, løk og gelatinpulver og dryss dette over kjøttet.

Rull kjøttet fra langsiden slik at du får en lang rull. Den skal være ganske fast. Sy rullen med bomullstråd eller annen tråd beregnet på matlaging. Når du har sydd den ferdig, surrer du den med tråd slik at du får en jevn fasong på rullen.

Speking før koking:
Kok opp vann og løs opp saltet. Avkjøl godt. Legg rullen i saltlaken og la den ligge i minst 14 dager, eller inntil 3 uker.

Alternativt kan du la den ligge i fem dager i saltlaken og deretter ta den opp og la den dryppe godt av seg før du fryser den inn. Saltet vil fortsette å virke under frysingen. Ta den ut to dager før den skal kokes. Legg den så i vann over natta.

Koking av rullen:
Før du koker rullen, må du pakke den inn i et bomullstøystykke (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Kok opp usaltet vann i en stor kjele og legg rullen oppi.

La trekke ved middels varme (ca. 80 grader) i 1 ½ -2 timer (1 drøy time pr kilo rull). Ta vare på kokekraften til mølje.

La rullen hvile i 15 minutter. Legg den så i syltepresse og skru til gradvis, en omdreining hvert 15. minutt, slik at ikke kjøttsaften siver ut, da blir nemlig rullen tørr. Fortsett til rullen har en tykkelse på 6-7 cm.

Hvis du ikke har syltepresse, kan du legge rullen på et skjærebrett. Legg så over et nytt skjærebrett med noen murstein eller en kjele med vann på rundt 6 kg til sammen. Vekten økes etter hvert.

Mølje av rullekraft:
Sil av fettet på den rykende varme krafta. Hold det varmt. Bryt hjemmebakt flatbrød over i tallerkener. Bløt det godt med rullekraft.

Hell fettet over det bløtte brødet og litt lys sirup eller sukker på toppen. Server så varmt som mulig.

Julens beste oppskrifter

Oppskrifter med lam

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sylterull av buklist

Ingredienser

Ca. 1,2 kg av buklist/sylteflesk
Tradisjonell krydderblanding
1 ts pepper
1/2 ts malt nellik
1/2 ts allehånde
1 ts ingefær
2-3 ts salt
 
Urtekrydder:
2-3 ts salt
1 ts pepper
1 ts tørket urtekrydder, f.eks. merian eller timian
3 ss gelantinpulver

Fremgangsmåte

Del buklisten i tre lag ved først å legge stykket med svorsiden ned på fjelen. Bruk en skarp kniv og skjær det øverste laget, men skjær ikke helt fra når du kommer til enden. Snu kjøttstykket med svoren opp og skjær ut det neste laget nesten ned mot svoren, uten å skjære svoren helt fra. Brett ut de tre sammenhengende lagene, svoren skal være i enden av kjøttstykket. Buklisten kan eventuelt deles i to langsetter, men la halvdelene henge sammen.
 
Er kjøttstykket fett kan det legges på tynne skiver rent svinekjøtt. Dryss krydderblandingen jevnt over hele det lange kjøttstykket. Rull sammen - start rullingen fra motsatt side av svoren - slik at den kommer utenpå selve rullen tilslutt. Surr rullen med bomullstråd og pakk den fast inn i et klede (f.eks. et rent glasshåndkle). Surr på nytt med bomullstråd.
 
Legg sylterullen i kokende vann, kok opp og la trekke ved 80 grader C i 1 1/2 - 2 timer. Trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen.
 
Ta opp sylten og la den hvile i 15- 20 min. før den legges under press. Øk presset etterhvert som sylten avkjøles. La sylten ligge i press i et døgn. Sylten kan legges i lake til lettsalting i 1 -2 døgn, hvis den er lite salt. Oppbevar sylten i svak saltlake.

Foto: Frukt.no/Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Leverpostei

Antall porsjoner

2 posteier

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Basis:
400 g okse- eller svinelever
150 g okse- eller svinekjøtt, gjerne mørbrad eller flatbiff
250 g lettsaltet sideflesk uten svor
3 sjalottløk

Hvit saus:
40 g hvetemel
40 g smør
1 ss potetmel
3 dl melk
2 egg

Krydderblanding til klassisk dansk leverpostei:
2 ansjosfileter
1 ts pepper
1 ts allehånde
2 ts sukker
2 ss ansjoslake
ca 2 ts salt (evt. mer eller mindre)

Krydderblanding til italienskinspirert leverpostei:
1 ss finhakket salvie
1 ss finhakket rosmarin
2 ss finhakket oregano
1 stort finhakket hvitløksfedd
2 ss små finhakkete kapers
2 ansjosfileter
1½  ts pepper
½ ts cayenne
ca 2 ts salt (evt. mer eller mindre)
2 ts sukker

Syltet borretaneløk:
4-5 borretaneløk
1 dl god eplejuice
½ dl eplesidereddik
1½ ss brunt sukker

Balsamicosirup:
2 dl rimelig balsamicoeddik
2 dl rødvin
1 dl druejuice
2 ss brunt sukker

Fremgangsmåte

Basis:
Rens lever for hinner og årer og skjær i store biter. Kutt kjøtt, flesk og løk grovt. Ha alt i food processoren og kjør til en jevn finmalt masse.

Hvit saus:
Smelt smøret. Rør inn hvetemel og spe med melk. La småkoke et par minutter. Pisk inn potetmelet og sett til avkjøling. Pisk deretter inn eggene.

Bland det malte kjøttet og sausen veldig godt. Tilsett krydderblanding etter smak.

Krydderblanding til klassisk dansk leverpostei:
Finhakk ansjosen og bland med de øvrige krydderne. Ha dette i leverposteirøren.

Krydderblanding til italienskinspirert leverpostei:
Bland alle ingrediensene og tilsett leverposteirøren.

Før du tilsetter saltet i krydderblandingen, og i hvert fall hvis du er følsom overfor salt enten den ene eller andre veien, kan det lønne seg å steke liten prøvekake i steikepanna for å sjekke smaken.

Fordel leverposteirøren i to brødformer. Stek i vannbad (fyll en større form med vann og sett brødformene oppi) ved 180 grader i 55 minutter. La stå i formene i minst 10 minutter før du skjærer leverposteien opp i skiver à 1 cm.

Server de lune danske leverposteiskivene med sprøstekt bacon, syltet borretaneløk, potetsalat eller pannestekte poteter samt surdeigsrugbrød.

De italienske skivene passer best sammen med ristet brød, en tomatsalat og balsamicosirup.

Syltet borretaneløk:
La løken småkoke i laken i ca. 25 minutter til den er mør. Ta den ut og kok inn laken til ca ½ dl gjenstår. Hell over løken.

Balsamicosirup:
Kok til mindre enn en fjerdedel gjenstår. Brukes mest til pynt, uansett i små mengder da den er både syrlig og søt.

Resten av leverposteien deles opp i passe biter og fryses i påvente av julens late frokoster og koldtbord. Husk at dette er en veldig fin julegave som alltid vekker begeistring.

Hvis du venter til like oppunder jul med å lage leverposteien, kan du pynte den med aspic. Kjøp mørk buljonggelé i pose. Følg anvisningen på pakken. Legg først et tynt lag halvstivnet aspic på posteiens overflate og fordel deretter pynten oppå. Hell til slutt resten av aspicen på toppen og glatt ut med en oppvarmet kniv eller stekespade.

Sendt inn av

Foto: Anne Manglerud

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sild som gave

Tranebærsild

Antall porsjoner

2 glass

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 glass kryddersild
½ rødløk
1 appelsin
1 dl soltørrede tranebær
½ dl valnøtter
1 ts pepperkorn

Fremgangsmåte

Vask appelsinen godt og skjær strimler av appelsinskallet.

Her skal kun det gule skallet med da det hvite er fullt av bitterstoffer som vi ikke ønsker.

Bryt valnøttene i mindre biter og skjær løken i tynne skiver.

Hell laken fra silden og bland den med løk, appelsinstrimler, tranebær, pepperkorn og valnøtter.

Ha sild og lake lagvis over i et nytt glass eller en krukke.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La silden stå over natten for å trekke til seg smaken.

Se hvordan du lager din egen kryddersild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Chilisild

Antall porsjoner

2 glass

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 glass kryddersild
1 rødløk, i tynne ringer
1 rød chilipepper i tynne skiver
3 dl sildelake
2 ss tomatpuré
3 ss chilisaus
2 ss vann
1 ts grovmalt pepper

Fremgangsmåte

Hell sildelaken fra silden og bland den med tomatpuré, chilisaus, vann og pepper.

Legg sild, rødløk og chili lagvis tilbake i et nytt glass eller krukke. Hell over laken og legg på lokk.

Se flere oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La silden stå over natten for å trekke til seg smaken.

Se hvordan du lager din egen kryddersild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kryddersild

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4-6 kryddersildfileter
3 ½ dl sukker
4 dl vann
2 dl eddik 7 %
1 stor rødløk i syltynne skiver
1 ss hel sort pepper
1 ss rosa pepper
1 ss syltet grønn pepper
1 ss sennepsfrø

Fremgangsmåte

Vann eventuelt sildefiletene et par timer. Skjær dem i 1 cm brede skiver.

Kok opp vann, eddik og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Ha i krydderiene og la trekke litt.

Legg sild og løk lagvis i et sterilt glass. Hell laken over og sett kaldt i minst ett døgn før bruk.

Flere oppskrifter på nedlagt sild

Tips: Bruk gjerne kryddersildfileter fra Carlo til denne oppskriften.

Les mer om sild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen