Lag noe knallgodt med kesam og cottage cheese

Prøv en av disse 10 oppskriftene med kesam og cottage cheese. Du får mye smak uten å måtte bekymre deg for kaloriene.

Kesam og cottage cheese inneholder langt færre kalorier enn majones og rømme, men er i svært mange tilfeller en fullgod erstatning. Og perfekt for deg som er i gang med en hverdag bestående av mer fysisk aktivitet.

Prøv deg frem selv

Nedenfor gir vi deg en rekke oppskrifter der vi har brukt enten kesam eller cottage cheese, men det er ingenting i veien for å prøve seg frem selv.

Er du av dem som synes majonesbaserte retter mangler friskhet og er for tunge? Prøv de samme oppskriftene men med kesam i stedet.

Hamburgeren er frikjent

Det er selvfølgelig fullt mulig å beholde noe av majonesen om du liker smaken.

Hva med en hjemmelaget hamburger med kesamcoleslaw til middag? Da blir det rett og slett helt umulig å tenke at januar er kjedelig.

Og skulle du ha lyst på noe godt å tygge på, kan du kutte opp noen grønnsaksstaver og lage en dipp med kesam og urter.

Flere oppskrifter der det passer med kesam

Flere oppskrifter med cottage cheese

Pastasalat med sukkererter, valnøtter og egg

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

300 g fullkornpasta
3 dl matyoghurt
2 ss kesam mager (1 %)
1 dl sylteagurk, hakket
200 g sukkererter
3 stilk stilkselleri (stangselleri)
1 gul paprika
2 hardkokte egg
8 valnøttkjerner
½ ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte

Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Tilsett kesam og finhakket sylteagurk.

Kok opp vann med litt salt. Kok sukkerertene i 1 minutt og avkjøl dem i kaldt vann. La dem renne godt av.

Skjær stilkselleri i skiver og paprika i terninger.

Hardkok eggene (ca 9 min). Skrell og del dem.

Hakk valnøttkjerner.

Bland alle ingrediensene med unntak av eggene sammen og smak til med salt og pepper.

Legg på eggene og servér.

Sendt inn av

Foto: Mette Randem

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fiskeburger med eplesalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Eplesalat:
1 stort, syrlig eple
2 stilker stangselleri
½ fennikel
1 ½ dl kesam
2 ss lettmajones
1 knivsodd karri
Salt og nykvernet pepper
Fiskekarbonader:
500 g fiskefilet, hyse, torsk, sei eller laks
1 ts salt
2 ts potetmel
pepper
ca. 1 dl melk
margarin til steking
Til servering:
4 salatblad

Fremgangsmåte

Riv eplet, finstrimle selleri og fennikel.

Bland alt med kesam og majones. Smak salaten til med karri, salt og pepper.

Bland alle ingrediensene til fiskekarbonadene i food-processor og mal dem til en grov farse. Pass på at ingrediensene er kalde.

Form fire flate karbonader og stek dem i smør eller margarin i 3-4 minutter på hver side.

Sprø eventuelt opp hamburgerbrødene i varm stekeovn eller rist dem i brødrister.

Del hamburgerbrødene og legg et salatblad på bunnen, legg på eplesalaten, fiskekarbonaden og dekk med hamburgerbrød.

Lag fiskematen selv

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pitabrød med kylling og tzatziki

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 kyllingfileter
4 pitabrød
1 ss olje
6 salatblader
1 rødløk
2 plommetomater
 
Tzatziki:
1 slangeagurk grovt revet
300 g kesam
1 fedd hvitløk, presset
¼ ts salt
¼ ts pepper

Fremgangsmåte

Kutt kyllingfiletene i biter og brun kyllingbitene i olje i stekepannen.

Varm pitabrødet i ovn eller brødrister. Bland salat, løk, tomat og kylling. Server med tzatziki.

Tzatziki:
Riv agurken og klem ut overskuddsvannet. Bland kesam og presset hvitløk og tilsett agurken. Smak til med salt og pepper.

Flere deilige sandwicher, smørbrød og wraps

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Biff med ovnsbakte tomater og chilidressing

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 biffer a 200 g av ytrefilet storfe
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin til steking

3 dl kesam original
4 ss søt chilisaus

400 g cherrytomat, rød
100 g salatblad
50 g ruccula
½ rødløk

Fremgangsmåte

Krydre biffene med salt og pepper, og stek dem over middels høy varme til det begynner å piple på oversiden.

Snu biffene og stek dem videre til rosa kjøttsaft pipler frem (medium stekt).
 

Legg tomatene i en ildfast form og stek dem på 230 grader i 8-10 minutter.

Rør sammen kesam og søt chilisaus til dressing.

Skyll salaten og del opp salatbladene. Skrell og del løken i båter. Bland salat og løk.

Server biffen med bakte eller ovnsstekte poteter.

Prøv noen av disse spenstige potetrettene

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cannelloni med chili og cottage cheese

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

12 lasagneplater
500 gr cottage cheese naturell
1 chili, finhakket
2 ss persille
½ ts salt
Tomatsaus:
1 løk
1 boks hermetiske tomater
1 hvitløksfedd
1 ss sukker
1 ts salt
1 ts paprikapulver
1 ts nykvernet pepper
1 grønnsakbuljongterning
2 dl revet vellagret jarlsberg, eller annen smaksrik revet ost

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader.

Kok opp lettsaltet vann i en stor kjele. Kok lasagne-platene, noen av gangen, i ca 4 min.

Ta dem forsiktig opp og ha 1 ss cottage cheese, smakt til med salt og litt chili, på hver plate.

Rull dem sammen og legg dem inntil hverandre i en ildfast form.

Tomatsaus:
Rens og hakk løken grovt.

Ha løk, knuste tomater, finhakket hvitløk, sukker, salt og krydder i en food processor. Kjør sausen glatt.

Hell tomatsausen i en kjele sammen med den hakkede buljongterningen. La det koke opp under omrøring.

Hell sausen over pastarullene. Strø over osten. Gratiner i ovnen på 200 grader i ca. 25 minutter til osten er gyllen.

Server gjerne med en grønn salat og godt brød.

Alt om pasta i Apéritifs pastaguide

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Skinkegrateng

Antall porsjoner

4

Ingredienser

300 g kokt skinke i biter
½ løk, finhakket
1 purre i tynne ringer
1 ss olje til steking
4 egg
4 dl skummet melk
4 ss cottage cheese
1 ts salt
½ ts pepper
50 g revet hvitost, halvfet

Fremgangsmåte

Varm olje i en panne og surr løken til den så vidt er blank. Tilsett skinke og purre og stek det raskt, ca 1-2 minutter. Purren skal bare så vidt forvelles på pannen.

Ha alt over i en ildfast form. Strø osten over.

Pisk eggene og tilsett melk, cottage cheese og salt.

Hell over eggeblandingen og stek den på 200 grader, nederste rille i ca 30 minutter eller til eggestanden har stivnet og fått fin farge.

Serveres med ferskt grovt brød og salat.
 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Peppercoleslaw

Antall porsjoner

4

Ingredienser

300 g hodekål
 2 gulrøtter
 1 beger kesam original, 8 %
 2 - 3 ts nykvernet pepper
 1 ts malt stjerneanis

Fremgangsmåte

Vask og rens grønnsakene. Kutt ut stilken på kålen og finsnitt den. Gulrøttene rives grovt på et rivjern.

Nykvernet pepper er det aller beste, men den kan virke litt stram og bitter. Varm hele pepperkorn i en tørr panne over middels høy varme til peppperaromaen kommer frem og det ryker litt av dem.

Avkjøl pepperet og knus det i en morter - pepperet har nå en mer aromatisk og mildere smak.

Bland sammen kesam, pepper og anis, og vend dette inn med grønnsakene. Sett kaldt til servering.

Perfekt tilbehør til grillmat, hamburgere eller på koldtbordet.

Flere gode tilbehør til grillmaten finner du her

Herlige salatoppskrifter finner du i denne artikkelen

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Potetsalat med kesam

Antall porsjoner

4

Ingredienser

6 kokte kalde poteter
1 eple
2 vårløk, finskåret
 
Dressing:
3 dl Kesam
2 ss søt sennep
½ ts salt
¼ ts sitronpepper
1 ts sukker
1 ts sitronsaft
3 ts hakket gressløk

Fremgangsmåte

Skjær poteter og epler i terninger. Vårløken skjæres i tynne skiver.

Bland alle ingrediensene til dressingen i en stor bolle. Ha i poteter, epler og vårløk og bland forsiktig. Dryss over litt hakket gressløk til slutt.

Passer utmerket til de fleste grillretter med sin forfriskende smak.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rask is med kesam og bær

Antall porsjoner

6

Ingredienser

3 dl kesam vanilje, eller skyr med smak
300 g dypfryst bærblanding
1 dl melis

Fremgangsmåte

Kjør alt i en foodprocessor og form til kuler.

Serveres med revet sjokolade, frisk frukt eller bær.

Vaniljekesam kan erstattes med lik mengde skyr, for eksempel den med smak av jordbær & granteple.

Husk: For at isen skal bli fast nok er det viktig at bærene er dypfryste.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Frisk ostekake

Antall porsjoner

12 stykker

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

Kjeksbunn:
75 g meierismør
150 g havrekjeks (i smuler)
4 ss kokosmasse

Ostefromasj:
1 pakke sitrongelépulver
1 beger cottage cheese original (300 g)
1 beger yoghurt med kirsebær (175 ml)
3  eggeplommer
3  eggehviter

Pynt:
Sitronmelisse og frukt eller bær

Fremgangsmåte

Du trenger en rund kakeform, 22 cm i diameter, eller flere mindre. Det tar noen timer før ostefromasjen er stiv, så lag gjerne kaken kvelden før den skal serveres.

Smelt smør i en stekepanne. Tilsett kjekssmuler og stek blandingen gyllenbrun.

Sett ringen til kakeformen på et serveringsfat og trykk kjeksblandingen ut i denne.

Lag sitrongelé etter anvisning på pakken, men med halv vannmengde.

Avkjøl, men ikke la den stivne. Er uhellet ute kan du varme den forsiktig opp igjen.

Bland cottage cheese, yoghurt og eggeplommer i en food processor og tilsett i den avkjølte geleen.

Visp eggehvitene stive og bland dem forsiktig inn til slutt.

Hell ostefromasjen over kjeksbunnen i formen og la kaken stivne i kjøleskapet.

Rett før servering pynter du kaken med sitronmelisse og gjerne bær eller frukt.

Tips:
• Det kan være godt med litt ekte sitron eller lime i ostefromasjen, både saft og litt revet skall.

• Det kan være lurt å bruke food processor til å knuse kjeksene.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen