Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Den liflige duften av vellagret rakefisk fyller mange hjem på senhøsten, og duften er elsket av mange og inderlig forhatt av andre.

Eldgammel oppbevaringsmetode

Rakefisk er en mattradisjon som vi har hatt med oss i lange tider. Den nevnes første gang i skrifter fra 1348.

Tørking, salting og fermentering av mat for oppbevaring er faktisk en av de aller eldste konserveringsmetoder vi kjenner. Den kan spores mer enn 5000 år tilbake i tid.

Rakefiskfestivalen holdes i november hvert år - les mer

Ved fermentering omdannes fiskens egenskaper og smak, noe som fører til en fisk som har høyere næringsinnhold, bedre holdbarhet, en annen smak og som er lettere å fordøye.

Tradisjonsrikt og nyskapende

Det er ingenting i veien for å servere rakefisk med klassisk tilbehør, men du kan også la deg friste av noen av oppskriftene nedenfor.

Flere gode oppskrifter med rakefisk finner du i vår store kokebok.

Se alle oppskriftene med rakefisk her

Lun rakefisk på potet- og auberginekompott

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

300 g rakefiskfilet
 
300 g mandelpotet
200 g auberginer
solsikkeolje
 
4 dl tørr hvitvin
100 g sjalottløk
5 hele pepperkorn
1 laurbærblad
4 dl seterrømme
2 ss finkuttet gressløk
 
1 stor rødløk
2 dl frityrolje
Salt og pepper
Setersmør
Olivenolje

Fremgangsmåte

Skrell potetene, og del dem i terninger på ca ½ cm. Kutt opp auberginen i like store terninger. Varm olje i en kjele og stek poteter og auberginer gyllenbrune og møre, og smak til med salt og pepper.
 
Finkutt sjalottløken som freses i olje, tilsett hvitvin og kok inn sammen med pepper og laurbær til ca 2 dl væske som siles over i ny kjele. Tilsett rømme og gressløk, kok opp og smak til med salt og pepper.
 
Kutt rødløken i tynne skiver og frityrstek denne i 2 minutter i olje som du har varmet til 180 grader.
 
Anrett rakefisk-skivene på potet og aubergin. Hell rømmesausen rundt og strø litt finnhakket gressløk over, legg løken på toppen av fisken.

Flere gode oppskrifter med rakefisk

Sendt inn av

Foto: Mette Møller

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sushi med rakefisk (Vaka - den syvende smak)

Ingredienser

Rakefiskfilet
Sushi Nori (japansk tang)
Wasabi
Vestlandslefse/Krotakake
Soyasaus/ Fungi

Fremgangsmåte

Et stykke lefse legges på en bambusmatte. Sushi Nori legges på slik at den dekker ca 1/3 av lefsen.
 
Så legges det på en stripe med Wasabi som du stryker på kanten av tangen. Rakefiskfiléten legges på og rulles sammen inne i bambusmatten (akkurat som sushi).
 
Skjæres opp i 2-3 cm lange stykker med skarp kniv, Stykkene settes på enden og anrettes på et fat.
 
Serveres sammen med soyasaus eller Fungi.

Flere gode oppskrifter med rakefisk

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rakefisk med gammalost og sitron

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

200 g rakefiskfilet
4 vestlandslefser/krotakaker
Frisk salat
Gammelost
1 dl seterrømme
1 ts dijonsennep
1 sitron
Olivenolje

Fremgangsmåte

Vestlandslefse vætes i vann, og legges i en liten form, f.eks. en kopp og settes i varm ovn (ca 180-200 gr. C.) til brødet er stivt.
 
Rakefisken kuttes i terninger og legges sammen med litt salat oppi formen.
 
En tynn skive gammelost legges på og litt olivenolje helles over. Dressing av rømme, litt dijonsennep, noen dråper sitron blandes, smakes til med litt pepper og hell over.
 
Pyntes med litt sitronmelisse og basilikum.

Sendt inn av

Foto: Esten Borgos/ Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rakfiskmousse

Antall porsjoner

4-8 personer

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

300 g rakefiskfilét
1½ dl crême fraiche (seterrømme)
6-7 grønne purreringer
Litt salat

Fremgangsmåte

Rakefisk, purreringer og crême fraiche kjøres sammen med pulsknappen på en hurtigmikser. Bør ikke blandes for lenge, det skal være litt grovt, med småbiter av fisk og purre synlig i moussen.
 
Serveres anrettet på en rund loffskive, gjerne ristet, og pyntet med litt salat.
 
Moussen kan også sprøytes på tallerken og serveres med lefser eller flatbrød til. Egner seg også som pålegg på brødskiver.

Flere gode oppskrifter med rakfisk

Sendt inn av

Foto: Stockxpert

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tradisjonell rakefisk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

600-800 g rakefisk
2-3 hardkokte egg
Purre
Meierismør eller setersmør
4-8 lefser eller flatbrød
Ringerikspoteter eller mandelpoteter.
 
Alternative tillegg kan være:
seterrømme, rødløk og rødbeter.

Fremgangsmåte

Rakefisken renses for skinn og ben, deles i koteletter og anrettespå fat. Pynt med purreringer og båter med hardkokte egg.
 
Som tilbehør serveres kokte poteter, smør, lefse og flatbrød. Eventuelt kan du osgå ha rømme, rødløk og rødbeter til fisken.

Flere gode oppskrifter med rakefisk

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lefseruller med rakefisk

Antall porsjoner

4 - 6 stk pr person

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Lefser
Meierismør eller setersmør
Salatblader
Rakefisk
Tannpirkere
 
Evt. finhakket purre
Seterrømme

Fremgangsmåte

En kvadratisk lefse smøres med smør, og dekkes med tynne salatblader.
 
Legg et tynt lag med rakfiskskiver over det hele, med eventuelt litt finhakket purre og et tynt lag med rømme. Rulles fast sammen og sett sammen med tannpirkere med ca 2 cm avstand mellom hver.
 
Bruk en skarp kniv og skjær rullen i skiver mellom hver tannpirker. Serveres som fingermat til forrett eller nattmat.

Flere gode oppskrifter med rakefisk

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rakefisk med løkringer

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

150 g rakefiskfilét
2 hardkokte egg
1 stor løk
Setersmør
Lefser eller flatbød
Rødbeter
Salat og dill

Fremgangsmåte

3 løkringer, pr. pers, (ca 5 cm i diameter) legges på tallerkene.

Den ene ringen fylles med finhakket rakefisk, den andre med hardkokt, finhakket egg og den tredje fylles med finhakkede rødbeter. Pynt med litt salat og dill.
 
Lefse med smør rulles sammen og legges ved siden av. Det kan selvfølgelig også brukes flatbrød.

Flere gode oppskrifter med rakefisk

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Kilde: Wangensten

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen