Laget med hjerte

Ukens vin er et ekte kjærlighetsprodukt, laget av en vinbonde med beina godt plantet i jorda som han elsker, men som til tross for at han er trofast mot en tradisjon holdt i hevd av generasjon etter generasjon, klarer å fornye seg, til glede for deg som f
Aase E. Jacobsen
12 November 2003 - 08:00

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ukens vin kommer fra en av Italias mange avkroker. Det indre av Abruzzo ligger riktignok i Sentral-Italia, men er så usentralt som bare det. I denne jordsbruksdominerte regionen har det ikke skjedd mye de siste hundre årene, og innbyggerne er svært tradisjonstro. Hvilket for vinproduksjon kan være både positivt og negativt. Positivt hvis tradisjonen innebærer en håndverksmessig filosofi. Negativt hvis den tidshorisonten er etterkrigstida. I dette tilfellet er det positivt siden Gianni Masciarelli var så heldig å ha en bestefar som lærte ham at respekten for og kjærligheten til jorda er en forutsetning for å kunne lage en god vin.

Og jorda han høster fra ligger i åssidene, ved rundt 250-400 meter over havet, under fjellkjeden Majella, 30 kilometer fra Adriaterhavet. Et klima som sikrer modne druer. Jordsmonnet er naturlig nok skrint, mineralrikt og dominert av kalkstein som gir viner med god konsentrasjon og karakter. I denne regionen er det druen montepulciano som er konge, og Masciarelli har vist at han behersker denne druen til fulle. En drue som kan gi alt fra enkle og greie viner til rene mastodonter, men veldig ofte i den rustikke gaten.

Hans enkleste versjon av denne druen, Masciarelli Montepulciano d'Abruzzo 2003 (50143) er et godt bevis på at montepulciano også har en elegant side men som det trengs en ekspert for å få frem. Duften er parfymert med søte røde og mørke bær, særlig kirsebær, både frisk og syltede. Smaken er saftig med et flott kirsebærpreg, gode syrer og fin kirsebærbitterhet i finishen som er lang. En svært sjarmerende vin skapt for å nytes til mat sammen med gode venner. Den er så allsidig at det bare er de mest delikate og forseggjorte retter den ikke passer til. Lam og lyst kjøtt er imidlertid aller best, men også gryter og kokte retter med rødt kjøtt.

Og dette er altså bare begynnelsen. Foreløpig er det bare denne røde vinen fra Masciarelli som importeres til Norge, vel å merke i tillegg til en hvitvin basert på trebbiano i 2002-årgang (Masciarelli Trebbiano d'Abruzzo 2002 (50144)) som ikke på langt nær stiller i samme klasse som sin røde bror. Toppvinene heter Villa Gemma, som også finnes i hvit og rosé, samt Marina Cvetic. Mens den første er en klassisk tolkning av montepulciano er den siste et vellykket forsøk på å lage en moderne versjon med bruk av franske barriques. Vi satser på at også disse vinene vil finne veien til det norske markedet selv om etterspørselen internasjonalt nok har økt etter at Masciarelli er kåret til Winemaker of the Year i den nylig lanserte utgaven av den italienske vinguiden Gambero Rosso 2004 som foreligger i engelsk utgave først til våren.

Les mer om Masciarelli her.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du har mottatt Ukens vin som e-post er du allerede registrert.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her