Lammekjøtt best hele året

Norsk lammekjøtt er helt i verdenstoppen, og sammenliknet med andre skandinaviske land har også Norge et høyt forbruk av lammekjøtt. Her får du 15 flotte oppskrifter.

Dette faktum har klar sammenheng med produksjonsforholdene i Norge. Norsk natur er helt spesiell i så måte. Våre norske mesterkokker synes også å ha en helt spesiell forkjærlighet for dette av våre mest smakfulle kjøttslag. Derfor er forbruket tilsvarende.

Før var lammesesongen kort og hektisk, med årets ferske lam tilgjengelig kun på høsten. Nå finnes det ferskt lammekjøtt året rundt. Og etter krav fra innbitte fårikålelskere har også det litt kraftigere sauekjøttet funnet veien tilbake til ferskvaredisken.

Dra nytte av disse innbydende oppskriftene du får fra vår store kokebok:

Krydderskanke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

4 lammeskanker
2 ss sukker
1 ts malt spisskummen
1 ts korianderfrø
1 ts havsalt
½ ts chilipulver
½ ts gurkemeie
2 ss olivenolje
 
Sjysaus:
4 dl kjøttkraft
ca. 80 g smør

Fremgangsmåte

Knus hele frø, tilsett øvrige krydder og bland alt godt eller bruk en ferdigblanding (fra Midtøsten, Tyrkia eller Arabia).

Gni kjøttet inn med olivenolje og strø på krydderblandingen.

Stek kjøttet i stekepanne eller under grillen til det har fin farge rundt det hele. Legg kjøttet over i form med lokk og la det steke videre i ovn ved 175°C i 1½-2 timer.

Sjysaus:
Kok opp kraften og monter sausen med smør.
Tips:
Å montere en saus betyr at du tilsetter smør i små mengder og rør det inn før du tilsetter mer. Sausen blir da tykk og blank.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rosmarin og sitronstekt lammerygg på syltede auberginer, Jarlsberg- og polentakrokett, lammepølse på pastinakk og olivensjy

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Rosmarin og sitron stekt lammerygg:
1,8 kg lammerygg (benfri)
1 sitron
1 dl finhakket rosmarin
ca 60 g Tine Smør
salt og pepper

Syltet aubergine:
100 g sjalottløk, i skiver
1 fedd hvitløk, finhakket
2 auberginer, i store terninger
½ dl olivenolje
60 g piquillos (søt spansk hermetisert paprika)
Salt og pepper
ca. ½ ss vineddik

Jarlsberg- og polentakrokett:
4 dl Tine Melk
60 g sjalottløk, finsnittet
1 fedd hvitløk, hakket
½ dl rosmarin og timian, finhakket
70 g polentagryn (hurtig type)
300 g revet Jarlsberg
litt cayennepepper
salt og pepper

Panering:
panko, mel og eggehvite
maisolje til fritering

Lammepølse:
200 g kjøttdeig av lam
1  egg
fennikelfrø
revet sitronskall
1 fedd hvitløk
chili
40 gr lardo (20%) eller spekk
lammetarm

Til steking:
4 ss TineSmør

Pastinakk-krem:
500 g pastinakk, delt i biter
½ sitron, revet skall av salt
100 g Tine Smør

Olivensjy:
lammekraft
sjalottløk
1 dl sorte oliven
salt og pepper

Ved servering:
½ dl sorte oliven, finkuttet
4 ss TineSmør

Fremgangsmåte

Rosmarin og sitron stekt lammerygg:
Riv skallet av sitronen og finhakk rosmarinen. Smelt smøret og ha i sitronskall og rosmarin. Renskjær lammeryggen og brun den av i varm panne, ha på smørblandingen, salt og pepper. Stek lammeryggen ved 180 grader C. i ca. 7-8 min.

Syltet aubergine:
Fres sjalottløk og hvitløk i olivenolje. La så auberginen surre videre sammen med løken. Ha i mer olivenolje om nødvendig. Skal være rikelig med olje. Tilsett piquillos i tynne strimler. Smak til med litt vineddik, salt og nykvernet pepper.

Jarlsberg- og polentakrokett:
Ha sjalottløk og hvitløk i en kjele sammen med melken. Ha i frisk rosmarin og timian. Kok opp å la det stå og trekke en stund. Sil av og kok opp melken på nytt og rør i polenta gryn. La dette få småkoke i fem minutter. Rør inn revet Jarlsberg og smak til med cayennepepper, salt og pepper.

Hell massen utover på et brett og la det stå kjølig(gjerne frys). Del så massen i avlange stenger som paneres. Friteres like før servering.

Lammepølse:
Kjør malt fennikelfrø, revet sitronskall, hvitløk, chili og lardo (eller spekk) sammen gjennom kverna. Rør deigen, tilsett egget og smak til med salt og pepper. Fyll tarmer med farsen og knytt med tråder for å lage små pølser. Stekes lett i panne før servering.

Pastinakk-krem:
Kok pastinakk i vann sammen med sitronskallet til den er mør. Sil fra kokevannet og damp den litt før den blir kjørt i blender sammen med smør. Smak godt til med salt.

Olivensjy:
Finkutt sjalottløken og ha den i kraften. La det stå og redusere sammen med de sorte olivene. Når den er kokt inn til det halve, siles den. Smak den til med salt og pepper. Monter med smør og tilsett oliven ved servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Provencalsk lammestek

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

1 lammestek
3 ss sitronsaft
12 poteter
7 tomater
6 ss olivenolje
3 ss smør/margarin
2 bunter persille
6 båter hvitløk
ca. 1½ dl strøkavring
100 g revet parmesan eller revet hvitost
ca. 2 ts salt
ca. 1 ts pepper

Fremgangsmåte

Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.

Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.

Gni steken inn med  sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C.

De siste 15 minuttene av  steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C.

Flere gode lammeretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Holger Fangel

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med lammekjøtt

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g benfritt lammekjøtt
2 ss olje
150 g bønnespirer
2 bt. vårløk
1 stk. gul paprika
1 ts finhakket frisk ingefær
2 dl cashewnøtter
2 ss soyasaus
1 ss chilisaus
½ dl kjøttbuljong (utblandet)
1 ts maisennamel

Fremgangsmåte

Skjær kjøtt og grønnsaker i strimler. Finhakk ingefær. Fres kjøttet raskt i wok eller jernpanne til det er pent gyllent.

Ta ut kjøttet og fres grønnsakene i et par minutter. La dem ikke frese for lenge, da faller de sammen. Ha kjøttet tilbake i woken og dryss over cashewnøttene.

Bland sammen alle ingrediensene til sausen og hell over woken. Kok opp og smak til. Serveres med ris eller godt brød.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammefilet på pastinakkrem med lammepølse og appelsinsaus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Pastinakkrem:
150 g pastinakk
2 ss creme fraiche
½ dl fløte
melk
sitronjuice

Lammepølse:
150 g lammeavskjær
50 g lardo
1 egg
fennikelfrø
korianderfrø
1 fedd hvitløk
bladpersille
5 g salt
lammetarm

Appelsinsaus:
5 dl nypresset appelsinjuice
1 sjalottløk
1 ts soyasaus
2 ss sukker
4 ss smør

Fremgangsmåte

Pastinakkrem:
Skrell pastinakken og kutt den i terninger, legges i en kjele og melk helles over slik av pastinakken dekkes, kok den til den er godt mør og sil av melken. Kjøres i blender med crème fraiche til den blir fløyelsmyk, justeres med fløte dersom den blir i tykk. Smakes til med sitronjuice og salt.

Lammepølse:
Kutt kjøtt og lardo i terninger og dryss over saltet, sett kjøttet på frys en liten stund slik at det blir skikkelig kaldt. Rist fennikel og koriander i en tørr panne og knus krydderene i morter med hvitløken.

Kjør kjøttet gjennom kvern to ganger, ha det  så over i bolle med is under og egget røres inn for hånd.  Smakes til med krydderene og finkuttet persille eventuelt mer salt om nødvendig. Fylles i tarmen og knakkes i passende størrelse, ca 5 cm.  Legges i kald panne med hvitløk, klaret smør og timian og stekes forsiktig.

Appelsinsaus:
Sviss løken lett i en panne, hell over appelsinjuicen og reduser ned juicen til 1/3, husk å skumme av underveis slik at du får en blank og fin saus. Ha i soya og sukker dersom det er nødvendig og rør inn smøret på svak varme.

Sendt inn av

Foto: Jan H. Amundsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lam i karri

Antall porsjoner

4

Ingredienser

700-800 g benfritt lammekjøtt
Ca. 1½ l. vann
1½ ts salt
1 purre
1 gulrot
1 laurbærblad
6 hvite pepperkorn

Saus:
1 paprika
2 stilker selleri
3 båter hvitløk
2 ts karripulver
1 ts paprikapulver
1 ts ingefær
¼ ts kajennepepper
1 ts malt nellik
1 ss hvetemel
3 ss sitronsaft
1 dl yoghurt naturell

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i ca. 2 cm store terninger. Skrell gulroten, del purren på langs og skyll den godt.

Kok opp vann og salt, ha i kjøttet sammen med gulrot og purre skåret i biter, larubærblad og pepper. La det trekke ca. 1 time.

Sil kraften og mål opp 5-6 dl.

Skjær grønnsakene i biter og finhakk hvitløken. Fres dette i olje noen minutter, tilsett krydder og hvetemel.

Tilsett sitronsaft og yoghurt. Hell over kraften og la det rekke under lokk 5-10 minutter. Bland i kjøttet tilslutt.

Serveres med ris, gjerne med ringer av vårløk og chili over.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Thailandsk nudelsalat med lammefilet

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g lammefilet
1 pk risnudler, vermicelli
1 ss chiliolje
2 båter hvitløk, hakket
200 g voksbønner
1 rød paprika
1 ts salt
1 ss soyasaus
2 ss søt chilisaus
3 ss frisk koriander
100 g peanøtter

Fremgangsmåte

Tilbered nudlene etter anvisning på pakken. Finskjær lammefileten og del den i tynne skiver.

Finhakk hvitløken, rens bønnene og skjær paprikaen i strimler. Varm chilioljen i en wok eller panne på sterk varme. Tilsett hvitløk og stek i 30 sekunder. Tilsett kjøttet og stek til det har en brun skorpe, ca 2 minutter.

Tilsett bønner og paprika og stek videre i 3 minutter. Dryss over salt. Tilsett soya og chilisaus, og ta pannen vekk fra varmen. Bland med nudler, hakket koriander og peanøtter.

Ris vermicelli er syltynne nudeltråder laget av rismel og vann.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammekoteletter med pizzaiola

Antall porsjoner

4

Ingredienser

8 stk lammekoteletter
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss frisk basilikum
2 ss olivenolje

Pizzaiola:
1 stk løk
2 båt hvitløk
1 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
½ stk sitron
1 gl sorte oliven

Fremgangsmåte

Stek kotelettene i varm jernpanne slik at de blir pent brune. Dryss på litt salt, pepper og basilikum.

Server med pizzaiola, pasta og sitronbåter.

Rens og finhakk løk og hvitløk. Fres dem lett i olivenolje i en panne, ha i tomater og tomatpuré og la sausen koke inn litt.

Del olivenene i to og ha over i sausen rett før servering.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Koteletter på ungarsk maner

Antall porsjoner

4

Ingredienser

8 stk lammekoteletter
1 ts salt
½ ts pepper
3 stk løk
2 stk grønn paprika
2 stk rød paprika
4 stk tomat
3 ts paprikapulver
½ stk rød chili
1 ts salt
2 ss smør/margarin til steking

Fremgangsmåte

Krydre kotelettene med salt og pepper og stek dem i smør/margarin i varm panne ca. 2 minutter på hver side. Ta kotelettene ut av pannen.

Rens og skjær løk og paprika i skiver, tomater i båter og finhakk chilipepper. Smelt ca. 3 ss smør/margarin i en panne med høye kanter og ha i grønnsakene. Dryss over paprikapulver og la det surre på svak varme i ca. 10 minutter.

Legg kotelettene over grønnsakene i pannen og la dem trekke med i ca. 5 minutter.

Server poteter eller pasta til.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammekoteletter Navarra

Antall porsjoner

4

Ingredienser

8 enkle lammekoteletter (eller 4 doble)
½ ts salt
½ ts pepper
150 g kokt skinke i terninger
1 løk
1 boks hakkede hermetiske tomater
2 båter hvitløk
1 bunt persille
½ sitron (kun revet skall)

Fremgangsmåte

Hakk løken og skjær skinken i terninger. Finhakk hvitløken og persillen.

Krydre kotelettene med salt og pepper etter smak, og stek ca. 2 minutter på hver side. Ta dem ut av stekepannen.

Surr skinke, løk, tomater, hvitløk, persille og sitronskall i pannen ca. 5 minutter.

Legg kotelettene tilbake i pannen og la det hele godgjøre seg i ca. 5 minutter.

Server med ris eller pasta.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sennepsgratinert lammerygg og provencalske tomater

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1½ kg lammerygg eller -carré
ca. 1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
ca. 2 ts timian
3 fedd hvitløk
2 bunter persille
1 dl dijonsennep
½ dl mild sennep
Provencalske tomater:
8 modne tomater
ca. 1 ts salt
ca. ½ ts pepper
1 ts provencekrydder
4 ss olivenolje
4 båter hvitløk
4 ss strøkavring
ca. 1 ss sennep
1 ss finhakket persille
½ ss revet ost

Fremgangsmåte

Lammeryggen:
Skjær fettet i ruter og gni inn med salt, pepper, hvitløk og timian.

Brun kjøttet raskt i en varm stekepanne. Bland sammen begge senneps-typene. Hakk persillen og ha den i. Smør blandingen på lammeryggen.

Stek lammeryggen i ovnen 10-15 minutter på 225 °C. La ryggen hvile i ca. 10 minutter før den skjæres opp.

Server med stekte poteter, provencalske tomater, asparges og sjysaus - enten fra pose eller kraft. Smak til med sennep og urter.

Tomatene:
Skjær toppen av tomatene og ta ut innmaten.

Rør sammen salt, pepper, hvitløk, kavring, sennep, olje og persille og fyll tomatene. Om ønskelig kan tomatene toppes med litt revet hvit ost.

Stekes i ovnen sammen med lammerygg evt. annet kjøtt til de er sunket litt sammen og blitt brune på toppen, ca 10 minutter på 225° C.

Se flere gode lammeretter her

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammefrikassé

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 kg lammekjøtt med ben evt. 700 g uten ben
ca. 6 dl vann
1½ ts salt
1 bunt asparges
1 bukett brokkoli
1 blomkål
2 vårløk
6 dl kraft
4 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
3 ss frisk dill evt. 3 ts. tørket dill
2½ ss rømme
1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Del kjøttet i serveringsstykker. Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene. La det koke opp igjen og skum godt av. Tilsett salt. La kjøttet trekke i ca. 45 min.

Rens og del grønnsakene i passe biter. Ha dem over i gryta og la grønnsakene småkoke videre i ca. 10 min. eller til de er møre.

Lag sausen i samme gryte eller i en ny kjele. Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min. Tilsett dill og rømme, smak til med sitronsaft salt og pepper.

Serveres med nykokte poteter.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vårlam

Antall porsjoner

4

Ingredienser

ca. 1½ kg lammecarré (2-3 stk)
2 ss olivenolje
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss finhakket estragon
1 rød løk
1 pk sukkererter
1 pk asparges
2 gulrøtter
1 l vann
1 ts salt
3 ss sukker
½ ts salt
2 ss estragoneddik
2 ss smør

Fremgangsmåte

Lammecarré er den ene siden av lammeryggen. Renskjær bena for fett og kjøtt til ca. 3 cm synes. Snitt med en skarp kniv langs ryggen og dra av den ytterste hinnen.

Gni kjøttet godt inn med olivenolje og krydre det med salt, pepper og estragon. Brun det fint i en stekepanne. Legg det over i en ildfast form og stek det ved 200 °C i ca. 10 minutter. La kjøttet hvile minst like lenge før du skjærer i det.

Mens kjøttet steker deler du opp grønnsakene - bruk ostehøvel på gulroten og skjær løken i båter. La de forvelle ett minutt i kokende, lettsaltet vann. Sil av vannet og ha grønnsakene over i en kjele på middels varme sammen med sukker, salt, eddik og en klatt smør. La de bli gylne.

Lammecarréen skjæres i skiver mellom bena.

Serveres med glaserte grønnsaker og for eksempel puré av mandelpotet.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammekjøtt i gryte

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 lammeskanker eller 1 kg lammekjøtt av bog, lår eller rygg
2 ss olje til bruning
1-1,5 l vann
2 ts salt pr liter vann
1 ts hel pepper
1 gulrot
1 bit sellerirot
½ bunt persille
2 kvister timian

Grønnsaker:
2-4 neper
2 fennikel
4 vårløk

Saus:
6 dl kraft
2 dl matfløte
2-3 ss hvetemel
2 ts salt, etter smak
½ sitron, saften av
½ ts pepper
½ bunt persille

Fremgangsmåte

Bråstek, fres lammeskankene på varm panne. Legg knokene i en vid kjele, hell på vann så det nesten dekker. Kok opp og skum av. Tilsett salt og pepper. Gulrot og sellerirot skåret i biter, persille og timian surret sammen i en bunt og kok videre til kjøttet løsner fra benet.

Rens, skrell og del i passe stykker neper, fennikel og vårløk og kok i kraft eller vann til grønnsakene er knapt møre.

Mål opp, sil og kok opp kraft til saus. Rist sammen matfløte og hvetemel og jevn sausen. Smak til med salt og pepper. Like før servering tilsettes finhakket persille.

Server kokte lammeskanker med grønnsaker, ris eller kokte poteter og glovarm saus.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Honningglasert lammeribbe

Antall porsjoner

4

Ingredienser

ca 1½ kg lammeribbe
1½ ts salt
1 ts pepper
ca 1 dl honning
ca 1 dl soyasaus
ca 1 rød chili
1 båt hvitløk

Fremgangsmåte

Sag gjerne beina på ribba slik at den blir lettere å skjære opp etter steking. Fjern overflødig fett. Legg den i en ildfast form.

Sett ovnen på 175 grader.

Bland sammen honning, soyasaus, finhakket hvitløk og chili. Legg ribba i en ildfast form, og pensle dette på ribba. Strø på salt og pepper, og dekk den med aluminiumsfolie.

Sett ribba i ovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter. Ta av aluminiumsfolien, pensle en gang til og stek videre i ca. 45 minutter.

Skru opp varmen til  225 grader, pensle på nytt og stek i ytterligere 15 minutter. Du kan også sette den under grillen noen få minutter for å få sprø overflate.

Server gjerne med bakt potet.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen