Mat
Legger ned matfagklasser

Legger ned matfagklasser

Åtte skoleklasser på restaurant- og matfag legges helt eller delvis ned i matfylket Rogaland.
28 Mars 2012 - 12:47

Neste år får ikke andreårselevene ved Jåttå videregående skole i Stavanger valget mellom de to utdanningsprogrammene kokk og servitør og matfag. Det var bare åtte søkere til matfag, og tilbudet legges derfor ned for skoleåret 2012/2013. Det samme skjer ved Ølen, Karmsund og Rygjabø videregående skoler.

I tillegg blir Vg1-klasser i restaurant- og matfag lagt ned ved de tre sistnevnte, samt ved Time videregående skole. Det er snakk om både hele og halve klasser, skriver Stavanger Aftenblad.

Matfag er studieretningen som utdanner elever innenfor fagene kjøttskjærer, pølsemaker, butikkslakter, slakter, fiskehandler, fagarbeider i fiskeindustrien, industriell næringsmiddelproduksjon, baker og konditor.

Taper for «oljå»

– Mange ungdommer har ikke sansen for håndverksyrker. De er mer opptatt av oljebransjen, hvor de ser muligheter til å tjene mye penger og ha mye fri. Håndverksbransjen kan ikke tilby like høy lønn. Det er størst svikt i rekruttering innenfor kjøttfag. Kanskje har vi ikke vært gode nok til å gjøre disse yrkesretningene tiltrekkende for ungdommen, sier Korsedal til avisa.

Hun legger til at man kanskje ikke har vært så gode på å markedsføre gleden ved å skape noe med hendene. Og at yrker innen matfag er fag som vi alltid har bruk for og som aldri vil bli borte.

Fra utlandet

Mange bedrifter baserer seg i dag på arbeidskraft fra utlandet, og ifølge administrerende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfeprodusentenes landsforening kan utlendinger utgjøre så mye som 30-40 prosent av de mellom ti og elleve tusen arbeidstakerne i matindustrien, er utlendinger.

– Vi prøver å vise at dette er spennende og utfordrende yrker. Dessuten er ungdom som velger kjøttfag omtrent garantert jobb, og det er også bedre betalt enn kokkeyrket. Men kokkene har sine folk på tv hele tiden, det bidrar nok til imaget. Vårt image er mer hardt arbeid, sier Juul-Hansen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her