Drikke
Lovende portvin for kjelleren

Lovende portvin for kjelleren

Disse portvinene kan du lagre i 25-30 år. Og har du ikke tid å vente så lenge, finnes det alternativ for umiddelbar nytelse.
Aase E. Jacobsen
01 November 2012 - 07:50

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Blodfersk vintage-portvin er det bare en ting å gjøre med, nemlig å legge i kjelleren. Og både Quinta do Vesuvio Vintage 2010 (99213) og Dow's Quinta Senhora da Ribeira Vintage 2010 (99212), begge tilhørende Symington, er gode kandidater for lagring i 25-30 år. Noe mer enn det trengs ikke, med mindre man investerer for kommende generasjoner.

Smak 42 år gammel portvin allerede i dag

I dag er disse unge portvinene proppfulle av mørke søte toner og med et godt tanninbitt. Med tiden vil både sødmen og tanninene rundes av og sekundære og etter hvert tertiære aromaer kommer til syne. 2010 kjennetegnes av høy modning på grunn av en svært varm sommer. Spesielt høy ble den for Symington som valgte å utsette innhøstningen av hoveddruen touriga nacional. Dermed kunne de også glede seg over en portvin som var perfekt for å deklareres som vintage.

Les mer om vintage portvin

Quinta do Vesuvio og Quinta Senhora da Ribeira er begge såkalte singlequintas, portvin fra én vingård alene, som er en relativt ny trend i Douro. Før var det heller sjelden at man støtte på noe annet enn portvinshusenes vintage som var en blanding av druer fra mange vingårder. Begge disse quintaene ligger i Douro Superior, som er ett av de beste underområdene for portvin i Douro.

Les mer om late bottled vintage

Men du må altså ikke vente en mannsalder for å nyte disse portvinene, men ti år bør du gi dem. Og er det for lenge, er det alltid stor glede forbundet med en late bottled vintage, og Graham's Late Bottled Vintage 2009 (20) gir en utmerket forsmak på 2007-årgangen. Perfekt til høstens og julesesongens mange kosestunder foran peisen, desserter med sjokolade eller et ostefat med krevende oster.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her