Lufting påbudt

Vinene til Stephane Tissot trenger lang tid i glasset for å vise seg frem i sin fulle bredde.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Viner som trenger dekantering er lite forenlig med dagens krav til effektivitet, enten du er hjemme eller på restaurant. Planleggingshorisonten er altfor kort til å tillate to eller tre timers, eller sågar et døgns lufting av vinen før den skal nytes.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Biodynamisk
Og samtidig er det nødvendig for å få frem alle vinens gode sider, i alle fall når det er Stephane Tissot som har signert den.

Smakt rett fra flasken virker vinene utilgjengelige, lite sjenerøse og nærmest usjarmerende. Men med lang lufting er førsteinntrykket glemt, og de demonstrerer en helt egen energi.

Denne usedvanlig overbevisende vinprodusenten fra Jura, 8-10 mil øst for Burgund, har nær sagt selvsagt konvertert til biodynamisk dyrking, men det er først fra 2004.

Før det drev han økologisk i fem år, men allerede da med mange av biodynamiens virkemidler.

Gamle vinstokker
I følge ham selv har omorganiseringen i vinmarkene hjulpet vinene å finne seg selv, som er en funksjon av forholdene druene er dyrket under og filosofi i vinkjelleren. Avlingene er naturlig lave, rundt 25-42 hl/ha, og plantematerialet er gammelt, fra 30 til 60 år.

Han bruker kun naturlig gjær og utnytter bunnfallets konserverende evner for å redusere bruken av svovel samtidig som bruken av nye fat er begrenset.

Siden vinene hans begynte å ankomme det norske markedet for et par år siden, er kvaliteten bare blitt bedre og bedre. 2005-utgavene av chardonnay, for øvrig et veldig godt år i Jura, formelig strutter av kraft og energi, men trenger altså et par timer, eller natten over, i karaffel.

Minst 15 år i kjelleren
Selv om det ikke er chardonnay som har gjort Jura kjent, men derimot den oksiderte stilen for viner av den lokale druen savagnin , for øvrig en slektning av gewürztraminer, er det burgundkonkurrentene som har størst potensial her til lands.

Allerede på "enkleste" nivå finner vi et tydelig uttrykk for det unike klimaet og jordmonnet på Tissots 32 hektar store vingård. Men når han isolerer de to hovedjordsmonnene, kalk og leire , da blir det virkelig kraft i glasset. Dette er hvitviner som stiller krav til maten, at den har nok av både fedme og smak.

Og lagringspotensialet er ubestridelig - minst 15 år vil disse vinene holde, og sannsynligvis lengre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Tissot Vin Jaune 2002

Produsent:
Stéphane Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.620l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
379,90 kr
Varenummer:
4874001

Traminer 2011

Produsent:
André et Mireille Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
4466201
83 Poeng
Les smaksnotatene »

Tissot Chardonnay Patchwork 2015

Produsent:
Stéphane Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
4529401
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Tissot Les Graviers Chardonnay 2014

Produsent:
André et Mireille Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
339,90 kr
Varenummer:
4826901
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Tissot La Mailloche Chardonnay 2014

Produsent:
André et Mireille Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
369,90 kr
Varenummer:
4936401
91 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Forsiden akkurat nå

Til toppen