Dagens rett

En forsiktig tjuvstart på lutefisksesongen

Er du en storelsker av lutefisk har du sikkert startet allerede. Hvis ikke, er det på tide. Prøv denne italienskinspirerte oppskriften.

For noen starter lutefisksesongen allerede i begynnelsen av oktober. Det er imidlertid bare de mest ihuga lutefiskspiserne som orker full pakke hver gang denne delikatessen skal nytes.

Lutefisk kan nemlig spises på mange måter. Denne oppskriften skal være inspirert av en svensk vi, og den som laget den første gang har nok kastet et blikk til italiensk kokekunst.

Derfor kan denne vrien nytes som om det var snakk om fersk torsk, altså med vin eller øl.

Men du kan også benytte anledningen til å teste årets juleøl som er i butikkene i disse dager. Og gjerne også akevitt til.

Se våre andre gode råd når det gjelder lutefiskservering

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Lutefisk med kapers

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

2 kg lutefisk
2 hvitløkbåter, finhakket
1 ss salt
 
Grønn saus:
1 finhakket sjalottløk
7 dl grønnsaksbuljong
2 dl tørr hvitvin
500 g dypfryste grønne erter
1 dl matfløte
1 ss smør
salt, kajennepepper
 
Salsa verde:
2 ss gressløk
2 ss persille
½ hvitløksbåt
2 ss kapers
2 sardiner i olje
1 ss sitronsaft
1 ts revet sitronskall
Hvit pepper

Grovt landbrød

Fremgangsmåte

Del opp lutefisken i serveringsstykker. Bland den finhakkede hvitløken og hvitløken med saltet.

Gni lutefiskstykkene med løksaltet og pakk dem inn i en stekepose. Bak lutefisken i ovn ved 175 grader i ca 15 minutter. La den få hvile et par minutter før servering.

Grønn saus:
Surr sjalottløken i smør til den er myk. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve.

Ha i buljong og kok i 20 minutter før du tilsetter ertene og koker videre i 5 minutter.

Rør inn fløten og mos blandingen til en jevn saus med en stavmikser eller i en blender. Sil sausen og smak til med salt og pepper.

Salsa verde:
Bland sammen gressløk, persille, hvitløk, kapers, sardiner og sitronsaft i en mikser og kjør til en jevn saus.

Smak til med revet sitronskall og la blandingen stå kjølig i 20 minutter.

Servering:
Skjær brødet i skiver og skjær bort skorpene. Smør salsaen på brødskivene og stek dem i stekeovn ved 225 grader i 5 minutter.

Pynt med kapers og server ved siden av lutefisken og den grønne sausen.

Flere lutefiskoppskrifter

Tips1: Ønsker du en litt fastere lutefisk kan du legge fiskestykkene i grovt salt i 20 minutter. Skyll av saltet, tørk fisken og gni den inn med hvitløkssaltet.

Tips2: I lutefisksesongen får du kjøpt porjonspakker med lutefisk. Det forenkler tilberedningen mye. 

Sendt inn av

Foto: Lutefiskens Venner Sverige

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Foto: Godfisk.no

Forsiden akkurat nå

Til toppen