Maltwhisky i maten

Maltwhisky kan nytes på mange måter. Det beviser kokken Ole Martin Alfsen her - med to spennende matoppskrifter - en suppe og en dessert.

Blåskjell & Maltwhisky-suppe

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 kg blåskjell (renset for skjegg og vasket)
2 dl hvitvin
2 dl fiskekraft
5 dl kremfløte
1 løk, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
½ chipotle chili (røkt jalapenos) finhakket, kan erstattes med vanlig rød
Litt flatpersille, finhakket
Litt timian, finhakket
½ dl Cragganmore maltwhisky
litt oliven olje
pepper og evt. litt salt

Fremgangsmåte

Fres løk og hvitløk i oljen til den er gyllen. Ha i blåskjell og hvitvin. Kok opp under lokk og la skjellene dampe i 4 min.

Ta ut skjellene og tilsett chili, timian, fiskekraft og fløte, kok opp og la trekke noen minutter mens du renser skjellene, ha dem så tilbake i kjelen.

Kok opp igjen, tilsett maltwhisky og persille, smak til og server.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Maltwhisky- og maple-is

Ingredienser

For ismaskin:
1 liter fløte
10 eggeplommer
2½ dl maple sirup
1 dl Dalwhinnie maltwhisky

Uten ismaskin:
4 dl maple sirup
1 dl sukkerlake
15 eggeplommer
1 dl Dalwhinnie maltwhisky
1 liter pisket krem

Fremgangsmåte

Med ismaskin:
Kok opp sirup og la den koke inn til halve mengden, kjøl den ned litt før du tilsetter maltwhisky. Kok opp fløten og slå over plommene mens du ivrig rører for å unngå eggetråder. Ha sirupen sammen med fløten og sett den tilbake på varmen, lav varme riktignok. Varm opp mot kokepunktet mens du hele tiden rører med en slikkepott. Når smeten begynner å sette seg (dekker baksiden på en skje), slår du den over i en bolle og kjøler den ned før du kjører den i ismaskinen.

Har du ikke ismaskin kan du lage isparfait. Den krever ikke noe særlig mer kunnskap eller kløkt, og kan hvis den er korrekt laget, bli bedre enn "proffutgaven".

Uten ismaskin:
Eggeplommer piskes i kjøkkenmaskin, hell så over kokende sukkerlake/sirup og la den gå i maskinen noen minutter før du plasserer piskebollen i en større bolle eller i oppvaskkummen fylt med iskaldt vann og isbiter. Fortsett og pisk for hånd til smeten er helt kald, tilsett maltwhisky og løft inn den piskede kremen. Fylles i store eller små former og fryses ned.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Oppdatert artikkel, publisert første gang: 11.06.99

Forsiden akkurat nå

Til toppen